Komentarze do recenzji: Recenzja Football Manager 26. Gra, która miała być nowym początkiem, a przypomniała mi, dlaczego stare edycje były takie dobre

Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz
30.10.2025 18:34
flikt
1
2
odpowiedz
flikt
83
wandalista

ja przepraszam bardzo, ale czy to jest recenzja bety? jaja se robicie?

30.10.2025 18:36
DexteR_66
2
1
odpowiedz
DexteR_66
13
Generał

A gdzie są plusy i minusy?

30.10.2025 19:19
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
spikew
5
Legionista

Recenzujecie bete??? Posrało Was? Poczekajcie chociaż 2 tyg po premierze i wtedy

post wyedytowany przez spikew 2025-10-30 19:20:12
30.10.2025 21:05
3.1
chrisw
29
Chorąży

Ależ autor ma 1700h w FM24.
Czy to go nie usprawiedliwia?
Po coś to pisał 5x, jak dla opóźnionych...

30.10.2025 20:05
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
41
Generał

trochę się w football menadżer pograło od commodore 64 przez amigę, psx po telefon bo ostatniego FM segi miałem na telefonie 6 lat temu jak ŁKS awansował do eklapynie 15 lat temu nawet FM2010, kupuje na kompa bo na telefon już nie ma.

30.10.2025 21:04
5
1
odpowiedz
chrisw
29
Chorąży

Myślę, że autor powinien częściej podkreślać w tekście, że zaczynał od CM01 a w FM24 spędził (stracił z życia?) 1700h....

31.10.2025 07:10
Kik0zTV
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kik0zTV
89
Konsul

Czyli co, od teraz będziecie recenzować wersje alpha, beta i early access? Wy jesteście w ogóle poważni? I co to ma na celu? Kurde faja wersja beta ma błędy, pomocy! Niech ktoś weźmie pomoc! Zamiast poczekać 2tyg po premierze na recenzję, to trzeba ją szybko opublikować teraz póki jakieś błędy jeszcze są, dzięki czemu mogę ponarzekać i kliki będą się zgadzały. A te ciągłe powtarzanie przez autora kiedy to on nie zaczynał gry w FM, bądź ile to on nie przegrał godzin w poprzedniej części, zakrywa o farsę, brak profesjonalizmu i wygląda jakby chciał się pochwalić przed kolegami w piaskownicy. Że tak powiem #nikogo. Wstyd.

post wyedytowany przez Kik0zTV 2025-10-31 07:13:50
31.10.2025 13:05
6.1
LoneBleidd
6
Legionista

Że co? Recenzja 2 tygodnie po premierze, czyli po okresie, gdy sprzedaż jest na ogół największa? Recenzje służą po to, by rozeznać się przed kupnem, a że w takim stanie gra będzie na premierę, to winę za to ponosi jedynie wydawca i/lub producent. Jeśli te dwa tygodnie zrobią tak diametralną różnicę, to powinni premierę przesunąć.

31.10.2025 15:55
Kik0zTV
6.2
Kik0zTV
89
Konsul

LoneBleidd

No popatrz, a jakoś inne gry potrafią recenzować na premierę, bądź po niej (nawet 2tyg po) i jakoś nikt problemu nie robi. Jak ktoś kupuje na premierę, bądź przedpremierowo, zamiast poczekać na recenzje, to chyba sam sobie jest winien? A jak nie widzisz tego, że gra w 2 tygodnie może się zmienić i te mankamenty wymienione w recenzji mogą zniknąć, to może powinieneś z autorem recenzji zbić pionę?

31.10.2025 07:30
7
odpowiedz
snierzyn
146
Konsul

Z artykułu dowiedziałem się, że autor grał w CMa co chwali na każdym kroku. Reszta to bełkot.

31.10.2025 07:56
broo7
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
broo7
1
Legionista

Wszystkie te komentarze, że autor nie powinien recenzować bety możecie sobie wsadzić między bajki. Myślicie, że wersja która wyjdzie 4 listopada będzie diametralnie inna? Cały czas naprawiają ale stan w jakim jest ta gra po 2 latach od przygotowania to naprawdę jest naplucie weteranom w twarz. Nie rozumiem tej pogoni za młodym pokoleniem. Po co coś cały czas uwsteczniać? I niekoniecznie chodzi tylko o FM.

31.10.2025 16:09
Kik0zTV
8.1
Kik0zTV
89
Konsul

Bo może dlatego że młode pokolenie to przyszłość? Nikt nie będzie dostosowywał gier pod 40 letniego Grzesia z rodziną i domem na głowie. Będą chcieli przyciągnąć dzieci, które będą grały w grę 8h dziennie, a nie wcześniej wymienionego Grzesia, który pogra 1h co trzeci dzień gdy tylko żona mu pozwoli i gdy nie będzie styrany po pracy. Młodsi gracze (12–25 lat) to dziś dominująca grupa w branży. Mają więcej czasu na granie, chętniej wydają na mikrotransakcje i są bardziej podatni na marketing. A starsi gracze (30+), choć często mają więcej pieniędzy, grają mniej regularnie, ostrożniej wydają, a także rzadziej kupują DLC czy przedmioty kosmetyczne. I dlatego firmy skupiają się na młodszym pokoleniu. Starsze edycje FM wymagały dogłębnego zrozumienia taktyki, formacji i ról, analizy statystyk meczowych, morale i charakterystyki zawodników, długofalowego planowania finansów, kontraktów, treningów i rozwoju młodzieży. A skoro gra ma trafić do młodych którzy oczekują prostszych ekranów i automatyzacji, skróconych sezonów i bardziej „grywalnego” doświadczenia, ładnego UI zamiast skomplikowanej logiki, to chyba logiczne że do tego dążą. Bo wykresy w Excelu muszą się zgadzać. Niby zawsze wychodziło z założenia, że w FM grają weterani, ale najwidoczniej SI zrobiło badanie rynku i wyszło im, że weterani nie są wystarczającą grupą docelową i celują w nowych graczy, aby ich zachęcić.

31.10.2025 08:50
eJay
9
odpowiedz
1 odpowiedź
eJay
258
Quaritch

Całkowicie zmieniony został interfejs gry. Sports Interactive postawiło na system „kafelków i kart”, który prezentuje się świetnie. Przypomina bowiem nowoczesne aplikacje, jest estetyczny i profesjonalny. Na pierwszy rzut oka to najładniejszy interfejs w historii serii. I widać, że poprawiło to płynność rozgrywki – przechodzenie pomiędzy poszczególnymi opcjami w menu jest szybsze, a irytujące ścinki z poprzednich edycji zniknęły.

Interfejs jest ładny, ale nie jest dobry i funkcjonalny - ludzie zgłaszają uwagi co do niektórych zasad wydobywania z niego informacji. Do tego on STRASZNIE laguje i nie ma tu znaczenia sprzęt na jakim się gra. Wystarczy wspomnieć, ze dosłownie kilkanaście godzin temu pojawił się w fix od modderów (a nie od twórców), którzy poprawili aspekt ładowania okienek i przeklikiwania się przez kolejne zakładki. Nie zgodzę się więc, że irytujące ścinki zniknęły. One wróciły i na dodatek sprawiły, że poruszanie się po menu jest mało intuicyjne miejscami (mój ulubiony przykład - karty raportow scoutingowych piłkarzy, które nie mają czytelnych opcji przejścia do kolejnych piłkarzy).

Zresztą dosłownie w akapicie kolejnym autor krytykuje właśnie UI za to samo co ja wyżej :) Trochę to sprzeczne ze sobą.

Z niewiadomych przyczyn twórcy zadecydowali również o wykasowaniu z gry możliwości krzyczenia do zawodników zza linii bocznej boiska. W Football Managerze 2024 wielokrotnie korzystałem z tej opcji – motywowała graczy do lepszej gry, podnosiła ich morale i pozwalała mi szybko reagować na zmieniające się wydarzenia na boisku. Teraz tego po prostu nie ma. A szkoda, ponieważ funkcja ta była naprawdę przydatna.

Przyczyny były wiadome od dawna w community - ta funkcja to był bajer bez wpływu na grę zawodników. Serio ;) Mogłeś rypać swoją drużynę od góry do dołu, mogli się obrażać itd. ale i tak mogłeś wygrywać po 5:0. Darcie się przy linii wpływało tylko na opisy charakteru trenera w profilu oraz na rozmowy z mediami. Czyli detal. Bardzo dobrze, że to usunęli.

I jeszcze coś o minusach: błędy i nieprzetłumaczone frazy w polskiej wersji językowej. - to nie powinna być wada, to jest cecha każdej bety FM'a, nawet w 24 to było. W dniu premiery zawsze wychodzi patch który uzupełnia tłumaczenie.

post wyedytowany przez eJay 2025-10-31 08:52:13
31.10.2025 18:26
Marky
9.1
Marky
28
Konsul

Przyczyny były wiadome od dawna w community - ta funkcja to był bajer bez wpływu na grę zawodników. Serio ;) Mogłeś rypać swoją drużynę od góry do dołu, mogli się obrażać itd. ale i tak mogłeś wygrywać po 5:0. Darcie się przy linii wpływało tylko na opisy charakteru trenera w profilu oraz na rozmowy z mediami. Czyli detal. Bardzo dobrze, że to usunęli.

Czy ja wiem... nieraz udaje mi się ich zmotywować tak jak nie szło i potrafią z remisu zrobić wygraną lub odrobić straty. Nie zawsze co prawda, ale czasami działa. Bez zmian w taktyce czy składzie.

31.10.2025 09:14
Rumcykcyk
10
odpowiedz
Rumcykcyk
129
Głębinowiec

Dla mnie najważniejsze były reprezentacje i zawsze po sezonie lubiłem rozegrać mistrzostwa, a jak tego tutaj nie ma to z automatu nawet nie chce tego za darmo. Jak będą dawać z jakiegoś Amazona to dodam i tyle.

31.10.2025 15:57
Kik0zTV
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Kik0zTV
89
Konsul

Ktoś jest w stanie powiedzieć dlaczego usunęli funkcję selekcjonera i czy on kiedyś wróci? Dla mnie jest to niezrozumiałe, a jeśli powodem było dodanie żeńskich piłkarzy, no to pozdro xD

31.10.2025 16:13
jarekao
11.1
jarekao
168
PAX

Wróci gdzieś w okolicach marca (chyba w darmowym patchu). Kupili licencję na MŚ 2026. Tylko nie wiem jak to zrobią czy jako oddzielny tryb? Bo przecież każdy już będzie z 10 sezonów do przodu.

31.10.2025 18:24
Marky
12
odpowiedz
Marky
28
Konsul

Recenzent pisze, że jest weteranem serii, a pisze jakby w serię grał od niedawna. Ja z serią jestem od CM4 i powiem tak.

Interfejs na przestrzeni lat się zmieniał mniej lub bardziej wielokrotnie, kwestia przyzwyczajenia do nowego. Po parunastu godzinach człowiek się czuje już jak w domu.

To że FM jest obecnie w becie w kiepskim stanie technicznym z błędami i brakiem pełnego tłumaczenia nie jest niczym niezwykłym. To normalne w tej serii i to również na premierę. Wersja premierowa FMa jest zawsze zabugowana i zawsze trzeba było kilku łatek by się tych błędów pozbyć.

01.11.2025 08:59
enrique
13
odpowiedz
enrique
51
Zwykły gracz

To jest jeszcze niedopracowana i rodząca się w bólach wersja przejściowa, na ten moment nie warto w nią inwestować i się męczyć. Osobiście zgadzam się z autorem tekstu - lepiej poczekać na FM27, gdzie wszystko (albo większość) tego co tutaj nie działa, działa źle albo czego brakuje, zostanie dodane i dopracowane.

01.11.2025 09:07
mohenjodaro
14
odpowiedz
mohenjodaro
125
283 właściwy ranking

Uczyniłem w FM2024 Rushall Olympic najlepszą drużyną w historii angielskiej i europejskiej piłki i zdobył Mistrzostwo Świata Polską - w końcu, pierwszy raz w serii.

Ale jak się robi mistrzostwo świata Gibraltarem? Nawet mnie to zaimponowało.

01.11.2025 11:06
ZjemCie18
15
odpowiedz
ZjemCie18
6
Legionista

Na pewno kupię,ale nie na premierę.

Forum Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl