Komentarze do wiadomości: „Nie zwracaj gry na Steamie, jeśli chcesz grać”. Gracze realistycznej strzelanki Escape from Tarkov otrzymują dziwne bany, niektórzy dosłownie za nic

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
17.11.2025 19:58
3
10
odpowiedz
Gusjon
67
Centurion

Ruska gra ja nawet za darmo tego nie chce. Mają u mnie Bana.

17.11.2025 21:23
4
9
odpowiedz
GoHomeDuck
68
Senator

Nagroda za kupowanie ruskich gier

17.11.2025 18:31
1
1
odpowiedz
pan1cz
46
Centurion

Problem leżał w serwach. Tak, niektórzy podostawali bany 'za nic' ale były one na drugi dzień lub wcześniej zdejmowane.
Gracze zaś mają wielki ból tyłka, bowiem oni płacą, więc chcą tu i teraz. Sam jestem posiadaczem najdroższej wersji i widzę jakie panuje podejście twórców ale.. na bank nie będę płakał w dzień wipe'u nt stanu technicznego. Zwłaszcza, gdy mam w pamięci parę dużych premier np ostatnio POE2. Równie dobrze BSG mogliby dać kolejke na 10k i czas oczekiwania godzinę bądź mniej lub więcej. Kolejki do logowania do lanczera, do logowania do gry, do logowania na stronę. Wszystko kolejkować, aby zmniejszyć natarcie głodnych graczy. A i tak byłby płacz, bo gracz X nie dostał tego, czego chciał od razu tu i teraz.
Z kolei samo EFT to gra, której nie było, nie ma i przez jeszcze długi czas nie będzie. Ilość kontentu, detali (choć może niektórych śmieszy fakt, że w grze znajdziemy zarówno papier toaletowy jak i autentyczny ekwipunek) jest niespotykana nawet w grach klasy AAA. Jak do tego dodać fakt, że jest to gra w głównej mierze PVP, która wymaga stałego łącza to aż prosi się o problemy przy każdym wipe'ie, update'cie czy patch'u. To naturalna złośliwość tego typu produktów. Co innego jeśli gracz X płaciłby z góry świadomie za w pełni ukończony produkt.. a i tu gry klasy AAA potrzebują nawet i... roku, by 'dopieścić' produkt adekwatnie do oczekiwań (via cyberpunk czy jakieś diabły).

PS. Na drugi dzień wipe'u już większość w miarę przyzwoicie się bawiła.

18.11.2025 09:20
Zalewany
1.3
2
Zalewany
99
Konsul

Chlip biedni twórcy, sól tej ziemii wystawili grę za 200-400 zł, która nie działa, a podłe płaczki ich nie doceniają. A obok tego masz chińskie Arena Breakout Infinite, które mimo bycia darmową grą jakoś nie ma problemów potężnego Tałkowa, który z AAA to ma chyba wspólną tylko nazwę baterii, na których hulają serwery i silnik gry. Arc Raiders mimo potężnej popularności dał radę od zera nie mieć takich problemów, a powstający od 10 lat Tarkov? No prośba. Przymykanie oka prowadzi co najwyżej do pogłębienia się takich patologii. Ale jak się nie szanuje swojego portfela i czasu to tak jest

18.11.2025 11:42
1.4
WindMorro
11
Centurion

Niewiarygodne
zgłosiłem komentarz Dekielo jako powielanie rosyjskiej propagandy i w efekcie został skasowany komentarz... mój. To chyba mówi samo za siebie o poziomie pracowników GOLa i dlaczego ekipa z TzN nie chciała mieć z tym bajzlem nic wspólnego

17.11.2025 19:50
2
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
TobiAlex
210
Legend

Co Ty chłopie przieprzysz??? Przymknąć oko to można nie wiem już na co, ale nie na grę, która jest produkowana i dostępna w early accesie przez 10 lat, gdzie zespoł z 6 osób rozrósł się do 400. Do tego co wipe itp. były problemy. Mało tego, ile graczy jest na Steam - 30k? Po prostu ruskie orki mają ból dupy, że wydali grę na Steam i wkońcu mogą zostać ocenienie przez graczy!!! Premiera ARC Raiders pokazała, że można to zrobić w miarę ok. (1h się tak naprawdę nie liczy, bo to było wielkie nieporozumienie związane z przestawieniem czasu). I tyle. Już pominę fakt, że wpadasz tu tak i chwalisz się tym, że wspierasz putina.

17.11.2025 21:42
2.1
1
pan1cz
46
Centurion

NO I?! Cyberpanka CDP tłoczyło 8.. Wydali techniczny gniot. I to jako AAA pod singla... Tutaj masz 10lat pracy nad grą, która przetarła branży gatunek i do dziś jest niedościgniona pod względem rozbudowy. Tu musza być problemy. Natura.
Co ma ilość graczy na Steam..? Czy to cokolwiek znaczy? GOTY są tam ogrywane na potęgę czy jak? Steam to kolejna platforma udostępniona dla spoceńców biblioteki i promek z VPNa w celach nabicia na nich $.
Premiera Arc Raiders w kontekście EFT NIC nie znaczy. ŻADEN rywal. Produkt light przy EFT. Trzecia liga.
Co do ocen na steam... Sprawdzałeś wgl te oceny? Powtórzę raz jeszcze - płacz o stan gry przy premierze na steam i po wipe'ie oraz apdejcie.. Nie odnosi się do oceny całości produktu tylko chwilowym stanie technicznym. Czyli dosłownie tak jak reagują płaczki a nie normalni gracze. Płaczki co chco tu i teraz albo bombing.
PS. Daruj sobie te wycieczki do putina... To było modne zanim się wydało ile Niemcy czy Francuzi przelali na kreml już po lutym 2022. Tak jak Steam, który nadal tam operuje i daje zarobić władkowi : )

18.11.2025 09:31
Zalewany
2.2
1
Zalewany
99
Konsul
Image

Panicz broniący Tarkova be like:

18.11.2025 14:17
2.3
grabeck666
95
Senator

pan1cz

"NO I?! Cyberpanka CDP tłoczyło 8.. Wydali techniczny gniot"
No, i CDP za stan CP zostało zjechane od góry do dołu.

"płacz o stan gry przy premierze na steam i po wipe'ie oraz apdejcie.."
Nikogo nie obchodzi ile pracowali nad grą, bo za pełną wersję, 1.0, zapłacili teraz, i teraz powinna działać. A, że teraz nie działa to teraz dostaje negatywną opinię. To jest naprawdę bardzo proste.

"ŻADEN rywal. Produkt light przy EFT. Trzecia liga."
90% pozytywów przy 65k opinii i prawie 500000 graczy na raz
vs
48% pozytywów przy 4k opinii (:D:D:D) i 38000 graczy....

Definitynie żaden rywal.

"Co ma ilość graczy na Steam..?"
Wszystko. Jak nie jesteś na steamie to nie istniejesz.

edit:
a najbardziej to chyba mnie rozwaliło to, że tarkov kosztuje więcej niż arc :D

post wyedytowany przez grabeck666 2025-11-18 14:19:15
18.11.2025 14:17
2.4
pan1cz
46
Centurion

Zalewany Ba, pójdę dalej! Kupujcie Escape From Tarkov piękną rosyjską grę, wyprodukowaną w rosji przez rosyjskiego producenta! Możecie to zrobić już także na wspaniałej AMERYKAŃSKIEJ platformie (która też jest be like jak i jej użytkownicy są be like: )!

18.11.2025 14:23
2.5
pan1cz
46
Centurion

grabeck666 czytasz wgl na co odpowiadasz? Odpowiadałem w kontekście komentu TobiAlexa... Podnosił temat 10lat pracy nad produktem, dałem porównanie...
Podnosił temat ocen.. To dałem ich przykład - powierzchowny.. Jak i to kto je wystawia. Nie łapiesz?
Tak, okrutny rywal.. Nowość vs 10letnia gra. Okrutny. Wasza logika jest tak ułomna jak oceny na steam w dzień premiery.
Nie maluj świata po swojemu. Bez steama też jest życie.

18.11.2025 20:29
2.6
grabeck666
95
Senator

Dobrze ci cope idzie, nie ma co.

17.11.2025 19:58
3
10
odpowiedz
Gusjon
67
Centurion

Ruska gra ja nawet za darmo tego nie chce. Mają u mnie Bana.

17.11.2025 21:23
4
9
odpowiedz
GoHomeDuck
68
Senator

Nagroda za kupowanie ruskich gier

17.11.2025 21:39
5
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Alpaka
7
Legionista

Te problemy to akurat nic w porównaniu do tragicznej optymalizacji i obrzydliwego wyciągania kasy do tego grafika też już dupy nie urywa po 10 latach.

17.11.2025 21:47
5.1
1
pan1cz
46
Centurion

Pełna zgoda. Ja się kłócę jedynie z chwilowym stanem gry.. choć ten za miesiąc czy trzy nie odmieni diametralnie optyki (głównie serwy przestaną płonąć) przez właśnie wspomniane przez Ciebie problemy. Natomiast czym innym jest ocena gry całościowej niż wyłącznie jej stanu przy premierze na platformie po wipe i apdejcie.
Z kolei to jak BSG podchodzi ekhm polityką firmy do klientów to już inna bajka na inną opowieść...

18.11.2025 05:56
VoidCosmonaut
6
odpowiedz
VoidCosmonaut
2
Chorąży

"Nie ma takiego refundowania!" :D

18.11.2025 06:10
7
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
FSB znowu nadaje
39
Generał

No kto by się spodziewał że będą chore jazdy z tym kacapskim scam devem. Ile ta gra ma lat? 3? 4? Jak myślicie dlaczego przez cały ten czas nie było jej w early access na Steamie?

post wyedytowany przez FSB znowu nadaje 2025-11-18 06:11:07
18.11.2025 07:31
7.1
1
pan1cz
46
Centurion

Na swoim kliencie więcej zarobili. Podobnie chciało i chce wielu innych jak np CDP z GOGiem, Valve ze Steam etc. Zjebki dostawali już bezpośrednio w materiałach twórców cyfrowych, newsach czy od stricte graczy. To nie złamało sprzedaży a jedynie okazjonalnie ilość graczy online.

18.11.2025 09:00
7.2
2
FSB znowu nadaje
39
Generał

pan1cz
Na swoim kliencie więcej zarobili.
Trudno żeby nie zarobili skoro nie było opcji zwrotu kasy, a każda krytyka tego guana = ban.
Jak widać poszli o krok dalej i w każdym kto robi refunda widzą złodzieja.

18.11.2025 07:13
8
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Paprykarz
47
Pretorianin

Komu w ogóle chce się grać taki gatunek gry z cheaterami? W bfie albo codzie zabije cię cheater to wstajesz i grasz sobie dalej.

18.11.2025 07:35
8.1
1
pan1cz
46
Centurion

Komuś jednak chce się grać skoro gra się utrzymuje... Np dzięki trybowi PvE. W PvP zaś cziterzy są głównie od lootu a nie zabijania poprzez które łatwiej czitera złapać np poprzez report. Gdyby cziterzy odstraszali od gry to takie gry jak CS nigdy by nie zaistniały szerzej. Gejmplej i inne detale jednak jakoś skłaniają do rozgrywki :)

18.11.2025 13:57
8.2
SprytnySpawacz
17
Chorąży

pan1cz, tak na przykład w trybie PvE za dostęp do którego musiałbym zapłacić w tej chwili €138. Kupiłem podstawową wersję 7 lat temu, pograłem z 2 lata, jakoś 4-5 wipów i rzygać mi się chcę na samą myśl powtarzania tych samych bezmózgich misji, żeby upgradować swoją bazę żeby być kompetetywnym. Tym bardziej jeszcze mnie nie powaliło żeby płacić tyle hajsu tylko żeby móc grać w PvE które po tylu latach powinno być w podstawce.

post wyedytowany przez SprytnySpawacz 2025-11-18 13:57:49
18.11.2025 14:12
8.3
pan1cz
46
Centurion

SprytnySpawacz jeśli chcesz grać to musisz płacić.. Niesłychane :)
Oczywiście, że należałoby dodać PvE jako darmowy tryb. To oczywiste. Zwłaszcza dla droższych wersji gry. Natomiast ja nie wypowiadałem się o PvE w kontekście tego czy się opłaca czy polityki producenta a głównie ilości chętnych graczy :)

18.11.2025 09:33
baltazar1908
9
odpowiedz
baltazar1908
43
Generał

Ala sam fakt nie dość że gra jest gówniana że ludzie zwracają to jeszcze takie problemy, steam niczego nie kontroluje tylko luczy kase.

21.11.2025 21:34
10
odpowiedz
MaNiaKHardMani
4
Junior

Giera jest cool :)

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl