Komentarze do wiadomości: Prawie 50% graczy wybrało DLSS 4.5. FSR 4 od AMD wciąż odstaje od konkurencji

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
19.02.2026 14:11
Wronski
1
4
odpowiedz
Wronski
37
Senator

Technologia dzialajaca na wszystkich kartach vs technologia dzialajaca na konkretnych kartach, no rzeczywiscie jest co porownywac...

19.02.2026 15:45
1.1
lee32147
81
Konsul

Wronski Ale w porównaniu są najnowsze technologie, DLSS 4.5 od nVidii i FSR 4 od AMD , który działa bardzo dobrze jedynie na najnowszych kartach od AMD (na starszych też działa, ale nie aż tak dobrze). Jest co porównywać i są to dobrze zrobione porównania, szczególnie jeżeli według graczy lepiej wygląda natywna rozdzielczość niż "uniwersalne" FSR. Dobrze byłoby też w badaniach wziąć pod uwagę XeSS od Intela, bo z własnych doświadczeń w kilku grach zawsze wygląda dużo lepiej niż FSR (testowane na GTX 1660Ti i GTX 1650 Ti w Full HD).

20.02.2026 16:54
Wronski
1.2
Wronski
37
Senator

No i co mi po tych badaniach jak wiekszosc ludzi siedzi na starym sprzecie, te technologie sa o kant dupy jak nie ma kto z nich korzystac...

19.02.2026 14:26
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
MatKus
54
Centurion

Ja bym raczej powiedział, że coś z tym DLSS jest nie tak. 
Skoro ludziom bardziej podoba się upscalowany obraz niż natywny, to znaczy, że upscaler zmienia coś jeszcze, niż tylko rozdzielczość. Obstawiam, że np. zwiększa nasycenie kolorów lub wyostrza krawędzie bardziej, niż powinien, ale ludziom to się podoba, bo lubią bardziej kolorowe, ostre obrazy.

Poza tym pytanie, w jakich warunkach pokazywano to ludziom. Jak sam oglądam pojedyncze screeny i mam czas przyglądać się szczegółom, to różnice oczywiście widzę. Natomiast w trakcie gry najczęściej jej nie widzę, bo nie zajmuję się oglądaniem każdego piksela z bliska, tylko graniem.

19.02.2026 16:40
2.1
Benekchlebek
35
Senator

Obraz na Quality jest wyraźnie ostrzejszy od natywnej rozdzielczości

19.02.2026 16:56
2.2
user82672096f2
2
Junior

Benekchlebek Buhahahahahahhahaah dawaj screeny farmazonie

19.02.2026 17:13
2.3
divton
48
Chorąży

MatKus Wystarczy że natywny obraz był bez antialiasingu i poszarpane krawędzie pogarszały jakość obrazu. A samo DLSS jest bardzo dobrym AA i jest nawet jego wersja dla natywnej rozdzielczości. Albo zastosowano słaby AA rozmazujący obraz.
Nie zawsze na zdjęciach można pokazać artefakty widoczne w ruchu.

post wyedytowany przez divton 2026-02-19 17:14:53
19.02.2026 18:14
2.4
Darkuss
66
Pretorianin

MatKus 
Poza tym pytanie, w jakich warunkach pokazywano to ludziom.
Możesz sobie sam potestować: https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nativ-vs-dlss-4-5-vs-fsr-upscaling-ai-leser-blindtest.95965/

19.02.2026 18:19
Slasher11
2.5
Slasher11
205
Legend

Obraz z dlss jest ładniejszy od natywnego z 2 powodów: dlss zawiera świetny AA i do tego wyostrza obraz

19.02.2026 18:24
Rumcykcyk
2.6
Rumcykcyk
134
Ojciec Zarazy

Może dawniej tak było jak był dlss 2 czy jakieś wersje początkowe ale i te różnice były takie, że trzeba było się zatrzymać i glebić w tekstury. Najgorsze były miganie tekstur czy problemy z cieniami i to bolało ale teraz z dlss 4 czy 4,5 to jest bajka. Zawsze włączam i mam nerwę jak nie widzę tego w opcjach. Jakby było takie beeee to by ludzie nie jojczyli np na forum TW Warhammer 3 o dodanie dlss.

19.02.2026 20:08
2.7
dbq
30
Centurion
Wideo

MatKus DLSS4 to jest gamechanger. Masz RTX3060+ i pograsz w ultrawide 3440x1440 z RT na Epic Settings  w pełnej gęstwinie 30 klatek w modelu performance (Unreal Engine). Zszedłem do zuzycia ok 7+GB w pełnym OpenWorld w tej rozdziałce.
Pełny Pipeline - niestety nie mogę wdrożyć wiatru przez nanite właśnie i musze tu spasować - Mógłbym wrócic co prawda do starszego modelu ale daleki horyzont traci na jakości znacznie.

Ten Nanite co ma Witcher4 zżera dużo więcej pamięci przez użycie Skeletal Mesh.

Nanite + Virtual Shadow Maps + Lumen + OpenWorld 16km2 + Las iglasty.
Skoki tekstur w korze drzew są winą implementacji assetów nanite w starszej rewizji czekam na poprawkę od twórcy.

proof moja implementacja - nie aktualizowałem jeszcze do 4.5
testuje z Msi afterburner przyciętym do 35% wydajności to okolice 4060 (mam RTX4070Ti Super)
https://www.youtube.com/watch?v=N2P4LtHk18I

https://www.youtube.com/watch?v=wzy-V7H3ZN0

post wyedytowany przez dbq 2026-02-19 20:47:33
19.02.2026 20:59
3
odpowiedz
1 odpowiedź
MatKus
54
Centurion

dbq ja nie neguje tego, że DLSS pozwala grać płynniej na słabszym sprzęcie. Wiem, że to naprawdę sporo zmienia.
Chodzi mi tylko o to, że jeśli obraz powiększony z niższej rozdzielczości do wyzszej jest przez ludzi oceniany, jako lepszy od tego, który jest natywnie w tej wyższej rozdzielczości, to albo upscaller robi coś więcej, niż powinien, albo w natywnej rozdzielczości czegoś w obrazie brakuje, co "dorysowuje" upscaller. Oba warianty są źle, bo świadczą albo o tym,, że ktoś manipuluje wynikami (jeśli to wynika z niewlaczenia czegoś), albo że autorzy skaszanili grę.

19.02.2026 21:59
3.1
dbq
30
Centurion

MatKus technologia idzie w stronę przewidywania i raczej się to nie zmieni bez fundamentalnego opanowania praw fizycznych. - Skoro metodologia zmniejszania tranzystorów stała się mniej opłacalna do podwyższania wydajności i jakości. To obecnym celem utrzymania klientów przez Nvidie jest zaoferowanie "wymyślonych prawdopodobnych scenariuszy" Jeśli klient nie widzi różnicy lub uważa że to lepsze tzn że rozwijanie tej technologii jest najbardziej uzasadnione z perspektywy korporacji. Mogą zaniechać rynek konsumencki całkowicie. Przyszłość rozrywki to raczej całkowite generowanie treści z pominięciem fizycznego posiadania układów. Taki mamy trend. Nie zmienimy tego - chyba że rządy odłączą kurki korporacjom . Gry stworzone w obecnych silnikach staną się "nowoczesnymi planszówkami" - a świat pójdzie na pełnej w "matrixa". To zmarginalizuje całkowcie książkę,film,gry. Jeśli rozwój Ai nie zwolni Do 5 lat maks powstanie silnik który ogarnie cały koncept gry z generowaniem świata za pomocą krótkiego opowiadania z dynamicznymi mozliwościami edycji. Nvidia to wie dlatego zaniechana jest inwestycja w rozwój GPU dla Kowalskiego. Konsument sam będzie tworzył sobie gry na podstawie wyobraźni lub kupował sobie gotowego slopa.

post wyedytowany przez dbq 2026-02-19 22:20:13
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl