Grałem w Edycję Rozszerzoną. Świetna gra. Ale dałem ciała bo tam były jakieś dlc z misjami i ich nie ruszyłem. Wciąż mam chęć jeszcze raz zagrać zanim wyjdzie IV bądź remake jedynki.
Też nie grałem w te dlc z misjami, one pewnie i tak są dużo gorsze od orginalnego wieśka 1 ;d
Mówicie o tych Nowych Przygodach?
Jest ich chyba 5, z czego tylko 2 mają pełny dubbing, reszta jest bez głosów. Cena Neutralności jest zdecydowanie warta ogrania. Efekt Uboczny z tego co pamiętam już mniej, ale i tak całkiem fajny, dzieje się kilka lat przed akcją gry więc znowu można spotkać różne postacie z Wyzimy.
Jedna z moich ulubionych gier, ogrywam średnio raz do roku. Klimat tej gry, muzyka, loadscreeny i przerywniki z przepięknymi artami mnie przenoszą te kilkanaście lat do tyłu. Polecam moda Project Mersey z nexusa do tej gry, to nieoficjalny patch, który naprawia dużo błędów i odblokowuje kwestie dialogowe, które wcześniej z różnych powodów były niedostępne.
dobrze wiedzieć, mam zamiar w końcu zagrać w jedynkę
To może być bolesne doświadczenie, bo gra się źle zestarzała mechanicznie. Historia i narracja są super, ale system walki chciał być czymś pomiędzy zręcznościowym a taktycznym, typowym dla klasycznych cRPG i wyszło coś czemu najbliżej do słabego H&S. Do tego backtraking w tej grze jest zabójczy wręcz (jak są na niego jakieś mody to gorąco polecam) i jest podstawową wadą tej gry, przez którą do niej nie wracam.
Za to warstwa narracyjna, pisarstwo, klimat itd. są fenomenalne.
Backtracking faktycznie jest męczący, ale tylko dla nowego gracza. Jak się tę grę przeszło 10 razy to się zna wszystkie questy na pamięć i da się załatwić wiele rzeczy na raz, minimalizując bieganie.
Są mody na teleport na bagna i z powrotem jednym kliknięciem, ale ja uznałem że już mi nie potrzebne
To może stwierdzili że nie muszą już tak wysrywać "njusami" co pare minut, jak pudelek czy plejada, i będzie nieco inna częstotliwość.
Ewentualnie ciężko im było napisać coś, od zera, co gdzieś wcześniej nie było napisane i nie było z czego powielić, przekopiować, przetłumaczyć.
Klimat, questy i dialogi najlepsze z całej serii. Fabuła też fajna, aczkolwiek najlepsza fabuła była w dwójce.
Najlepsza część ze wszystkich, i jedyna którą można nazwać rpg'iem