Komentarze do wiadomości: „New Vegas nie zostało dobrze przyjęte”. Twórca kultowego Fallouta o latach walki o uznanie graczy

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
10.02.2026 14:09
WeCreateWorlds
1
1
odpowiedz
WeCreateWorlds
11
Konsul

Mało kto to zauważa, ale po latach też trzeba powiedzieć, że tak krótki okres produkcji NV był możliwy tylko dlatego, że całość technologii i tak z 95% assetów dostali gotowe od od Bethesdy.

Ekipa Todda robiła kilka lat czarną robotę technologiczną, dlatego Obsidian mógł skupić się na rozgałęziającej się fabule i ich słynnych skill checkach w dialogach.  

Ale po latach też bardzo doceniam świat New Vegas - w aspekcie fizycznym. Mapa doliny Mojave jest dobrze zrobiona, zdecydowanie lepiej niż Capital Wastelands w F3.

10.02.2026 15:06
1.1
1
zdzisios115633
2
Legionista

WeCreateWorlds Z jednej strony racja, z drugiej to właśnie stworzony przez Bethesdę model rozgrywki był najgorszym i ciągnącym w dół elementem New Vegas.

10.02.2026 16:53
1.2
4
Tasdeadman
68
Generał

WeCreateWorlds Chyba pomyliłeś trochę akcenty.
Technologia i 95% assetów to nie była zasługa Bethesdy tylko jej wina.
To Bethesda narzuciła nieprzekraczalny termin 18 miesięcy na produkcje całej gry i to z prostego powodu, mieli w pupsku tą grę bo wiedzieli, że i tak się sprzeda w jakim stanie by nie wyszła.
Dlatego Obsidian miał związane ręce w kwestii wielu rozwiązań i musieli łatać to patentami żeby być w stanie przedstawić choć w niewielkim stopniu to co planowali.
Ostatecznie gra nie jest taka jaka miała być, jest okrojona a do tego technicznie fatalna na premierę.

I trudno nazwać czarną robotą technologiczną coś, co de facto jest Oblivionem z pistoletami, bo poza w sumie niewielkimi zmianami w kwestii mechanik, jest to dokładnie ten sam silnik.
Bo umówmy się, podział postaci na części ciała, zrobienie VATS i przepisanie mechaniki strzelania dla tak dużego producenta to nie jest jakieś wyzwanie.

10.02.2026 14:26
2
3
odpowiedz
Legalizex
91
Generał

New Vegas był dużo, dużo lepszą grą niż Fallout 3, mimo że pod względem silnika to prawie to samo. Fallout 1, 2 i New Vegas to naprawdę świetna trylogia o zachodnim wybrzeżu USA. Tymczasem F3 i F4, nie mówiąc już o F76 to jakaś wesoła wariacja na temat uniwersum, pełno dziur fabularnych i bezsensownych zagrywek typu przeniesienie supermutantów na wschodnie wybrzeże bo potrzeba dużych potworów do których się strzela. New Vegas na szczęście dużo bardziej poważnie podeszło do tematu.

10.02.2026 14:41
Grifter
3
1
odpowiedz
Grifter
53
Konsul

New Vegas to zdecydowanie najlepsza odsłona po dwójce i jedynce. W wielu miejscach im dorównująca. 
Sam byłem zaskoczony jak niektóre moje wybory (teoretycznie szlachetne) okazały się pomyłką.

post wyedytowany przez Grifter 2026-02-10 14:42:09
10.02.2026 14:49
Iselor
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Iselor
46
Senator

Dla mnie to najlepszy Fallout tak ogólnie. 1 i 2 szanuję ale DLA MNIE zestarzały się bardziej niż Might and Magic czy nawet pierwszy Baldur.

13.02.2026 20:11
4.1
leon188
32
Chorąży

Iselor Własnie one nie zestarzały się zupełnie. Heroesowa grafika 2D czy rzut izometryczny Fallouta z modami HD są dziś bardziej czytelne niż współczesni duchowi następcy typu Olden Era czy Song of Conquest (pije do Heroesów). A sam fallout 2 w wyższych rozdzielczościach wygląda super.

13.02.2026 21:22
Iselor
4.2
Iselor
46
Senator

leon188

Trzeci Heros nic się nie zestarzał. A mając na myśli Might and Magic mam na myśli Might and Magic VI: Mandate of Heaven i Might and Magic VII: Za Krew i Honor. No ale możesz być za młody na takie tytuły...

10.02.2026 16:07
John_Wild
5
2
odpowiedz
John_Wild
56
Okropnie_Wściekły_Dzik

Dla mnie  jest to najgorszy Fallout. Grałem we wszytkie Fallouty tysiące godzin. W New Vegas nie potrafiłem zatrzymać się na dłużej. Zaliczyłem Kilka podejść, ale skończyło się na kilkunastu godzinach. Może jeszcze spróbuję :)

10.02.2026 16:08
DexteR_66
6
4
odpowiedz
DexteR_66
17
Generał

Premium VIP

W 3d najlepszy Fallout.

10.02.2026 18:10
matbat
7
1
odpowiedz
matbat
14
Centurion

Najlepszy Fallout 3D, co do tego nie ma wątpliwości. Szkoda, że nie dano im wtedy zrobić kolejnego. Bethesda musiała być zazdrosna o jakość tej gry, ale oni generalnie nie bardzo rozumieją tę serię, co widać wyraźnie po 4 i 76.

10.02.2026 20:10
ArtGenerator
8
1
odpowiedz
ArtGenerator
22
Centurion

Zdecydowanie lepiej grało mi się w F3. New Vegas przeszedłem, ale w pośpiechu i trzymając się głównej linii fabularnej. Po niebezpiecznych pustkowiach Fallouta 3, gdzie bandyckie szajki i zmutowana fauna stanowiły realne zagrożenie przez dłuższy czas, tak  następca i inne środowisko nie zrobiło już na mnie tego wrażenia. Nie jest to bynajmniej odosobniony przypadek.

10.02.2026 20:14
Fyrdraka
😊
9
1
odpowiedz
Fyrdraka
11
Konsul

U mnie FNV znalazłby się na liście 10 najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem. Grałem w miarę niedługo po premierze, bez żadnych modów jeszcze, to było wiele tygodni doskonałej zabawy.

10.02.2026 23:31
baltazar1908
11
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał
Image

Kupiłem Fallout New vegas we wrześniu 2011 roku zaraz po premierze ostatniego dlc bo gra była wraz ze wszystkimi dlc w promocji na steam i od razu sie oczarowałem muzyką, klimatem i historią ukazaną w grze, a teraz tzn.. jutro skończe moda New California bo zostało mi tylko zniszczenie fortu Daggerpoint.
Mod dużo kepszy od The  Frontier choć mniej znany bo The Frontier nawet na steam reklamowali jak był jeszcze w produkcji.

11.02.2026 09:55
12
odpowiedz
katai-iwa
65
Legend

New Vegas jest najlepszym Falloutem od momentu przejęcia marki przez Bethsesdę, ale i tak dwa pierwsze Fallouty są lepsze.
Ten tytuł byłby jeszcze lepszy, gdyby nie technologia Beth i masakrycznie krótki czas produkcji.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl