Komentarze do wiadomości: „Po 115 godz. rozumiem Cię, ale z całym szacunkiem: nie zgadzam się”. Jason Schreier skrytykował Crimson Desert i natknął się na ciętą ripostę

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
20.03.2026 12:53
Valthiar
1
9
odpowiedz
Valthiar
48
Pretorianin

Nie wiem dla kogo robi się takie gry pozbawione treści.

20.03.2026 14:51
1.1
3
Darek1785
9
Generał

Valthiar Dla tych co się jarają wszystkim co nowe i fajnie wygląda.

20.03.2026 14:57
Soulcatcher
1.2
5
Soulcatcher
292
Crimson Desert

Premium VIP

Valthiar ale skąd to dziwne stwierdzenie że CD jest pozbawione treści? W grze są tony treści.

20.03.2026 17:07
Kwisatz_Haderach
1.3
9
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

No bo przeciez gra video to musi miec "glembokom" fabule. A najlepiej to jakby wogole tego (tfu przez lewe ramie!) gameplayu niebylo, zeby mozna bylo sobie w spokoju 20 godzin koslawych cutscenek z fabula, postaciami i dialogami na poziomie srednio-slabego filmu poogladac.

Tez nie wiem dla kogo takie gry robia, ale pewnie dla ludzi ktorzy lubia w gry GRAC, i ktorzy ogarniaja ze w grze video najwazniejszy jest gameplay i mechanika. Zawsze byly i zawsze beda.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-20 17:09:44
20.03.2026 18:00
BFHDVBfd
1.4
3
BFHDVBfd
179
Requiescat in Pace

Kwisatz_Haderach W grach fabularnych RPG, ludzie chcą widzieć jakiś sens w tym co robią. Chcesz gry bez narracji, z samym gameplayem to idź pograj w symulatory.

20.03.2026 18:07
Kwisatz_Haderach
1.5
1
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Sensem gry RPG jest mechaniczny rozwoj postaci i podejmowanie decyzji (player agency). Decyzje te nie musza dotyczyc fabuly i postaci, moge sie ograniczac do warstwy mechnicznej.
Nie musi byc zadnej narracji, ew, moze byc szczatkowa. ZWLASZCZA w action RPG.

Sesja dungeons and dragons moze sie ograniczac do walki i rzucaniem kosci (jesli graczy i mg maja taka wizje). Teraz idz powiedz graczom, ze twoja wielce oswiecona osoba nie widzi sensu w tym co robia. To samo dotyczy gier video. Fabula nie jest niezbedna rpgowi. Za to mechanika i progresja liczbowa jak najbardziej.

"Sensem" grania w gry video nigdy nie byla i nie bedzie fabula.

Jak nie wiesz czym jest RPG to w nie nie graj.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-20 18:12:00
20.03.2026 21:15
1.6
Szark
19
Legionista

Valthiar Dla mnie, od lat czekałem na fajną grę w świecie fantasy gdzie beztrosko będę mógł przemierzać świat i odkrywać jego ciekawostki. Obecnie 8 godzin nabite i jestem zachwycony. Nie mierz wszystkich swoją miarą bo to tylko pokazuje twoje ograniczenia.

20.03.2026 22:27
kondiq
1.7
4
kondiq
14
Legionista

BFHDVBfd Zabawne, bo Crimson Desert to nie RPG. W opisie gry RPG nie pojawia się nigdzie ani razu. Twórcy określają ją jako open-world action adventure. Można ją porównywać ewentualnie np. do nowych Tomb Raiderów, choć to też niezupełnie ten gatunek, ale bliżej grze do Tomb Raiderów niż do RPGów.

21.03.2026 10:57
Link
1.8
Link
36
Senator

Soulcatcher
Chodzi o to, że świat Crimson Desert jest bardzo interesujący i ma duży potencjału, więc wielka szkoda, że nie napisali dobra fabuła i ciekawe questy poboczne.

Death Stranding 1-2? Ma fabuła. Red Dead Redemption 1-2? Ma fabuła. Wiedźmin 3? Ma fabuła. Kingdom Come 1-2? Ma fabuła. GTA V? Też. Cyberpunk 2077? Też. Więc czemu nie Crimson Desert?

Owszem, są mnóstwo gry, co nie mają fabuły, ale dało się grać i eksplorować bardzo przyjemnie. Wiem.

Chodzi raczej o to, że CD ma wielki potencjału, ale zmarnowany. Dało się zrobić dużo lepiej.

Crimson Desert nic nie traci, jeśli wywalimy mnóstwo questy poboczne do kosza (nie wszystkie). Nie mają głębi, więc szkoda nam czasu. Co za dużo, to niezdrowo. Wolę odkrywać coś nowego przez cały czas kosztem jak najmniej czasu. Wiedźmin 3 i Kingdom Come zrobili to dużo lepiej. Zwłaszcza, że Wiedźmin 3 ma dużo fajne dialogi, aż miło czytać.

Pozdrawiam i miłej przygody. :)

post wyedytowany przez Link 2026-03-21 11:14:38
21.03.2026 13:07
Soulcatcher
1.9
1
Soulcatcher
292
Crimson Desert

Premium VIP

Link nie jest tak źle jak ludzie mówią. Trudno mi zawyrokować po kilku godzinach grania ale dla mnie świat jest bardzo różnorodny i ciekawy. Jest wiele aktywności, ich ilość naprawdę może przytłoczyć. Na razie jestem na etapie zrozumienia co mam robić. A opowieść prowadzi cię cały czas.
To że nie ma fabuły to moim zdaniem nieprawda.
Pogramy więcej zobaczymy.

21.03.2026 21:20
Link
1.10
Link
36
Senator

Soulcatcher
Okej, dzięki za info. Życzę Ci miłej przygody. :)

20.03.2026 13:27
2
1
odpowiedz
WerterPL
124
Konsul

Hehehe to jak z wąsikowatymi i porębajłanymi Ludologami. Ktokolwiek napisze o jakiejś grze opinię inną niż oni od razu muszą jakiś bóldupiasty filmik na tę osobę zrobić gdzie ją "punktują" na podobnej zasadzie co, "nie jestem rasistą ale czarni..." xD

20.03.2026 13:47
3
5
odpowiedz
tailless
5
Centurion

Argument typu "serial rozkręca się po którymś tam sezonie" W czasach gdzie gier jest jeszcze wiecej a gier, a czasu wolnego coraz mniej, ciężko się zmuszać by sprawdzić, czy jakaś gra faktycznie zyskuje w późniejszych etapach

20.03.2026 15:02
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
damianyk
162
Nośnik Treblinek

Nie wiem kim są ci dwaj goście, nie wiem gdzie tu jest jakaś cięta riposta - po prostu zaprzeczenie bez podania argumentów - i nie wiem czemu autor uznał tą mdłą wymianę opinii za wartą zrobienia osobnego artykułu.

20.03.2026 17:32
4.1
1
krystianb2581114
5
Legionista

damianyk argument był 115h, że nie poświęcisz czasu to nie zobaczysz jak dobry jest produkt. Za rok, po paczach, po DLC i na promocji będzie "OK".

20.03.2026 16:51
5
6
odpowiedz
tambo
28
Chorąży

Jeden napisał, że mu się nie podoba.
Drugi, że jemu się akurat podoba.
Pierwszy odpisał: OK.

Ziemia zadrżała.

20.03.2026 19:23
6
odpowiedz
Terefere85
65
Konsul

"Po 115 godz. rozumiem Cię, ale z całym szacunkiem: nie zgadzam się."
Jeżeli gra nie podeszła komuś po 8 godzinach, to w sumie szansa, że spodoba się po spędzeniu kolejnych godzin jest minimalna. 
Może, aby być w 100% pewnym, można dać grze szanse te 2-3x tyle co powyżej, co by poznać większość mechanik w grze (nie wierze, że jest ich tyle, że trzeba na to 100 godzin)... ale itak wątpię że cokolwiek to zmieni - na ogół, jeżeli te pierwsze godziny nam nie podejdą, to dalej po prostu nie będzie lepiej i jedyne co może to uratować, to jakaś oszałamiająca fabuła... której tutaj w sumie też raczej się nie spodziewam.

20.03.2026 23:40
baltazar1908
7
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Na ten moment siłuje sie ze strażnikiem w karczmie przy głównym quescie, jak na razie cienko to wygląda tak cienko że dałem
sobie spokój i odpaliłem Death Stranding 2.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl