Komentarze do wiadomości: Przygodowe sci-fi ze Scarlett Johansson właśnie wjechało na SkyShowtime, ubiegłoroczny film otworzył nowy rozdział w historii kultowej franczyzy

Forum filmy i seriale przygodowe
Dodaj komentarz
03.02.2026 07:35
ojtamojtam
😉
1
odpowiedz
ojtamojtam
7
Centurion

Trochę odgrzewany kotlet, ale dla fana dinozaurów i Scarlett, podchodząc bez większych oczekiwań. Ujdzie

03.02.2026 09:31
Silvaren
2
1
odpowiedz
Silvaren
8
Konsul

"Jurassic Park" i "Zaginiony świat" czytałem w dzieciństwie na okrągło. Podobnie często oglądałem filmy Spielberga, które ekranizacjami były raczej kiepskimi, ale jako filmy zrealizowane zostały pierwsza klasa i z powodzeniem sprzedawały magię kina. Seria Jurassic World to już nie to samo, ale z tych wszystkich nowych produkcji Rebirth ma akurat bardzo fajnie zrealizowane sceny akcji i ta część przygodowa też daje radę. Nie było takiego żerowania na nostalgii jak w 1 i 3 filmie.

Jest też parę nawiązań do książek Circhtona - akcja z pontonem i t-rexem z pierwszej powieści czy motyw z drugiej, gdzie asystent Dogsona pracował nad lekiem antyzakrzepowym i tutaj biznesman wynajmuje najemników by pobrać próbki do tworzenia leków na choroby serca.

Po opiniach z okolicy premiery spodziewałem się totalnego gniota, a oglądało się w sumie całkiem przyjemnie.

03.02.2026 10:40
Mówca Umarłych
👎
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Mówca Umarłych
141
Pan Milczącego Królestwa

Ten film jest zły na wielu poziomach. Od papierka po batoniku, który rozwala system zabezpieczeń kompleksu badawczego, pływającego TRexa, dinozaurów poruszających się w trybie stealth ( nikt ich nie widzi i nie słyszy póki kilka ton nie wyrośnie komuś tuż przed nosem), pochowanych w dwumetrowej trawie zwierząt wielkości kilkupierowego bloku i dino-mutanta, po grającą z (chyba) przymusu Scarlet i wszelkiej maści durnoty związane z wyprawianiem się na wyspę pełną dinożarłów. 

Seria miała lepsze i gorsze odsłony, nawet trylogia z Prattem nie gwałciła, aż tak logiki jak robi to JW: Odrodzenie.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-02-03 15:10:17
03.02.2026 16:08
MajsterX4
3.1
2
MajsterX4
101
Pretorianin
Wideo

Pływający T. rex to nie taka głupia koncepcja: https://youtu.be/7mtaXP2Nar0?si=EKPGG6YoxEFAL1Ae

03.02.2026 23:16
Mówca Umarłych
3.2
Mówca Umarłych
141
Pan Milczącego Królestwa

MajsterX4 Dzięki, nie znałem. Materiał bardzo ciekawy.
Większość zwierząt potrafi pływać/unosić się na wodzie więc nie jest to w sumie takie nieprawdopodobne względem tyranozaura.

Powinien lepiej sprecyzować swój wcześniejszy komentarz - chodziło o pływającego pod wodą tyranozaura :-)

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-02-03 23:59:07
Forum Forum filmy i seriale przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl