Komentarze do wiadomości: Resident Evil Requiem podejmuje ryzyko, które może zdefiniować przyszłość serii. Nowy pokaz rozgrywki zwiastuje miks najlepszych odsłon

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
16.01.2026 09:52
Persecuted
1
odpowiedz
Persecuted
162
Adeptus Mechanicus

Mnie się nie podoba idea, że gramy Grace i Leonem na przemian, w równych proporcjach, bo to moim zdaniem zabije klimat horroru, odzierając przeciwników z ich przerażającej otoczki (po masakrowaniu ich jako Leon, trudno będzie czuć wobec nich respekt jako Grace). Wolałbym konstrukcję, że od początku do połowy kierujemy Grace, a od połowy do końca Leonem, np. poznając odmienną perspektywę tych samych wydarzeń (trochę jak DLC do The Evil Within).

W tej prezentacji jedna rzecz przykuła moją uwagę. Klasyczny system trudności ma limitować ilość zapisów, ale wyraźnie zaznaczono "gdy gramy jako Grace". Czyżby to oznaczało, że sekcje z Leonem w ogóle nie mają ręcznych zapisów? Nie byłoby to dziwne, gdyby stanowiły one jedynie krótką "wstawkę", ale reżyser zapewniał we wcześniejszym wywiadzie, że Leon ma dostać 50% czasu ekranowego...

post wyedytowany przez Persecuted 2026-01-16 09:54:49
16.01.2026 10:46
zielele
1.1
zielele
163
Legend

co do Twojego drugiego punktu. nie odebrałem tego w ten sposób, dlaczego miałoby tak być?

ja zrozumiałem to tak, że kiedy gramy jako Grace, na tym klasycznym poziomie, to zapisy ręczne wymagają posiadania atramentu, ale zgaduję, że w etapach z Leonem maszyny do pisania też będą występować, będą po prostu nielimitowane, tak jak w RE4 i rimejkach RE2 oraz RE3. taki podział ma według mnie sens, jeżeli faktycznie mocno idą w to rozróżnienie, że Grace to horror, a Leon to akcyjniak.

co do pierwszego punktu to sie zgadzam, niestety.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl