Komentarze do wiadomości: Największy hit fantasy tego roku wreszcie po polsku na Crunchyrollu. 8 odcinków doczekało się napisów

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
19.05.2026 13:08
Kajdorf
1
odpowiedz
Kajdorf
99
Konsul

Jeśli chcą testować rynek, to taki małymi krokami im to nie wyjdzie. Wrzucanie po jednym sezonie raz na dwa tygodnie raczej nie przyciągnie polskich widzów. A jeśli oni liczą że to im wygeneruje oglądalność, to mogą się przeliczyć. Jeśli w ten sposób chcą sprawdzić popyt na danym rynku, to te kilka tytułów to za mało, tym bardziej że konkurencja ma większy wybór.

19.05.2026 13:54
Mangas
1.1
odpowiedz
Mangas
6
Pretorianin

Kajdorf Ale po grzyba mają się śpieszyć? Ich głównym targetem są rynki zagraniczne i z nich generują wszystkie przychody. Natomiast w Polsce działają od lat na zasadzie samej obecności i większość rozgarniętych fanów jest świadoma tej obecności oraz faktu, że z przekładem na Polski są na bakier. Ale CR to nie ADN, które wystartowało oficjalnie i od zera, a teraz musi szybko i mocno budować tak bibliotekę, jak i rozpoznawalność wśród widzów. Jestem zdania, że Sony powoli, na luzie, bez pośpiechu doda polski przekład do kilkudziesięciu tytułów i dopiero wtedy, przy sensownej bazie seriali do zaoferowania zdecyduje się na oficjalny start w Polsce (o ile w ogóle).

19.05.2026 18:53
darkhulk
1.2
odpowiedz
darkhulk
60
Pretorianin

Mangas Aha czyli dziadzio sony planuje za 10 lat wystartować z jakimiś zapomnianymi już seriami, gdzie Netflix czy Canal+ na bieżąco coś zabiera z anime w swoje biblioteki, jak również ADN skromnie się mobilizuje XD ?
Nie zdziwiłbym się jakby jakiś amazon dla jaj dodał anime do swojej oferty, niż ten upośledzony crunchyrol kiedykolwiek miałby u nas wystartować.
Ale czego tu wymagamy, jak wystarczy przypomnieć kiedy u nas były premiery kinowe filmów, niektóre 6 miesięcy opóźniane w stosunku do światowych seansów, dobrze że w animu nie bawią się w drobne i tylko w latach czy dekadach będzie opóźnianie.

19.05.2026 19:05
Mangas
1.3
odpowiedz
Mangas
6
Pretorianin

darkhulk Osobiście obstawiałbym jednak dekady. Mają rozmach te "Soniaczki"... rozmach żółwia w ciąży.

24.05.2026 03:56
1.4
odpowiedz
dashkor
4
Legionista

Mangas chyba jednak nie dekady, skoro w tym tygodniu dodano 6 simulcastów

24.05.2026 05:47
Mangas
1.5
odpowiedz
Mangas
6
Pretorianin

dashkor To fakt. Nie spodziewałem się, że Force-Media weźmie się na ostro za dodawanie napisów do CR. Miło, że coś się zmienia na lepsze, choć jakościowo ciągle odstają i to widać. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że początki dla każdego są trudne, ale mam nadzieję, że wpadek z napisami - z czasem w Force-Media będzie coraz mniej. Plus jest taki, że faktycznie po kilku dniach poprawiają błędy. No i zauważyłem wczoraj wieczorem, przy okazji zgłaszania prośby o poprawki dla "Yomi no Tsugai", bo jest masa literówek, a w siódmym odcinku "Kill Blue" zdarzają się nieprzetłumaczone z angielskiego kwestie, że chatbot CR też zaczął nawijać po polsku, więc widać, że idą w temat polskiego rynku.

19.05.2026 13:42
Mangas
2
odpowiedz
Mangas
6
Pretorianin

Też właśnie wczoraj zauważyłem, że WHA ma polskie napisy, po odpaleniu ósmego odcinka. Co więcej za przekład odpowiada pan Radosław Koch, ten sam, który tłumaczył pierwszy sezon Spy x Family, więc mimo ostatnich wpadek Force Media (zwłaszcza z głośnym blamażem "Yu-Gi-Oh! The Dark Side of Dimensions" w kinach), ten przekład trzyma poziom. Mam nadzieję, że to początek szerokiej współpracy Crunchyrolla z Force Media, dzięki czemu więcej tytułów po polsku tam się pojawi.

19.05.2026 20:56
Mangas
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Mangas
6
Pretorianin

No proszę, kolejnym tytułem z simulcastu Crunchyrolla z polskimi napisami jest: "Aishiteru Game wo Owarasetai - I Want to End this Love Game". Widzę, że Force Media idą w temat na ostro. I dobrze, oby tak dalej.

Update. Jest i "Marriagetoxin" z napisami. No, no, no. Szaleństwo!

post wyedytowany przez Mangas 2026-05-19 21:04:51
20.05.2026 00:10
Mangas
3.1
odpowiedz
Mangas
6
Pretorianin

Update: W przypadku "Aishiteru Game wo Owarasetai - I Want to End this Love Game" tłumaczenie jest całkiem niezłe, natomiast z "Marriagetoxin" jest niestety kiepsko. W obydwu przypadkach zdarzają się literówki czy widoczny kod np. ‹;/i›;, ale na szczęście rzadko. Jako, że oglądałem obydwa tytuły, jeden po drugim mogę stwierdzić, że niestety "Marriagetoxin" ewidentnie sprawia wrażenie tłumaczenia przepuszczonego przez AI. Druga sprawa to to, że na moment pisania tego posta "Marriagetoxin" posiada tłumaczenie od epizodu 4. Pierwsze 3 są po angielsku... W porównaniu do "Aishiteru Game" różnica w przekładzie jest kolosalna.

post wyedytowany przez Mangas 2026-05-20 05:47:16
20.05.2026 16:50
4
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Yodous
1
Junior

Ciekawe. W sekcji napisow widze tylko English [CC], English oraz None🤔Na telefonie, PC, TV. Albo wprowadzają to stopniowo albo to fake info

20.05.2026 17:09
4.1
odpowiedz
Mordoplastyk
1
Junior

Yodous w aplikacji prime video są ponoć napisy. Nie testowałem bo nie mam tam wykupionej subskrypcji na Crunchyroll.

20.05.2026 23:39
4.2
2
odpowiedz
dashkor
4
Legionista

Yodous Polskie napisy są, ale żeby były dostępne, trzeba mieć ustawiony japoński dubbing, a nie angielski.

21.05.2026 05:58
4.3
odpowiedz
Mordoplastyk
1
Junior

dashkor trochę średnio, że nie można ustawić polskich napisów z eng dubbingiem 🙁 japońskiego kompletnie nie rozumiem

22.05.2026 00:46
4.4
odpowiedz
wojciaszekx
1
Junior

Mordoplastyk  przydałoby się

20.05.2026 17:06
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Mordoplastyk
1
Junior

Na oficjalnej aplikacji Crunchyroll brak polskich napisów.

20.05.2026 23:38
5.1
2
odpowiedz
dashkor
4
Legionista

Mordoplastyk  Polskie napisy są, ale żeby były dostępne, trzeba mieć ustawiony japoński dubbing, a nie angielski.

21.05.2026 05:56
5.2
odpowiedz
Mordoplastyk
1
Junior

dashkor okej, są faktycznie dobra. Nie zmienia to faktu, że trochę słabo że nie ma polskich napisów z angielskim dubbingiem 🙁 japońskiego kompletnie nie znam.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl