Komentarze do opinii: Nie samymi grami żyje człowiek. 10 książek, które ostatnio przeczytaliśmy i polecamy

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
26.11.2025 16:28
ameon
1
odpowiedz
ameon
75
Konsul

A ja na początek z WH40k poleciłbym Herezję Horusa. Wiadomo - nie cały cykl (chyba, że ktoś ma ochotę, to 54 tomy + 10 oblężenia Terry), ale przynajmniej wątek Garviela Lokena, preferowalnie do Fulgrima. Potem już wedle woli, bo poziom się waha, w zależności od autora. Akurat Abnett daję radę ZAWSZE. Nie wiem co ten człowiek ma w głowie, bo pisze książki na zlecenie, ale o czym by nie pisał robi to solidnie.

26.11.2025 16:48
Kwisatz_Haderach
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Czyli nie jestem jedynym czlowiekiem, ktory czytal "Jednym Zakleciem" i mu sie podobalo.
I to chyba ze trzy razy to czytalem. PIerwszy raz chyba w szkole sredniej.

Mega oldskulowe fantasy. Gra by byla z tego fajna. Cos w stylu polskiego Tower Of Time naprzyklad.

26.11.2025 17:53
2.1
Jerry_D
79
Senator

Też lubię. A "trochę głośnego"zaklęcia otwierającego słoiki nie zapomnę chyba nigdy. Niedoczarowany Miecz też mi się podobał.

26.11.2025 16:55
3
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
kaagular
94
Generał

"Joe Abercrombie to taki brytyjski Andrzej Sapkowski obdarzony nieco większą dyscypliną literacką. Zapewnia wartką narrację, pisze barwnie i zwięźle"
Napisać o tym autorze, że pisze wartko i ma lekkość narracji to "delikatne" przegięcie. Pierwsze prawo ciągnie się jak flaki z olejem, bez skupienia nie da rady. Przez pierwsze 200 zdaje się stron nie dzieje się dosłownie nic oprócz kreacji świata. Pozycja tylko dla turbo fanów poważnego fantasy - co nie musi być minusem.

26.11.2025 17:57
BigBadSnake
3.1
1
BigBadSnake
81
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

To jest mega-ciekawe, że tak bardzo odmiennie postrzegamy jego styl. Dla mnie to jest top-dog współczesnego składania literek i na poziomie języka oraz układania myśli odbieram go jako jednego z najlepszych i najsprawniejszych. Natomiast rzeczywiście w pierwszym tomie powoli zawiązuje akcję i to jest takie "zbieranie drużyny" - widzę, gdzie to może być problemem dla niektórych.

26.11.2025 23:18
3.2
1
Samaritan
34
Generał

Abercrombie wchodzi jak złoto. I to bynajmniej niespecjalnie jest "poważne fantasy". Z czasem zresztą widać schemat po którym się porusza.

26.11.2025 23:35
3.3
Bezmozgiezombie
58
Centurion

W drugim tomie cyklu jest jeszcze gorzej, zwroty akcji widoczne na kilometr itd. Ale. Chlop sie poprawia w kolejnych ksiazkach. Tj. nadal wiadomo co sie wydarzy, ale facet potrafi jednym zdaniem opisac postac tak, ze wiesz wszystko momentalnie. Polecam Bohaterow, jesli mialbys ochote dac druga szanse.

27.11.2025 00:37
3.4
Silas1415
27
Konsul

Ja się zgadzam, że tam rzeczywiście mało się dzieje w pierwszym tomie, bardzo jest skupienie się na pisaniu postaci... ale jakoś to nie nużyło, przynajmniej mnie. Z tego co widzę, to jest tu jakiś "schemat", że Abercrombie wybiera sobie obsadę dość wątpliwych moralnie postaci, no ale jest w tym potencjał, że u kogoś możemy się spodziewać rozwoju, a i nawet u kogoś, kto pewnie większej szansy na odkupienie nie ma, to jakieś ludzkie momenty bardziej wybrzmiewają (i tu chyba wiadomo u kogo chodzi :D). Jestem na drugiej części, zamierzam czytać dalej, ale niestety jest ciężko ze złapaniem co niektórych z tego co widziałem, w takiej normalnej cenie, a dodruków brak.

27.11.2025 12:36
3.5
kaagular
94
Generał

BigBadSnake mega ciekawe jest to jak w ogóle się książki odbiera, jak się je wchłania. Sama dyskusja jest dla mnie fascynująca, że ktoś robi analizy, "spodziewa się", rozkminia i inne takie. Ja książki po prostu pożeram i idę do następnej. Pierwsze Prawo to pozycja dla mnie poważna bo niepoważne to... no nie wiem, takie, które mają być niepoważne typu Opowieści z wilżyńskiej doliny, Wędrowycz czy inne Kłopoty w Hamdirholm. Pierwsze Prawo jest pozycją surową, poważną, wymagającą od przeciętnego czytelnika skupienia. Powtarzam, to wcale nie jest minus. Po prostu jak się komuś powie, że to pozycja lekka i wartka to w mojej opinii jest to nawet wprowadzenie w błąd - chociaż oczywiście występują tu subiektywizmy.

Silas1415 na doraźne kłopoty Annas archive. Potem sobie kupisz na półkę jak będzie, często odwiedzaj Vinted. Jak coś Ci się podoba to koniecznie kupuj żeby było tego więcej :)

26.11.2025 16:56
Metaverse
4
odpowiedz
Metaverse
83
Senator

Tez przeczytalem ostatnio z 10 ksiazek ktore polecam w KCD2 :)
A poza tym tylko Rozdroze krukow ale tak mnie wciagnelo ze przeczytalem potem jeszcze raz cala serie wiedzminska.

26.11.2025 17:21
marvin92
5
2
odpowiedz
1 odpowiedź
marvin92
37
Konsul

Od siebie polecam "Chłopów" Reymonta i "Lalkę" Prusa.

26.11.2025 18:06
Iselor
5.1
Iselor
45
Senator

Ze wszystkich polskich pisarzy Reymont jest dla mnie najbardziej aczytalny. "Lalkę" uwielbiam.

26.11.2025 18:13
6
odpowiedz
Fiosvos_NPC
1
Legionista

W tym roku tylko jedną. "Lewandowski Prawdziwy".

post wyedytowany przez Fiosvos_NPC 2025-11-26 18:14:56
26.11.2025 18:28
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Jerry_D
79
Senator

Abercrombie? Sam nie wiem. Przeczytałem kiedyś "Czerwoną Krainę" i nawet nie była zła, ale coś takiego miała w sobie, że po więcej książek tego autora nie sięgnąłem. "Jednym Zaklęciem" Watta-Ewansa jest całkiem niezłe jako takie lekkie, trochę humorystyczne fantasy, podobnie jego "Niedoczarowany Miecz". Pratchett jest OK, ale jakoś nie szaleję na jego punkcie.

Tak od siebie dorzucę parę pomysłów na lekturę:
Piers Anthony seria Xanth - raczej lekkie, momentami humorystyczne fantasy, które m. in. ciekawie wyjaśnia pochodzenie centaurów.

Karina Pjankowa "Prawa i Powinności" - niezła parodia typowych motywów fantasy. Drużyna "dobrych i szlachetnych" rusza ratować świat, ale towarzyszy im "mroczny" nekromanta. Całkiem udanie parodiuje przejście przez Morię, z walką z Balrogiem włącznie.

Inne fantasy na większym luzie: Sprague de Camp. "Niechciana Księżniczka", Simon Green "Błękitny Księżyc".

Mark Chadbourn seria Wiek Zlych Rządów - trochę urban fantasy, trochę postapo, zamiast typowego tolkienowskiego fantasy bestiariusza, inspiracja mitologią irlandzką i szkockim folklorem; bean nighe, Tuatha de Danaan, Fomorianie itp.

Marc Elsberg "Zero", "Blackout", "Chciwość", "Sprawa Prezydenta" - trochę technothrilllera, torchę sensacji.

John le Carre - szpiegostwo i szpiedzy tak przyziemnie, że bardziej już się chyba nie da. Zapomnijcie o maszynie do zabijania typu Jason Bourne, czy gościu z licencją na zabijanie i autem zmieniającym się w łódź podwodną, przed którym kobiety już na powitanie rozkładają nogi. Jest śmieszny, niski grubasek, któremu żona latami przyprawia rogi.

Clive Cussler serie o Dirku Pitcie, Kurcie Austinie i Przygody Fargo - sensacyjno-przygodowe, zazwyczaj związane z tematyką morza.

Grant Mira seria Przegląd Końca Świata - o zombie trochę inaczej. Apokalipsa nadeszła, ludzie przeżyli i przystosowali się do faktu, że jeślli ciocia staruszka nagle się przekręci, to za parę minut spróbuje rozszarpać im gardło. Pierwsza część to włąściwie thriller polityczny, druga thriller medyczny, a trzecia polityczno- medyczny. Zombie robią tu właściweie za tło.

Edward Redliński "Konopielka" - za trafne wskazanie najczęstszego źródła wszelkiego ludzkiego postępu.

26.11.2025 23:19
7.1
1
Samaritan
34
Generał

"Czerwona kraina" nie ma dużego sensu bez "Pierwszego prawa".

26.11.2025 18:38
8
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Inquerion
51
Generał
Image

Polecam 1984 Orwella.

Tam powoli zmierzamy niestety :(

post wyedytowany przez Inquerion 2025-11-26 18:38:49
26.11.2025 19:14
8.1
1
forzaroma
94
Konsul

Cenię sobie Orwella, problem w tym, że obecnie antysystemowcy i szury wycierają sobie nim gębę na lewo i prawo/

26.11.2025 19:41
Kwisatz_Haderach
8.2
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying
Wideo

IMHO Europa zmierza bardziej w strone "Nowy Wspanialy Swiat" Huxleya. Tak samo najbardziej lewicowe czesci USA (NY, California).
Japonia/SIngapur/Tajwan/KoreaPd. to cos pomiedzy.
Reszta swiata Orwell. :(

https://www.youtube.com/watch?v=X5P_muGUJR4&pp=ygUPYnJhdmUgbmV3IHdvcmxk

27.11.2025 06:16
8.3
Samaritan
34
Generał

Orwell się w grobie turla za każdym niepotrzebnym wspomnieniem.

28.11.2025 00:01
VoidCosmonaut
8.4
VoidCosmonaut
3
Chorąży

forzaroma Najbardziej groteskowe w antysystemowcach jest to, że jak już dorwą się do tego przewróconego stołka to w try-miga na nim zasiadają, a wtedy system ich gryzie, rozdrabnia, przeżuwa, połyka, trawi i metabolizuje, a sam antysystemowiec staje się Systemem :)

26.11.2025 19:08
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
Interior666
167
Generał

Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w ebooki z uniwersum warhammera 40k w języku polskim?

post wyedytowany przez Interior666 2025-11-26 19:17:31
26.11.2025 19:36
9.1
Mimic
14
Exile

Wydawnictwo Copernicus - https://copcorp.pl/

27.11.2025 12:21
9.2
kaagular
94
Generał

Wydawnictwo Annas archive xd Widze, że jest 15 pozycji po polsku z Warhammera w tym 40k.

26.11.2025 19:48
maciell
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
maciell
137
Senator

Plus dla "Jednym zakleciem". Czytalem bedac w podstawowce. Daliscie mi kopa na przypomnienie sobie. Od siebie polecam jak ktos nie czytal to serie ksiazek o Czarnej Kompanii Glena Cooka. To chyba moj ulubiony cykl. Cook zaslynal nazewnictwem w fantasy. Nie ma jakis dziwolagow typu Xardiacostam i jakies dziwne miejsca, gdzie mozna polamac sobie jezyk. Jest Konowal. Milczek, Pani, Kapitan, Kruk etc etc. Ksiazki opowiadaja o kompanii najemnikow. Jako najmenicy nie zawsze sa po dobrej stronie histotrii. No, a wrecz przeciwnie. Co tez mi sie podoba to nie jest bialo-czarno. Ci dobrzy to wcale nie sa wcale tacy krysztalowi. Cook fenomenalnie pisze.

27.11.2025 02:30
hopkins
10.1
hopkins
233
Zaczarowany

I nasz ukochany pracownik GOLa zapożyczył nick od jednej bohaterki.
BTW Precz z Czarną Kompanią!

26.11.2025 21:39
VoidCosmonaut
11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
VoidCosmonaut
3
Chorąży

Hyperion, Zagłada Hyperiona, Endymion, Triumf Endymiona. W tej kolejności - Dan Simmons
Echopraksja i Ślepowidzenie - Peter Watts

27.11.2025 08:24
Darkowski93m
11.1
Darkowski93m
195
Generał

Nooo, kolego, masz serducho ode mnie. Topka jeśli chodzi o powieści science-fiction.

26.11.2025 23:20
12
odpowiedz
Samaritan
34
Generał

"W ramach wykreowanego przez niego świata powstało ponad dziesięć tomów – trylogia Pierwsze prawo oraz kilka jednostrzałów póki co zamykających trójksiąg Epoka obłędu."
Wkradł się błąd. Najpierw jest trylogia " Pierwszego prawa", potem cztery samostojki, ale nie jednostrzały (raczej wymagają znajomości świata), potem trylogia "Epoka obłędu". Wszystko w ramach jednego świata, współzależne. Można czytać osobno, ale sporo się traci.

27.11.2025 05:32
Mqaansla
😜
13
odpowiedz
Mqaansla
46
Generał

Wszyscy. Się. Mylicie. Nie możesz nazwać się prawdziwym czytelnikiem, dopóki nie przeczytasz:
Nora Roberts - Complete Anthology Collection

Ps. A trochę bardziej na poważnie, od 20 lat nie widziałem żeby coś ciekawego/dobrego wskoczyło na jakąkolwiek z takich przygotowywanych list. A wszelkiego rodzaju rankingi generowane działalnością użytkowników straciły sens 4-5 lat temu (popularność, oceny, recenzje, przeczytania(?) bo okazuje się że książka kupiona i książka przeczytana to nie to samo...) podejrzewam, że ze względu na boty i inne usługi "promocyjne", a podejrzewam dlatego, że od jakiegoś czasu nie dość że nie ma tam nic ciekawego to wręcz potrafi być gorzej niż wybraniu losowo kilku tytułów z całej dostępnej puli (co sugeruje że: g* autorzy napisali g* książki a potem kasą i oszustwem przejęli topki, bo są g*) - nie mówiąc nawet o absurdalnych przetasowaniach, na listach które ze względu na samą swoją nature nie mogą zbyt mocno zmieniać się w czasie.

post wyedytowany przez Mqaansla 2025-11-27 05:51:55
27.11.2025 06:00
deTorquemada
14
odpowiedz
4 odpowiedzi
deTorquemada
263
I Worship His Shadow
Image

Och kurcze....

To co widzicie na zdjęciu, to "Jednym zaklęciem", jedyna książka, ktorą "pożyczyłem" z biblioteki na wieczne nieoddanie. To były lata 90te.

Zrobiła na mnie takie wrażenie, że musiałem ją mieć.

Wtedy czytałem fantastyki od groma, dzisiaj zupełnie inne tematy.

PS: Do biblioteki przekazałem potem w ramach rekompensaty, inne książki .

27.11.2025 08:58
kalevatar
14.1
kalevatar
50
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Wspaniała okładka <3

27.11.2025 10:11
Kwisatz_Haderach
14.2
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

To dlatego jak przychodzilem i pytalem czy jest, to nie bylo!

Pieknie, pieknie.

27.11.2025 12:46
Suomi
14.3
1
Suomi
27
Moon Scented Hunter

GRYOnline.pl

Dokładnie z taką okładką dostałam książkę w spadku od taty! <3 Wspaniała! (i z tego co pamiętał wykonał ją Boris Vallejo)

post wyedytowany przez Suomi 2025-11-27 12:47:39
27.11.2025 18:25
Kwisatz_Haderach
14.4
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Suomi

Swego czasu naogladalem sie malunkow Vallejo (w celach szeroko pojetych artystycznych ofc), i jak sie przyjrzec to kolor skory tego faceta i wogole kolorystyka/oswietlenie postaci to wyglada jak typowy Boris. Ciekawe czy istnieje wersja bez szaty. Znajac jego tworczosc, to strzelam ze tak. ;P

NIgdy nie zwrocilem uwagi na to, ale jak to napisales to rzeczywiscie to widac.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-27 18:28:09
27.11.2025 11:34
15
odpowiedz
3 odpowiedzi
andrzejz247669
1
Junior

Abercrombie to taki uproszczony Erikson. Wszelkie dyskusje o współczesnym obrazie fantazy zaczynać się powinny od "Malazańskiej księgi poległych".

27.11.2025 12:33
Iselor
15.1
Iselor
45
Senator

Jak definiujesz "współczesne fantasy"?

27.11.2025 15:46
15.2
Samaritan
34
Generał

Skoro uproszczony, to lepszy na start

27.11.2025 20:08
Shamson
15.3
Shamson
20
Legionista

Gdybym chciał poczytać sobie spis heraldyczny i atlas geograficzny to bym po prostu sobie jakieś znalazł. A dokładnie tak się czułem czytając pierwszy tom. Którego nie skończyłem, bo już miałem dość tych wszystkich imion, lokacji i powiązań miedzy postaciami.

Świat jest i może ciekawy, ale jednak straszliwie ciężko przedstawiony.

27.11.2025 17:43
16
odpowiedz
pisz
190
nihilista

W tematyce growej, bardzo polecam polską edycję "I'm Too Young To Die. Wielki przewodnik po grach FPS 1992-2002". Świetnie wydana, must have dla każdego miłośnika retro. Posiada rozdział o polskich strzelankach.

27.11.2025 21:57
17
odpowiedz
SturmKommander
5
Junior

Trzy pierwsze tomy Herezji Horusa to idealne wprowadzenie do Lore Młotka 30/40k. Imo, fajnym "wprowadzaczem" jest też seria "Duchy Gaunta".

27.11.2025 22:10
Soulcatcher
18
odpowiedz
Soulcatcher
289
Crimson Desert

Premium VIP

Z tego zestawu, to mnie Abercrombie nigdy nie zawiódł.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl