Na tym porównaniu specjalnie w Path Tracing Off wyłączył wszystkie cienie.
Tutaj filmik z czerwca 2009 gdzie nawet tutaj wygląda to lepiej:
https://www.youtube.com/watch?v=svETP_DDgUc
Druga sprawa gdy jest Path Tracing On to wszystko zostało oblepione jakiś woskiem i plasteliną zwłaszcza włosy/głowa Niko i ma teraz jakiś czepek na głowie.
No mnie też zaskoczyło, że niby w "waniliowej" wersji GTA 4 nie ma cieni. Jakaś sztuczna próba wywołania wrażenia że grafika z modem jest znacznie lepsza, a nie tylko świeci się jak psu jajca?
No i wszystko się świeci jak psu... a do tego brak zielonkawego koloru, który nadawał ten specyficzny brudny ciężki klimat.
Ten efekt połysku czy plasteliny to wynik niedostosowanych tekstur do PBR. Silnik nie wie co ma zrobić z dodatkowymi efektami bo nie posiada niezbędnych danych by odpowiednio odwzorować odbicia światła od materiałów. Widać że projekt jest niedokończony i jeszcze twórca musi wprowadzić wiele poprawek.
GTA 4 z ray tracingiem wygląda obłędnie
Wygląda wyjątkowo dziadowsko, a nie obłędnie.
Nie lepiej skupiać się na dobrym RT, zamiast PT by uzyskać chociaż te stabilne 100 fps na karcie za kilka tysięcy.
To ma być grywalne czy na pokaz slajdów?
Via Tenor
Właśnie. A co to cieni brakowało w podstawowej wersji? Dziwna sprawa.
Ktoś chyba chciał tymi wyłączonymi cieniami zrobić "różnicę" na dwóch obrazkach, słabe zagranie.
I tak mimo to nie wygląda to "obłędnie ".
No ale GTA V ma w ciul lepszą grafikę nie ma sensu porównywać. A takiej wersji GTA 4 jakoś sobie nie przypominam.
Nie ma to jak spuszczać się nad grafiką xD
Nigdy nie rozumiałem takich ludzi
GTA 4 ma ładną grafike i mi to wystarczy, nie potrzeba mi sztucznie podbijać grafikę modami bo nie jest najważniejsza dla mnie