Komentarze do wiadomości: Nadchodzi historyczna zmiana na Discordzie. „Znajdziemy inne sposoby, aby przyciągnąć użytkowników z powrotem”

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
09.02.2026 18:30
Trevor
2
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
Trevor
66
Centurion

Chiński właściciel Discorda mówi że chce wasze zdjęcia i dane osobowe i że będzie dbał o ich prywatność, czego nie rozumiecie ;)

09.02.2026 18:56
4
9
odpowiedz
yorkfield25
11
Legionista

Dziękuję, ale nie ma takiej opcji abym wysyłał jakieś firemce z neta twarz lub skan dowodu osobistego.

09.02.2026 20:43
5
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Jerry_D
80
Senator
09.02.2026 18:14
Cyberszczur
1
4
odpowiedz
Cyberszczur
58
Pretorianin

Komuś tam nieźle przypiekło w ten beret - już wierzę w te ich usuwanie dokumentów - wyskakuje z paszportu albo dowodu osobistego w celu udowodnienia wieku....  Taa.... Usuniemy, nic nam nie zniknie...

09.02.2026 18:30
Trevor
2
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
Trevor
66
Centurion

Chiński właściciel Discorda mówi że chce wasze zdjęcia i dane osobowe i że będzie dbał o ich prywatność, czego nie rozumiecie ;)

09.02.2026 18:59
2.1
9
grabeck666
98
Senator

Trevor chiński nie chiński, podziękuj UK za ten syf a nie chinom. Duży rynek, który zaczął wymagać weryfikacji ludzi w necie. A nikomu nie opłaca się robić oddzielnie apki na UK, resztę europy i stany. Szczególnie, że reszta krajów też zaraz to wprowadzi bo "biedne dzieci".

10.02.2026 10:22
2.2
Probitas
11
Chorąży

Trevor 'użytkownicy będą mogli skorzystać z jednej z dwóch metod'

10.02.2026 11:38
Trevor
2.1
2
Trevor
66
Centurion

grabeck666 Po pierwsze to w chinach jest obecnie znacznie większa inwigilacja niż to co tutaj się wyprawia.
Po drugie jakby to była kwestia tylko UK lub pojedynczych krajów i zrobienia dwóch apek to wystarczyłoby zrobić lokalizację po IP, a to co oni wprowadzają to jest globalne rozwiązanie nie tylko na rynek Europy.
Po trzecie w skrócie może i nie oni to zainicjowali ale jak najbardziej zbieranie takich danych jest im na rękę.
Nawet nie zdziwiłbym się jakby to chińczyki przekupili decydentów w Europie by to wprowadzili.

Tak czy owak ja nie zamierzam niczego im podawać, pomimo że discord bardzo mi przypadł do gustu i mam tam wiele swoich rozwiązań typu swoje customowe boty zrobione itp itd.
Poszukam alternatyw a jak nie będzie to na potrzeby swoich ziomków z którymi gramy to zrobimy po prostu swoją apke i tyle.

10.02.2026 15:01
2.2
2
grabeck666
98
Senator

Trevor

Tak, chińczycy mają i zawsze mieli większą inwigilację. Ale chińczycy nie użwayją discorda, mają swoje apki od tego. A discord zapowiedział zmiany w tym zakresie dziwnym trafem wtedy, kiedy zaczęło być wymagane prawnie zbieranie tych danych przez nich w UK, co im nie wychodzi, i są zmuszeni zwyczajnie przerobić discorda.

Lokalizacja po IP to dalej produkcja dwóch wersji, co się zwyczajnie nie opłaca. Szczególnie, że tak jak mówię, zaraz stany będą miały to samo, i już w kilku innych krajach europy też szukają jak wprowadzić takie rzeczy.

I jesli uważasz, że chińczycy musieli kogokolwiek przekupywać, żeby zachęcić władze zachodnie do większej inwigilacji to... zdejmij czapkę.

10.02.2026 17:48
Mqaansla
2.3
Mqaansla
47
Generał

Tak, chińczycy mają i zawsze mieli większą inwigilację. Ale chińczycy nie użwayją discorda, mają swoje apki od tego.
Ale jak te ichnie apki mają się do tego, że oni będą szpiegować nas?

11.02.2026 11:06
Quassar
2.4
Quassar
29
Centurion

Jerry_D
No i zajebiście <3 to chyba już wiem gdzie klanem bede emigrować jedynie jeszcze jakoś powiadomienia/info zrobić może wróce na hostowanie własnego forum

09.02.2026 18:37
3
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
LokalnyRzezimieszek
15
Generał

Teamspeak zaprasza wszystkich uchodźców Discorda

09.02.2026 20:42
Quassar
3.1
Quassar
29
Centurion

LokalnyRzezimieszek akurat w takich komunikatorach decentralizacja wkurza... bo potem jak mam napisać do znajomego mam gonić za każdą grupą z innej gry na innym serwerze tego akurat nie lubiłem w teamspeak.. 

Prędzej przejde na jakiś singal czy matrix tylko byle by tam była grupowa głosówka

09.02.2026 21:10
papież Flo IV
3.2
5
papież Flo IV
106
Kardynał

Na cmentarze jeździ się 1 listopada.

10.02.2026 10:24
3.1
1
Jerry_D
80
Senator

Quassar Jak interesuje cię grupowa głosówka na Siganlu, to akurat na czasie dobra wiadomość:
https://aboutsignal.com/news/signal-raises-limit-for-audio-and-video-calls-to-75-participants/
Chyba więcej osób w rozmowach głosowych nikomu nie potrzeba.

Pus względem Discorda, że wszystko szyfrowane i Signal choćby chciał to nie może słuchać i analizować treści rozmów, ani robić sobie biometrycznej bazy próbek głosu, czy szkolić na twoich rozmowach jakieś AI. Minus jest taki, że desktopowy klient Signala jest taki sobie.

09.02.2026 18:56
4
9
odpowiedz
yorkfield25
11
Legionista

Dziękuję, ale nie ma takiej opcji abym wysyłał jakieś firemce z neta twarz lub skan dowodu osobistego.

09.02.2026 20:43
5
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Jerry_D
80
Senator
09.02.2026 21:15
5.1
3
rastablasta
103
Konsul

Sam miałem o tym pisać, ale w sumie nawet w wiadomości nas uprzedzili :D
Obawy budzi również kwestia prywatności. W październiku ubiegłego roku jeden z zewnętrznych dostawców usług weryfikacyjnych padł ofiarą naruszenia bezpieczeństwa danych, w wyniku którego ujawniono informacje dotyczące procesu potwierdzania wieku, w tym zdjęcia dokumentów tożsamości. Discord zapewnił jednak, że natychmiast zakończył współpracę z tym partnerem.

09.02.2026 22:52
5.2
1
sabaru
34
Senator

Zakończył i co dalej. Przecież to nie rozwiązuje problemu wycieku danych. Zamietli sprawę pod dywan?

10.02.2026 10:12
5.1
2
Jerry_D
80
Senator

Discord to sobie mógł zapewniać, a nawet naprawdę zakończyć współpracę. Tylko co z tego, jak to już była musztarda po obiedzie, mleko się rozlało, konie uciekły, kropka. A zmiana partnera wcale nie gwarantuje braku wycieków  w przyszłości.

Jedyne pewne rozwiązanie too takie dane po  prostu nie prosić, bo nikt nie ukradnie ci danych, których nie masz.

09.02.2026 21:23
6
4
odpowiedz
rastablasta
103
Konsul

Mi tam lotto z tym Discordem, bo i tak nie podoba mi się jego idea tj. wymóg posiadania konta aby zobaczyć większość treści na nim znajdujących się, a nawet ja sam mając tam konto, przestałem z niego korzystać właściwie.

Kolejna sprawa, wsparcie techniczne na Discordzie (i tak naprawdę u wielu innych dużych korporacji związanych z komunikatorami podobnie) to w sumie automatyczne odpowiedzi botów, które za wszelką cenę utrudniają kontakt z ludzkim wsparciem, więc w przypadku faktycznych problemów, zostaje się na lodzie.
Dodatkowo, to cudowne wsparcie techniczne (jak było wspomniane w wiadomości) było źródłem wycieku danych wielu użytkowników Discorda, więc firma ani sama nie pomoże, ani też nie zabezpieczy należycie danych xD

Po co więc męczyć się z takim dziwactwem? Lepiej poszukać alternatyw.

09.02.2026 22:56
7
4
odpowiedz
sabaru
34
Senator

Ta weryfikacja wieku to jedna wielka pomyłka i bubel. Czytałem o tym już jakiś czas temu to najwięcej co budzi obawy to właśnie czy dane gdzieś sobie nie polecą. Niby zapewnią że one są po weryfikacji wieku natychmiast usuwane ale były takie sytuacje że właśnie nie było tak i one sobie wyciekły.

09.02.2026 23:06
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Yousek
15
Legionista

A zatem Messenger odpadł, teraz discord odpada , czyli zostaje tylko signal jako legitne źródło?

10.02.2026 17:50
Mqaansla
8.1
1
Mqaansla
47
Generał

Nie, ale zależy do czego. Zwłaszcza jak doliczysz chaty dostępne z poziomu aplikacji.

Na Wikipedii jest cała strona.

10.02.2026 18:06
8.2
Jerry_D
80
Senator

No właśnie, zależy do czego. Signal uwielbiam za podejście do prywatności i bezpieczeństwa w erze, gdy każdy by chciał każdego inwigilować, ale to jednak jest przede wszystkim komunikator, a Discord to taki ni to komunikator, ni społecznościówka. Inne cele, inne podejście. Jeśli ci zależy na prywatności, trudno o lepszy wybór, ale jeśli szukasz czegoś z mniej więcej tymi samymi funkcjami co Discord, to w przypadku Signala musiałbyś pogodzić się z licznymi ograniczeniami.

09.02.2026 23:38
9
odpowiedz
5 odpowiedzi
Darek1785
7
Konsul

Ciekawe czy dożyjemy czasów (może i nawet za rok, dwa lub trzy), że nawet tutaj posta nie napiszesz bez weryfikacji mordy albo nawet przeglądarki nie odpalisz lub ostatecznie nie odpalisz Windowsa lub konsoli bez zeskanowania twarzy raz w miesiącu.

Rozumiem jeszcze konto w banku lub jakieś allegro, paypal itp. natomiast nigdy bym nie przesłał żadnych papierów do takiego discorda lub żeby w jakąś grę zagrać.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-02-09 23:39:20
09.02.2026 23:54
9.1
sabaru
34
Senator

W tym przypadku nie chodzi o to że będziesz musiał skanować swoją facjatę i system dopiero pozwoli ci na napisanie posta ale głównie o to że nie letni nie zobaczy takich postów, które nie spełniają norm. Taki post, zdięcje czy nawet filmik może zostać w tedy zamazany.

10.02.2026 00:14
9.2
4
Darek1785
7
Konsul

O dzieciakach, osobach poniżej 18 roku życia to nawet nie pomyślałem i dla mnie temat nie istnieje bo ci są tylko narzędziem i pretekstem przez wprowadzeniem ogólnej weryfikacji i cenzury.

10.02.2026 01:55
9.3
sabaru
34
Senator

Wiadomo że o to chodzi i nic więcej.

10.02.2026 03:13
9.4
1
Radek100382
2
Legionista

Darek1785  microsoft już coś tam planuje ale to w win 12 dopiero który ma być pełni a.i

10.02.2026 18:05
Mqaansla
9.5
1
Mqaansla
47
Generał

sabaru
W tym przypadku nie chodzi o to że będziesz musiał skanować swoją facjatę i system dopiero pozwoli ci na napisanie posta ale głównie o to że nie letni nie zobaczy takich postów, które nie spełniają norm. Taki post, zdięcje czy nawet filmik może zostać w tedy zamazany.
Dokładnie, wystarczy tylko zerknąć na to co się dzieje na YT. Ile razy filmy dotyczące poważnych tematów dotyczących polityki, ekonomi, prawa etc. są oznaczane "omyłkowo" z automatu jako 18+ żeby ograniczyć im dostęp do populacji bo tak jest wygodnie dla wpływowych grup i ludzi. I to ewidentnie działa, nikt tego nawet nie kwestionuje.
Zapowiada się że będzie jak w UK czy stalinowskiej Rosji - "nieprawidłowe myślenie" będzie uciszane, a do odpowiedzialnych za nie (jawnie) ludzi wyśle się NKWD.

Tak samo z resztą jak u nas z numerami telefonów - mieli zbierać dane osobowe "żeby przeciwdziałać terroryzmowi", to dlaczego te dane są dostępne i wykorzystywane w innych celach? (jak dane zarejestrowanego dobrowolnie abonenta, dostępne dla każdego cokolwiek kompetentnego psychola) W jaki sposób przejście z II na III (które miało miejsce) pomaga niby walczyć z terroryzmem?:
I. Dane są prywatne.
II. Dane są dostępne dla podmiotów "walczących z terroryzmem" - bo takie było uzasadnienie.
III. Dane nie są prywatne.

post wyedytowany przez Mqaansla 2026-02-10 18:06:23
10.02.2026 08:37
Obywatel_Szary
10
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Obywatel_Szary
28
Chorąży
Image

"Szacowanie wieku na podstawie twarzy – system AI przeanalizuje selfie"

Ciekawe czy AI puści weryfikacje na tego dżentelmena :)

post wyedytowany przez Obywatel_Szary 2026-02-10 08:41:15
10.02.2026 09:09
10.1
sabaru
34
Senator

Który pewnie też został wygenerowany przez AI.

10.02.2026 11:43
Miyokari
10.1
4
Miyokari
39
Chorąży

sabaru Hide the Pain Harold to jest to jest jeszcze meme z 2011 roku.... Że ludzie już takich rzeczy nie pamiętają, nie, on nie jest wygenerowany przez AI.

10.02.2026 08:54
11
1
odpowiedz
FSB znowu nadaje
42
Generał

To sobie wezmę jakieś zdjęcie z vinted i po problemie.

10.02.2026 09:58
12
4
odpowiedz
1 odpowiedź
RaveN_98
1
Junior

Zabawne że chwile temu dane użytkowników były skradzione,bardzo dobra decyzja by chcieć jeszcze więcej sensytywnych informacji jak nawet nie potrafią sie ochronić przed atakami

10.02.2026 18:13
Mqaansla
12.1
1
Mqaansla
47
Generał

Po co mieli by cokolwiek chronić?
Step 1: Zatrudnij firmę zewnętrzną X i czerp korzyści ze zbierania przez nich danych.
Step 2: Jak dane wyciekną zwal na nich wine, inkrementuj X'a i GoTo: Step 1...

10.02.2026 11:10
NOWAHUTANACZASIE
😊
13
1
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
24
Konsul

Via Tenor

Ta cała ''weryfikacja'' to obawiam się, tu nie chodzi o dzieci tylko mają dane osób logujących się w social media. Wiedzą co piszesz i wiedzą jak się nazywasz, data urodzenia, pesel, słowem wiedzą o Tobie wszystko. Pachnie mi to komunizmem jak nie wiem:)
Znaczy, jakkolwiek by tego nie nazywać, jest to bat na ludzi.

Dzieci to rodzice mają pilnować, co oglądają itd a nie żeby podawać swoje dane wrażliwe korporacjom. Tylko patrzeć a na FB wprowadzą pewnie to samo.
Już jest cenzura na FB taka, że nie zamieścisz linka do jakiegoś artykułu czy do yt, ten link się wyświetli, ale jest nieklikalny, to nowe ''super'' rozporządzenie uni. I to tez jest cenzura, bo na przykład załóżmy że jest post w którym jest jakaś nieprawda na jakikolwiek temat i ktoś wrzuca linka do artykułu czy filmu na yt, który to prostuje, przedstawia stan faktyczny to już tego nie zrobi.
Mógłbym pisać jeszcze na ten temat z 25 minut, i to nie są moje wymysły, tylko tak to wszystko działa w rzeczywistości. Korporacje, media, politycy to jeden organizm, i mówią ci że to ''dla twojego dobra'' , ''dla klimatu'' , a oni tak naprawdę zarabiają na tobie, jednocześnie ludzie ubożeją, bo są nowe restrykcje, nakazy, zakazy, i jednocześnie oni chcą wiedzieć o tobie jak najwięcej. Te trzy rzeczy zachodzą jednocześnie.

10.02.2026 11:37
14
1
odpowiedz
robertoV
23
Generał

Czas na internet 2.0 który zakażą używać bo nie będą mieli tam władzy.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl