Komentarze do wiadomości: Resident Evil Requiem podejmuje ryzyko, które może zdefiniować przyszłość serii. Nowy pokaz rozgrywki zwiastuje miks najlepszych odsłon

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
16.01.2026 09:52
Persecuted
1
1
odpowiedz
Persecuted
163
Adeptus Mechanicus

Mnie się nie podoba idea, że gramy Grace i Leonem na przemian, w równych proporcjach, bo to moim zdaniem zabije klimat horroru, odzierając przeciwników z ich przerażającej otoczki (po masakrowaniu ich jako Leon, trudno będzie czuć wobec nich respekt jako Grace). Wolałbym konstrukcję, że od początku do połowy kierujemy Grace, a od połowy do końca Leonem, np. poznając odmienną perspektywę tych samych wydarzeń (trochę jak DLC do The Evil Within).

W tej prezentacji jedna rzecz przykuła moją uwagę. Klasyczny system trudności ma limitować ilość zapisów, ale wyraźnie zaznaczono "gdy gramy jako Grace". Czyżby to oznaczało, że sekcje z Leonem w ogóle nie mają ręcznych zapisów? Nie byłoby to dziwne, gdyby stanowiły one jedynie krótką "wstawkę", ale reżyser zapewniał we wcześniejszym wywiadzie, że Leon ma dostać 50% czasu ekranowego...

post wyedytowany przez Persecuted 2026-01-16 09:54:49
16.01.2026 10:46
zielele
1.1
zielele
164
Legend

co do Twojego drugiego punktu. nie odebrałem tego w ten sposób, dlaczego miałoby tak być?

ja zrozumiałem to tak, że kiedy gramy jako Grace, na tym klasycznym poziomie, to zapisy ręczne wymagają posiadania atramentu, ale zgaduję, że w etapach z Leonem maszyny do pisania też będą występować, będą po prostu nielimitowane, tak jak w RE4 i rimejkach RE2 oraz RE3. taki podział ma według mnie sens, jeżeli faktycznie mocno idą w to rozróżnienie, że Grace to horror, a Leon to akcyjniak.

co do pierwszego punktu to sie zgadzam, niestety.

16.01.2026 12:18
Persecuted
1.2
Persecuted
163
Adeptus Mechanicus

Dla mnie byłoby dziwne, gdyby tryb klasyczny limitował zapisy tylko dla jednej postaci, a dla drugiej nie. Bo czemu właściwie miałby to robić? Jeżeli ktoś odpala tryb trudny, to chce mieć większe wyzwanie i nie widzę powodu, dla którego to miałby być efekt jedynie połowiczny (tym bardziej w japońskiej grze, która się z graczem zazwyczaj nie cacka). Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest dla mnie to, że Leon ma jakiś inny tryb zapisu. Albo po prostu jego zapisy są limitowane niezależnie od trybu, np. trzeba znajdować jakieś strzykawki czy inne badziewie. To mogłaby być taka forma balansu, że ok, jesteś koksem, ale jak zginiesz, to możesz polegać tylko na limitowanych save'ach.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-01-16 12:23:35
16.01.2026 11:51
ereboss
2
2
odpowiedz
ereboss
86
Tutejszy troll

Via Tenor

Capcom eksperymentuje z serią. Na początku nie zaciekawiła mnie postać Grace ale co raz bardziej się do niej przekonuje. Co do zapisów myśle że obie postacie będą miały ograniczone tusze do zapisywania. Dziwne by to było że Grace ma, a Leon nie. Ja czekam :)

16.01.2026 14:21
ZjemCie18
3
odpowiedz
ZjemCie18
10
Chorąży

Czekam bardzo, będzie dobre siekanie Leonem.

16.01.2026 15:01
baltazar1908
4
1
odpowiedz
baltazar1908
44
Generał

27 lutego sciągam i gram jak ktoś chce taniej to proszę https://www.loaded.com/pl_pl/resident-evil-requiem-pc-steam-eu tutaj też można płacić PLN bo w Polsce minimum 239 złotyxh kosztuje.

16.01.2026 18:17
NewGravedigger
5
odpowiedz
NewGravedigger
204
spokooj grabarza

Ostrzenie toporka. Fuj.

19.01.2026 17:11
6
1
odpowiedz
@smartboygod
24
Pretorianin

Dobrze, że tęczy nie ma.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl