Komentarze do wiadomości: Piękne i wielkie otwarte światy „nikogo nie obchodzą”. Deweloperzy twierdzą, że gracze mają ich dość i częściej wybierają gry, które robią „coś wyjątkowo dobrze”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
30.03.2026 19:11
1
1
odpowiedz
Darkuss
66
Pretorianin

Według dwóch niezależnych deweloperów gry z ogromnym otwartym światem coraz rzadziej przyciągają uwagę graczy. Jeden z nich uważa nawet, że takie tytuły „nikogo nie obchodzą”.

IMO:
Mnie obchodzą, zatem albo kłamią, albo żyją w urojonej bańce informacyjnej. Jak miałbym stawiać na coś, to na to - że kłamią bezczelnie, licząc na konformizm graczy, którzy usłyszą te kłamstwa - będące manipulacją, to kupią ich grę, która nie ma otwartego świata i ma liniowy scenariusz. A, że większość ludzi jest głupia, i jest konformistami, to prawdopodobnie manipulacja się w jakimś stopniu uda.

Osobiście już nie gram w gry z zamkniętym światem i z liniową fabułą. Wole sobie film oglądnąć, w którym też nie mam wpływu na historię przedstawioną, a za to z lepszą fabułą, niż większość gier.
A w grach cenię, poza fabułą (w grach fabularnych/RPG/itp.), właśnie swobodę i otwarty świat, w którym mogę iść gdzie chcę, i robić co chcę, poza główną i poboczną fabułą.

Niestety większość twórców nie stać, lub nie umieją, by stworzyć wielki i żywy otwarty świat, i nieliniową fabułę, gdzie misje i aktywności poboczne są równie wciągające, wraz z eksploracją, i innymi zajęciami, co watek główny. Zatem niektórzy uciekają się do kłamstw i manipulacji, by zamaskować swoją bezradność lub brak umiejętności, i wady przedstawić jako zalety, aby przekonać do swoich gier - konformistów taką manipulacją.
Przy ostatniej odsłonie Mafii - była ta sama śpiewka. Oczywiście gry nie kupiłem, i nie zamierzam.

post wyedytowany przez Darkuss 2026-03-30 19:13:49
30.03.2026 19:32
2
odpowiedz
Szumnyj
13
Chorąży

To jakaś antyteza. Ludzi obchodzą gry dobre.

30.03.2026 20:05
3
odpowiedz
WindMorro
13
Pretorianin

Następny gada tylko żeby gadać

30.03.2026 20:06
4
odpowiedz
Cyberfan
62
Pretorianin

Lata mi czy gra ma otwarty świat, czy nie. Liczy się tylko dla mnie by była dobra.

30.03.2026 20:06
5
1
odpowiedz
janosik6
129
Konsul

Ja już nie potrafię takich ogromnych gier przejść, nudzi mi się wszystko zanim dojdę do połowy. Chyba większość ma tak z pewnym wiekiem.

30.03.2026 20:12
6
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

To nie jest takie oczywiste bo można to rozłożyć na wiele czynników, ja np. uważam, że otwarte światy nie istnieją bez dobrej ścieżki dźwiękowej, wyobraża sobie ktoś przechodzić i podróżować po otwartym świecie np. Wiedźmina 1-3 lub Gothica 1-3 bez włączonej ścieżki dźwiękowej albo inny gatunek ale np. w Diablo 2?

post wyedytowany przez Darek1785 2026-03-30 20:13:05
30.03.2026 20:13
vizharan
7
odpowiedz
vizharan
97
Pretorianin

Ja tam już do dawna wręcz rzygam dużymi otwartymi światami w grach. Jeśli już nawet się przemogę i kupie jakiś tytuł z dużym światem to góra w połowie fabuły (o ile w ogóle tam dotrę) grę odstawiam z nudów...

30.03.2026 20:32
8
odpowiedz
pawel1812
78
Generał

Gracze nie koniecznie przepadają za misjami jak z generatora AI i sztampową fabułą...Jednorodne zagadki jak HL też nie urozmaicają świata... 
Duże ładne światy wcale nie przeszkadzają w grze... 

Ja tam kupuje gry z dużymi światami. Nawet te słabsze. Tylko ja zwykle czekam na dużą przecenę. 300zł to dla mnie za dużo w stosunku do tego co taki świat oferuje.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl