Komentarze do wiadomości: O tych RPG nigdy się nie zapomina. Baldur's Gate i Icewind Dale otrzymały aktualizację, a ja zastanawiam się, gdzie uciekło mi tych kilkanaście lat

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
25.02.2026 20:05
Silvaren
1
odpowiedz
Silvaren
7
Konsul

Gdzieś w okolicy premiery Siege of Dragonspear, jak wprowadzali nowy interfejs i kolejne ulepszenia silnika, Trent Oster powiedział, że zamysł jest taki, żeby za kolejne 15 lat te gry były tak samo grywalne i żeby przyszłe systemy wciąż były w stanie je obsłużyć.

I rzeczywiście, 2030 jest nagle dziwnie blisko.

25.02.2026 20:31
Kasrkin
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kasrkin
14
Generał

Dobra wiadomość, bo na SD Baldur's Gate wywalał się całkowicie przy próbie wczytania sejwa ze Steam Cloud. Mam nadzieję, że to naprawią. Dobrze, że klasyki - BG1&2, IWD i NWN dostał Beamdog, bo prawie miesiąc temu Aspyr położył NWN2. Wszystkie lokalizacje poza oryginalnym angielskim wydaniem mają problem z czcionkami, tekst nie mieści się w oknach i cześć jest niewidoczna - gra jest na ten moment niegrywalna.

A co do samych gier na IE, to trudno się dziwić ich popularności, to są świetne gry i czołówka RPG bez względu na okres. Cieszy więc fakt, że dalej są dostępne i rozwijane.

25.02.2026 21:33
Silvaren
2.1
Silvaren
7
Konsul

Wydaje mi się, że problem może wynikać z grania przez warstwę protona. Też w ten sposób wywaliło mi save'y, a postawiłem na decku win 11 i problem z kompatybilnością późniejszych zapisów w chmurze zniknął.

25.02.2026 20:48
mohenjodaro
3
1
odpowiedz
mohenjodaro
129
Mieszkaniec Beregostu

Baldur's Gate: Enhanced Edition wydano bowiem w listopadzie 2012 roku, czyli ponad trzynaście lat temu. Oznacza to, że ta odświeżona wersja gry już wkrótce stanie się starsza niż oryginalne Wrota Baldura (wypuszczone w grudniu 1998 roku) były w momencie premiery BG: EE.

No niestety, czas bardzo przyspiesza, z rokiem coraz bardziej

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl