"Do sieci trafił już opis fabuły dzieła, które uzupełni trylogię Petera Jacksona. Czternaście lat po odejściu Froda, Sam, Merry i Pippin wyruszą śladami swojej pierwszej przygody" ŻE CO?! Przecież Tolkien nie napisał dalszej części przygody. Sam z Elanor na kolanach powiedział "ano wróciłem" i jest to ostatnia linijka w książce. Co za chciwe larwy. Będą eksploatować każdą linijkę. Będzie serial o karierze Smoczego Języka, dorastaniu Eowiny na dworze Theodena, romansidło dotyczące poznania Aragorna i Arweny, serial komediowy Pod Rozbrykanym Kucykiem coś jak Hotel Zacisze Johna Cleese. Nic więcej nigdy od Tolkien Estate nie dostaną więc jeszcze przez 18 lat będą psuć i wysystać z palca nieistniejące i naciągane historie z treści LOTR I Hobbita. Przypominam tylko, że oni mają prawa tylko to tych książek, a tworzą własną wersję uniwersum do którego nie mają prawa. Uniwersum stworzone przez Tolkiena jest szczegółowe i bardzo bogate. Opisane w Sirmarilionie, Upadku Numenoru, Niedokończonych opowieściach i innych. Umieszanie w nim historii i zdarzeń, których nie stworzył Tolkien to zwykłe psucie i nieuprawniona eksploatacja. Dosłownie zartuwają swoimi wrzutami to uniwersum dla zysku. Gównowacenie trylogii pełną gębą.
Im więcej szukam info tym gorzej
"Colbert powiedział, że kilka lat temu, podczas rozmowy z synem, wpadł na pomysł, jak nakręcić film, który opowiada o nowej przygodzie Sama, Merry'ego i Pippina, rozgrywającej się 14 lat po śmierci Froda."
Aż sprawdziłem te przypisy na końcu ostatniego tomu Władcy Pierścieni. Chcą zrobić film na podstawie dosłownie 3 kartek wypełnonych suchymi informacjami typu:
1430 Narodziny Faramira syna Peregrrina.
1441 Sam Gamgee po raz trzeci obejmuje urząd burmistrza
1451 Elanor Piękna wychodzi za mąż za Fastreda z Greenholmu
1463 Faramir Tuk poślubia Złotogłówkę, córkę Sama
1482 ...Sam odpływa za morze...
super źródło do nakręcenia filmu.
Skąd oni wzięli info o śmierci Froda to nie wiem.
Aragorn — zmarł w roku 120 Czwartej Ery, w wieku 210 lat. Arwena przeżyła go o rok.
Arwena — zmarła w roku 121 Czwartej Ery na Cerin Amroth w Lothlórien.
Sam — odpłynął do Valinoru około roku 61–82 Czwartej Ery
Merry i Pippin — po śmierci zostali pochowani obok Aragorna w Rath Dínen w Minas Tirith.
Frodo, Gandalf, Bilbo, Galadriela, Elrond — odpłynęli na Zachód; ich śmierć nie jest opisana wprost.
Via Tenor
serial komediowy Pod Rozbrykanym Kucykiem coś jak Hotel Zacisze Johna Cleese
W książce do ekranizacji której mają prawa nic nie ma z tego co chcą sobie opisać. Nie mają prawa rozwijać tej postaci poza to co mają w książce. Dodawać jej jakichś pragnień, celów, przygód, których nie wymyślił i nie dodał sam autor tej postaci. Mam nadzieje że Tolkien Esate dobierze im się do zadków.
Ja mysle jednak ze ludzie ktorzy negocjowali kontrakty, wiedza co wynegocjowali. A jak nie wiedza to maja na papierze do przeczytania.
Tak samo uwazam ze przed zaakceptowanie scenariusza, byl konsultowany z prawnikami (a moze i w czasie jego pisania).
Wiesz czego Tolkien NIENAWIDZIAL?. SLEPEGO FANATYZMU.
To zwykła obrona dzieła przed psuciem i tyle. Ludzie będą myśleć, ze to Tolkien napisał lub stworzył tą historię, a to jakiś komik przy piwku z synem wymyślił. I to wszystko by jak najbardziej napchać kasą portfele choćby mieli zrobić z Froda transwestytę. Po prostu eksploatują bezlitośnie swoje prawa, a mają ich sporo. Wiem jak brzmią zapisy tej umowi i niestety daje to praktycznie nieograniczone możliwości wysysania z palca historii z tego uniwersum. Są tam zapisy "Jedyne i wyłączne prawo w związku z tworzeniem, wyświetlaniem i eksploatacją wspomnianych ekranizacji filmów do tłumaczenia na wszystkie języki, swobodnego dostosowywania, zmieniania, transponowania, rewidowania, przekształcania, dodawania i odejmowania od Dzieła lub jakiejkolwiek jego części oraz tytułu, tematu, fabuły, sekwencji, incydentów i charakterystyk, dokonywania interpolacji i substytucji jakiejkolwiek części [sic] części, tworzenia sequeli i nowych wersji lub adaptacji Dzieła lub jego tematu lub wszelkich incydentów, postaci, nazw postaci, scen, sekwencji lub charakterystyk zawartych w nim w powiązaniu z jakimkolwiek innym dziełem lub dziełami, a także do oddzielnego lub zbiorczego wykonywania któregokolwiek lub wszystkich powyższych, w takim zakresie, jaki Kupujący, według swojego sprzedanego uznania, uzna za celowy w wykonywaniu któregokolwiek z praw, licencji lub przywilejów przekazanych niniejszym oraz do wstawiania do wspomnianych ekranizacji filmów kompozycji muzycznych, gagów, tekstów piosenek i muzyki wszelkiego rodzaju, do oprawiania muzyką jakiegokolwiek wersetu, tekstu, prozy lub części lub części Dzieła i wszelkie jego postacie."
Jakby Tolkien wiedzial jakich bedzie mial psychopatow jako "fanow", to by nic nie napisal.
Nie mam zadnego problemu z nowym filmem, w ktorym glowna postacia bedzie dziewczyna, o ktorej Tolkien napisale tyle, ze sie urodzila.
NIektorzy sa rownie toksyczni, glupi i nieumiarkowaniu w "bronieniu" Srodziemia i slepym zapatrzeniu w to co Tolkien by powiedzial (wg nich), co "krawaciarze" w jego psuciu.
zniszczyła głębokie literackie i kulturowe przesłanie trylogii
O kurla. Co jest takiego glebokiego literacko i kulturowego we Wladcy Pierscieni?
Przeczytałem dawno temu i męczące było w cholerę. Chwała Tolkienowi za podwaliny pod dzisiejsze fantasy, ale głębokości bym się tam nie doszukiwał.
Jesteś w stanie wskazać jakieś przykłady takich głębokich literacko i kulturowo dzieł, przy których WP nim nie jest?
Ciężko by było, bo książki dziele na ciekawe i nieciekawe. Za prosty człowiek jestem.
edit2:
A i jeszcze uwazam Hobbita za o wiele lepsza ksiazke :)
oni nie mają prawa tego w ogóle robić
Kolego, no to co tutaj jeszcze robisz? Jak nie mają prawa tego robić to szybko tam idź i im to wyjaśnij!
Jestem pewna, że ogromne korporacje oraz góra prawników nie mają bladego pojęcia co robią i pod względem prawnym nic nie ogarniają w porównaniu do naszego forumowego eksperta, który swoją wiedzę czerpał z fani_tolkiena_kropka_pl.
Także nie czekaj, ratuj sytuację, może nawet sam Tolkien wstanie z grobu, żeby podziękować za taką bohaterską postawę.
"które uzupełni trylogię Petera Jacksona" - nie ma niczego poza Hobbitem i więcej nie trzeba.