Super lista mordo mega robota z tymi tierami bo wszystko widać jak na dłoni! Half life i Cyberpunk na samej górze szacun na dizelni. Do dzisiaj te gry ryją beret klimatem i w ogóle. Aż mi się przypomniały stare czasy normalnie nocki zarwane i chyba znowu zainstaluje Mass Effecta dzięki za tą liste!
Właśnie przeszedłem Obcego na hardzie i to bez zabijania ludzi XD. Teraz tylko na najniższym poziome trudności bez umierania i będzie platyna :D. Gra świetna mimo, że survival horrory tego typu, gdzie głównie możemy się tylko chować, bo walczyć nie warto to raczej nie moja bajka.
Polecane gry Sci-Fi i nie ma stellaris? No jak tak można.
No i inna kwestia, część z tych gier to nie jest Sci-Fi, przykładowo uniwersum warhamera 40k nie nie sci-fi. Nie wszystko co sie dzieje w przyszłości to science fiction, są tez inne gatunki dziejące się w przyszłości jak science/space fantasy, postapo, grimdark itd.
Różnica pomiędzy na przykład science fiction, space operą i space fantasy jest taka, ze science fiction stara się być osadzona w realnej fizyce ale z nowymi odkryciami opartymi o przewidywane kierunki rozwoju, space opera skupia się na historii w kosmosie ale bez skupienia się na kreacji świata i osadzeniu tego jakoś w odniesieniu do realnego świata, a space fantasy to taka fantastyka tylko w przyszłości i kosmosie.
Przykładowo W:40k to zarówno grimdark ze względu na stylistykę i space fantasy, bo tam jest więcej elementów fantastycznych niż naukowych.
Stellaris nie znam a wrzucam raczej to w co grałem(przynajmniej w demo)ale przypomniał mi się za to inny klasyk:Homeworld!.
Chętnie poczytam o innych polecajkach :)