Komentarze do wiadomości: Ostatnie 5 lat to dla WoW-a rewolucja. Fani MMO przyznają, że gra w końcu znajduje się w dobrym miejscu

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
16.12.2025 20:40
DocHary
1
odpowiedz
DocHary
85
Unclean One

Ze wszystkich rzeczy, które można naprawdę zarzucić, to zanik wyjątkowości klas który nastąpił w Cataclysmie i to cholerne latanie od początku, choć to również jak i większość zmian jest ukłon w stronę dostępności. Ja rozumiem co kręci graczy Classica, bo mnie też to kręciło w Vanilli, ale dziś dla mnie byłoby to nie do przeskoczenia. Teraz mogę wejść do gry i zrobić cały kontent świeżego dodatku w czasie odpowiadającym przeciętnemu sandboxowi, a jeśli chcę lecieć w endgame, to mogę olać mounty, housingi, brawle, etc. dla czystego gameplayu. Dziwi mnie jednak podejście do latania, naprawdę mogliby chociaż trochę to przyblokować, bo mamy totalny zanik magii eksploracji.

post wyedytowany przez DocHary 2025-12-16 20:43:08
16.12.2025 21:48
Kwisatz_Haderach
1.1
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

naprawdę mogliby chociaż trochę to przyblokować, bo mamy totalny zanik magii eksploracji.

Nie do konca moge sie zgodzic. Owszem mounty zabija ci eksploracje na zwyklej mapie (podobnie mam w GW2 jak wroce do glownej mapy z mountami).
Ale w dwoch ostatnich dodatkach mapki sa tak gigantyczne, i tak ekspansywno-wertykalne ze nawet z mountami eksploracja jest spoko.

Zanik wyjatkowosci klas to piesn dalekiej przeszlosci. Teraz sa (nawet z obcieciem ilosci skilli teraz w TWW) mocno unikalne.
Z tym ze teraz glowna klasa to raczej taki szkic/template, unikalnosci nadaja spece.
WoW i GW2. Nie znam gier online z bardziej wyrazistymi i unikalnymi klasami postaci.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-12-16 21:51:12
16.12.2025 21:56
Kwisatz_Haderach
2
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

To jest dokladnie to o czym pisalem pare razy pod newsami o WoW.

GOL cynicznie wybiera z zalewu newsow jeden w ktorym ludzie cos tam nerzekaja, ludki na golu zyja dalej mentalnoscia "Blizzard bad!" (gdzie wiekszosc normalnych ludzi przestala po tym jak winni tych roznych brzydkich rzeczy zostali pozwalniani i ukarani) i nawet i tak nie graja. I mysla sobie ze gra ma sie zle i "umiera'.
Tak samo umiera OW2, ktory ma chyba najstabilniejsze liczby w historii gie Blizza, a playerbase ogolnie chwali zmiany (to cale "6 man or death!" to glownie vocal minority na reddit, no i tez tutaj.). ZWLASZCZA po zarzuceniu calkowitym PvE i zwolnieniu Kaplana.

Tymczasem od dwoch dodatkow gra ma tylko tendencje zwyzkowa, playerbase ogolnie jest zadowolony i rosnie.
O ilosci kontentu jaka z siebie wypluwaja juz nie wspomne, bo chwilami jest tego az za duzo (dla normalnego czlowieka).
Tutaj patch ma wiecej kontentu niz dodatek w takim ESO.
Takie kazdy nowy feature byl albo "ok" (hero talents), albo przyjety bardzo entuzjastycznie (dragonriding a teraz housing).

Oprocz tego non stop ulepszaja stare tektury, animacje, modele, itd... malo mmo to robi.

Na emeryturze tez bede czytal i tym ze WoW sie skonczyl i smierc jest tuz, tuz.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-12-16 22:00:14
17.12.2025 08:45
3
odpowiedz
katai-iwa
63
Legend

Xal'atath na tym obrazku wygląda jak napalona eflia mamuśka :P.
A WoW ciągle idzie w stronę ukłonu dla samotnych graczy, co szczerze mi się podoba, liczę, że tak jak dali ostatnio możliwość samemu zrobienia lochów, chociaż nie wszystkich niestety, tak dadzą to samo dla rajdów.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl