Komentarze do wiadomości: Powstaje drugi nowy film ze świata Władcy Pierścieni. Słynny komik napisze scenariusz Shadow of the Past

Forum filmy i seriale fantasy
Dodaj komentarz
25.03.2026 11:00
1
1
odpowiedz
MadTrigger
6
Centurion

"Do sieci trafił już opis fabuły dzieła, które uzupełni trylogię Petera Jacksona. Czternaście lat po odejściu Froda, Sam, Merry i Pippin wyruszą śladami swojej pierwszej przygody" ŻE CO?! Przecież Tolkien nie napisał dalszej części przygody. Sam z Elanor na kolanach powiedział "ano wróciłem" i jest to ostatnia linijka w książce. Co za chciwe larwy. Będą eksploatować każdą linijkę. Będzie serial o karierze Smoczego Języka, dorastaniu Eowiny na dworze Theodena, romansidło dotyczące poznania Aragorna i Arweny, serial komediowy Pod Rozbrykanym Kucykiem coś jak Hotel Zacisze Johna Cleese.  Nic więcej nigdy od Tolkien Estate nie dostaną więc jeszcze przez 18 lat będą psuć i wysystać z palca nieistniejące i naciągane historie z treści LOTR I Hobbita. Przypominam tylko, że oni mają prawa tylko to tych książek, a tworzą własną wersję uniwersum do którego nie mają prawa. Uniwersum stworzone przez Tolkiena jest szczegółowe i bardzo bogate. Opisane w Sirmarilionie, Upadku Numenoru, Niedokończonych opowieściach i innych. Umieszanie w nim historii i zdarzeń, których nie stworzył Tolkien to zwykłe psucie i nieuprawniona eksploatacja. Dosłownie zartuwają swoimi wrzutami to uniwersum dla zysku. Gównowacenie trylogii pełną gębą.

Im więcej szukam info tym gorzej
"Colbert powiedział, że kilka lat temu, podczas rozmowy z synem, wpadł na pomysł, jak nakręcić film, który opowiada o nowej przygodzie Sama, Merry'ego i Pippina, rozgrywającej się 14 lat po śmierci Froda."

Aż sprawdziłem te przypisy na końcu ostatniego tomu Władcy Pierścieni. Chcą zrobić film na podstawie dosłownie 3 kartek wypełnonych suchymi informacjami typu:
1430 Narodziny Faramira syna Peregrrina.
1441 Sam Gamgee po raz trzeci obejmuje urząd burmistrza
1451 Elanor Piękna wychodzi za mąż za Fastreda z Greenholmu
1463 Faramir Tuk poślubia Złotogłówkę, córkę Sama
1482 ...Sam odpływa za morze...

super źródło do nakręcenia filmu.
Skąd oni wzięli info o śmierci Froda to nie wiem.
Aragorn — zmarł w roku 120 Czwartej Ery, w wieku 210 lat. Arwena przeżyła go o rok.
Arwena — zmarła w roku 121 Czwartej Ery na Cerin Amroth w Lothlórien.
Sam — odpłynął do Valinoru około roku 61–82 Czwartej Ery
Merry i Pippin — po śmierci zostali pochowani obok Aragorna w Rath Dínen w Minas Tirith.
Frodo, Gandalf, Bilbo, Galadriela, Elrond — odpłynęli na Zachód; ich śmierć nie jest opisana wprost.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-03-25 16:06:16
25.03.2026 11:55
1.1
1
ww1990ww
100
Konsul

MadTrigger Poprawka. Tolkien myślał, czy nie napisać dalszą część, dziejącą się 200 lat po wydarzeniach z trylogii. Porzucił ten projekt po jakiś 13 stronach kiedy uznał że cała koncepcja która miał po prostu nie działa i się nie klei,

25.03.2026 12:12
Fett
1.2
1
Fett
258

Via Tenor

serial komediowy Pod Rozbrykanym Kucykiem coś jak Hotel Zacisze Johna Cleese

25.03.2026 13:33
1.3
MadTrigger
6
Centurion

Fett wiedziałem :D Sam bym zobaczył :D

25.03.2026 15:46
1.4
MadTrigger
6
Centurion

ww1990ww Chodzi o to, że Elanor jest postacią z książki. W książce do ekranizacji której mają prawa nic nie ma z tego co chcą sobie opisać. Nie mają prawa rozwijać tej postaci poza to co mają w książce. Dodawać jej jakichś pragnień, celów, przygód, których nie wymyślił i nie dodał sam autor tej postaci. Mam nadzieje że Tolkien Esate dobierze im się do zadków. Równie dobrze to WarnerBros może napisać sobie i zekranizować historię dzieciństwa Zgredka, jak to był ścigany przez Voldemorta, widział jak robi te swoje horkluksy i próbował mu przeszkodzić, historia której nie stworzyła i nie napisała Rowling, bez jej zgody, tylko na podstawie tego, że w książce do której mają prawa był Zgredek. Tolkien się w grobie przewraca, ze mu komicy będą postacie rozwijać i przemeblowywać świat, który stworzył.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-03-25 15:47:36
25.03.2026 15:58
Kwisatz_Haderach
1.5
1
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

W książce do ekranizacji której mają prawa nic nie ma z tego co chcą sobie opisać. Nie mają prawa rozwijać tej postaci poza to co mają w książce. Dodawać jej jakichś pragnień, celów, przygód, których nie wymyślił i nie dodał sam autor tej postaci. Mam nadzieje że Tolkien Esate dobierze im się do zadków.

Ja mysle jednak ze ludzie ktorzy negocjowali kontrakty, wiedza co wynegocjowali. A jak nie wiedza to maja na papierze do przeczytania.
Tak samo uwazam ze przed zaakceptowanie scenariusza, byl konsultowany z prawnikami (a moze i w czasie jego pisania).

Wiesz czego Tolkien NIENAWIDZIAL?. SLEPEGO FANATYZMU.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-25 15:58:57
25.03.2026 17:49
1.6
MadTrigger
6
Centurion

Kwisatz_Haderach Gdzie tu widzisz ŚLEPY FANATYZM? Możesz jakieś źródło podać tego, że Tolkien NIENAWIDZIŁ ŚLEPEGO FANATYZMU i że to w ogóle pasuje do oburzenia faktem zmyślania histori z niczego i psuciem jego dzieł? 

To zwykła obrona dzieła przed psuciem i tyle. Ludzie będą myśleć, ze to Tolkien napisał lub stworzył tą historię, a to jakiś komik przy piwku z synem wymyślił. I to wszystko by jak najbardziej napchać kasą portfele choćby mieli zrobić z Froda transwestytę. Po prostu eksploatują bezlitośnie swoje prawa, a mają ich sporo. Wiem jak brzmią zapisy tej umowi i niestety daje to praktycznie nieograniczone możliwości wysysania z palca historii z tego uniwersum. Są tam zapisy "Jedyne i wyłączne prawo w związku z tworzeniem, wyświetlaniem i eksploatacją wspomnianych ekranizacji filmów do tłumaczenia na wszystkie języki, swobodnego dostosowywania, zmieniania, transponowania, rewidowania, przekształcania, dodawania i odejmowania od Dzieła lub jakiejkolwiek jego części oraz tytułu, tematu, fabuły, sekwencji, incydentów i charakterystyk, dokonywania interpolacji i substytucji jakiejkolwiek części [sic] części, tworzenia sequeli i nowych wersji lub adaptacji Dzieła lub jego tematu lub wszelkich incydentów, postaci, nazw postaci, scen, sekwencji lub charakterystyk zawartych w nim w powiązaniu z jakimkolwiek innym dziełem lub dziełami, a także do oddzielnego lub zbiorczego wykonywania któregokolwiek lub wszystkich powyższych, w takim zakresie, jaki Kupujący, według swojego sprzedanego uznania, uzna za celowy w wykonywaniu któregokolwiek z praw, licencji lub przywilejów przekazanych niniejszym oraz do wstawiania do wspomnianych ekranizacji filmów kompozycji muzycznych, gagów, tekstów piosenek i muzyki wszelkiego rodzaju, do oprawiania muzyką jakiegokolwiek wersetu, tekstu, prozy lub części lub części Dzieła i wszelkie jego postacie."

25.03.2026 15:53
Kwisatz_Haderach
2
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Jakby Tolkien wiedzial jakich bedzie mial psychopatow jako "fanow", to by nic nie napisal.

Nie mam zadnego problemu z nowym filmem, w ktorym glowna postacia bedzie dziewczyna, o ktorej Tolkien napisale tyle, ze sie urodzila.

NIektorzy sa rownie toksyczni, glupi i nieumiarkowaniu w "bronieniu" Srodziemia i slepym zapatrzeniu w to co Tolkien by powiedzial (wg nich), co "krawaciarze" w jego psuciu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-25 16:02:45
25.03.2026 16:16
2.1
4
MadTrigger
6
Centurion

Kwisatz_Haderach Co za ograniczony ignorant. Nazywać psychofanem kogoś komu nie podoba się zawłaszczanie i psucie twórczości świetnego autora. Tu nie chodzi o to, ze to dziewczyna, tylko to że oni nie mają prawa tego w ogóle robić. To nie ich historia i nie ich postacie. Tolkien sprzedał prawa do ekranizacji Władcy Pierścieni i Hobbita amerykańskiej wytwórni (United Artists) w obawie przed wysokimi podatkami od spadku, jakie przyszłoby zapłacić jego spadkobiercom. Umowa obejmowała wyłącznie prawo do ekranizacji tych dwóch dzieł. Tolkien za życia był znany ze sceptycyzmu wobec adaptacji i mocno chronił swoje dzieła. Jego syn Christopher były prezes Tolkien Estate, miał zupełnie inne podejście do dzieł ojca niż hollywoodzcy twórcy. Uważał, że popkulturowa mieszanka, jaką stały się filmy Jacksona, zniszczyła głębokie literackie i kulturowe przesłanie trylogii. Gość wydziedziczył swojego syna za pozwolenie na stworzenie tego g.wna Pierścienie Władzy. Jeżeli on jest psychofanem twórczości swojego ojca to ja w sumie nie mam nic przeciwko by i mnie tak nazywać.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-03-25 16:19:37
25.03.2026 16:48
hopkins
😂
2.2
2
hopkins
236
Zaczarowany

zniszczyła głębokie literackie i kulturowe przesłanie trylogii
O kurla. Co jest takiego glebokiego literacko i kulturowego we Wladcy Pierscieni?

25.03.2026 17:38
2.3
MadTrigger
6
Centurion

hopkinsJak przeczytasz to się dowiesz, albo i nie. Pytanie czy potrafisz w ogóle odróżnić czy coś jest głębokie literacko i kulturowo. Jesteś w stanie wskazać jakieś przykłady takich głębokich literacko i kulturowo dzieł, przy których WP nim nie jest?

25.03.2026 17:40
hopkins
2.4
hopkins
236
Zaczarowany

Przeczytałem dawno temu i męczące było w cholerę. Chwała Tolkienowi za podwaliny pod dzisiejsze fantasy, ale głębokości bym się tam nie doszukiwał.
Jesteś w stanie wskazać jakieś przykłady takich głębokich literacko i kulturowo dzieł, przy których WP nim nie jest?
Ciężko by było, bo książki dziele na ciekawe i nieciekawe. Za prosty człowiek jestem.
edit2:
A i jeszcze uwazam Hobbita za o wiele lepsza ksiazke :)

post wyedytowany przez hopkins 2026-03-25 17:47:27
25.03.2026 17:59
2.5
MadTrigger
6
Centurion

hopkins oj to Sirmalilion by Ci nie podszedł :D To się dopiero ciężko czyta. Chodzi raczej o to, ze Tolkien naprawdę poświęcał sie tworzeniu tych historii. Z samych jego notatek powstało wiele książek po jego śmierci. Był filologiem, profesorem języka angielskiego. Wymyśleć całe to uniwersum to było i jest wielkie. Tymczasem wchodzi WB cały na biało i dorzuca historę napisaną przez komika z licencjatem podstawie jednej liniki w dodatku do LOTR. To jest właśnie niszczenie przesłania dzieł i twórczości autora.

25.03.2026 18:17
Wrzesień
👍
3
odpowiedz
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Kto jak kto, ale komik powinien się odnaleźć w tym uniwersum.

26.03.2026 01:22
Jane_od_Batmana
4
odpowiedz
Jane_od_Batmana
66
Generał

oni nie mają prawa tego w ogóle robić
Kolego, no to co tutaj jeszcze robisz? Jak nie mają prawa tego robić to szybko tam idź i im to wyjaśnij!
Jestem pewna, że ogromne korporacje oraz góra prawników nie mają bladego pojęcia co robią i pod względem prawnym nic nie ogarniają w porównaniu do naszego forumowego eksperta, który swoją wiedzę czerpał z fani_tolkiena_kropka_pl.
Także nie czekaj, ratuj sytuację, może nawet sam Tolkien wstanie z grobu, żeby podziękować za taką bohaterską postawę.

26.03.2026 01:33
5
odpowiedz
Marathikan
2
Legionista

"które uzupełni trylogię Petera Jacksona" - nie ma niczego poza Hobbitem i więcej nie trzeba.

Forum Forum filmy i seriale fantasy
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl