Komentarze do wiadomości: Microsoft drastycznie przeliczył się ze swoją strategią. Xbox Game Pass zderzył się ze ścianą, której nie potrafi przebić

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
07.07.2026 09:19
Sepecha
1
6
odpowiedz
Sepecha
3
Legionista
Image

...

07.07.2026 09:34
cycu2003
1.1
3
odpowiedz
cycu2003
263
Legend

Sepecha Ale z czym dobrze? Sytuacja w Xboxie doprowadziła do tego że teraz Sony robi sobie co chce i jak chce. Ale też widzę że grasz tylko na pc więc się nie dziwię, że masz to w dupie

post wyedytowany przez cycu2003 2026-07-07 09:37:45
07.07.2026 09:43
rafq4
2
2
odpowiedz
rafq4
189
Shadow in the darkness

Dla mnie niesamowite jest to, jak ogromnym biznesem stał się gaming. A pamiętam jeszcze czasy "garażowych" gierek z Cyber Mychy.

07.07.2026 10:23
Maverick0069
3
2
odpowiedz
Maverick0069
121
THIS IS THE YEAR

Nie wiem skąd wyliczenia Microsoftu, że ludzie mają tak dużo czasu by stale subskrybować usługę w której jest masa gierek, które są jak najbardziej adekwatne do ceny abonamentu o ile siedzisz nic nie robisz i tylko grasz.
Mając na uwadze, że ogrom ludzi gra w gry f2p, masa ludzi gra w cukierki na telefonie założenie, że ludzie będą siadać co kilka dni do każdej kolejnej gry wydaje się irracjonalne.
Xbox powinien mieć GAME PASS z tymi mniejszymi produkcjami w rozsądnej cenie , wrzucać swoje duże AAA do owej usługi rok po premierze, skupić się na tym by tworzyć po przejęciach gry o tytułach rezonujących o wysokiej jakości i świetnej treści.
A nie pajacować z twórczością i robić z siebie przyjazne środowisko artystom bo to widać jak sie skończyło.

07.07.2026 13:32
4
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Robak82
49
Chorąży

Nic tak nie cieszy jak rozjeżdżające się tabelki exela prezesom korpo którzy chcieli wydoić graczy, przecież zakładali co innego :D. W jakich bańkach oni żyją że wzrost abonamentu Game Pass miał jednocześnie zakładać że będzie 70 milionów kont, jak w 2025 było 35milionów.

Czas na Sony za ich antykonsumenckie praktyki ostatnimi czasy.

07.07.2026 18:01
4.1
1
odpowiedz
Znubionek
69
Generał

Robak82 te założenia są sprzed wielu lat. Możesz znaleźć wyciekniete wykresy. Już wtedy bekę miałem z tego co sobie wymyślili i często ten wykres wklejalem

07.07.2026 14:37
k4myk_71
5
1
odpowiedz
k4myk_71
1
Legionista

Microsoft od lat żył w jakiejś korporacyjnej bańce. Zakładali, że ludzie będą masowo rezygnować z kupowania gier na własność i tylko subskrybować. Tymczasem większość graczy chce czasem po prostu kupić konkretny tytuł i mieć go na zawsze. Game Pass jest super, ale nie dla każdego i nie jako jedyny model biznesowy.

07.07.2026 16:02
Angemona
6
2
odpowiedz
Angemona
100
Generał

Sony i XBOX przejechali się na jednym i tym samym - nie rozumieniu różnic między graczami lub lepiej powiedzieć gamingiem na PC i konsoli. Uwierzyli też w jakiś mityczny niewyczerpany pokład pecetowych graczy do zagospodarowania przez ich playformy.
1. Ilość pecetowych graczy, a ilość pecetów zdolnych odpalić nowe gry AAA, to dwie różne rzeczywistości. Ta druga pula może być nawet lekko mniejsza niż zsumowana ilość aktywnych konsoli aktualnej generacji.
2. Dużo niskodochodowych graczy - gracze jednej gry, gracze nie wydający ani złotówki, retro gracze itp. Nikt na kim można zarobić.
3. Młodzi grający tylko po sieci - święty grall na poszukiwaniu którego przejechało się Sony - bardziej konserwatywni w swych growych wyborach niż 50-letni chłop.
4. Gracze inwestujący w sprzęt, a nie w gry itd...
Sumarycznie wychodzi na to, że ani XBOX ani Sony nie wyszli nadzwyczajnie dobrze na romansie z PC, bo tam kasa wydawana jest inaczej niż na konsolach i nie zawsze jest wydawana w ogóle na gry w taki sam sposób jak na konsolach.
GP zatem mógł nie być wcale atrakcyjny dla peceowych graczy i miał 0 możliwości poszerzenia rynku bez dużej sprzedaży XBOXÓW.

07.07.2026 17:03
7
1
odpowiedz
premium219623
24
Chorąży

nie wiem jak to delikatnie napisać , że.ram na microsoft od dziecka

07.07.2026 18:23
Krypta76
8
odpowiedz
Krypta76
69
Generał

Mega drogi jest

07.07.2026 19:18
Herr Pietrus
9
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Co to za brednie, GP zarabia 300 mln $ miesięcznie i jest samowystarczalny.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-07-07 19:28:08
07.07.2026 22:25
WolfDale
10
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Niech gejpas umiera, wspieranie tego raka to jeszcze większa zbrodnia niż kupowanie cyfrówek i zaniechanie wydań fizycznych. Zbyt duża popularność takiego systemu spowoduje to że w ogóle żadnej gry nie kupisz za jakiś czas, tylko będziesz wynajmował na wybrany okres. A potem już prosta droga tylko i wyłącznie do chmury, wtedy nawet pirata sobie nie ogarniesz jakby szajbusom odbiło i skasowali gry z konta.

08.07.2026 10:32
Sepecha
10.1
2
odpowiedz
Sepecha
3
Legionista

WolfDale Dokładnie. A matołki i tak będą bronić płacenia ryczałtem za gry jak rachunek za gaz.

08.07.2026 21:44
WolfDale
😂
10.2
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Sepecha W sumie ciekawa koncepcja, nowy Xbox napędzany gazem z komorą spalania w ramach ekologii i oszczędności prądu.

08.07.2026 13:17
FoxNET
11
odpowiedz
FoxNET
2
Junior

Ja jestem graczem xbox series x / PC. Mam XGP i tak część gier mam w ramach abonamentu, ale te tytuły, które ogrywam intensywnie (seria GTA, Forza) mam na płycie lub cyfrowo przypisane do konta. Dla mnie dużą zaletą jest np. Forza, w którą mogę grać na XBOX, Chmurze oraz PC, dowolne miejsce, jedna licencja gram gdzie chce w zależności od sytuacji. Mam zajęty TV z konsolą, idę na PC.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl