Komentarze do wiadomości: Mass Effect 5 nie ma lidera z prawdziwego zdarzenia, ale szef marki jest pewny, że już wkrótce się to zmieni

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
24.01.2026 10:21
cycu2003
1
1
odpowiedz
cycu2003
259
Legend

No to jeszcze bardzo daleka droga do premiery.

24.01.2026 12:31
baltazar1908
2
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Plotki, plotki ale dobrze że są bo może za kilka lat coś z nich wyrośnie.

24.01.2026 13:26
3
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Inquerion
52
Generał

"Tworzą" grę 6 lat i dalej Dyrektora Produkcji nie mają? To ta gra wyjdzie w 2040, albo w ogóle.
I w sumie lepiej, bo nie chcę Veilguarda w kosmosie, niech w końcu Bioware upadnie i EA/Araby niech sprzedadzą prawa do marki komuś bardziej kompetentnemu.

24.01.2026 18:05
DGT
3.1
DGT
13
Legionista

Inquerion Ja bym się raczej spytał: 6 lat i macie już jakiś scenariusz gry?

24.01.2026 13:32
King Bruce Lee
4
8
odpowiedz
King Bruce Lee
23
Centurion

To jakieś Biowares jeszcze istnieje? Haha...

24.01.2026 14:19
DGT
5
4
odpowiedz
DGT
13
Legionista

Heh, czarno to widzę...

24.01.2026 15:48
[Gammorin]
6
2
odpowiedz
[Gammorin]
104
N7

No ja po ostatnim Dragon Age sceptycznie już podchodzę do gier BioWare. Co prawda seria Mass Effect ( bez Andromedy) to moja ulubiona seria gier, ale to w jakim kierunku poszło to wszystko studzi moje emocje. Zagrać zagram pewnie, ale nie mam wygórowanych oczekiwań i nie wyczekuje z zaparty tchem jak w przypadku wcześniejszych produkcji.

24.01.2026 16:25
Darkowski93m
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Darkowski93m
196
Generał

O co chodzi z tym stanowiskiem "dyrektora produkcji"? Zawsze tak jest, że taki stołek obsadza się dopiero po 5-6 latach od rozpoczęcia prac nad grą? Serio pytam, czy to jest powszechna praktyka czy raczej kolejny sygnał, że trzeba się obawiać o nowego Mass Effecta?

post wyedytowany przez Darkowski93m 2026-01-24 16:26:09
24.01.2026 20:25
7.1
1
hrap18
27
Imperator

Darkowski93m w skrócie to te co liczy siły na zamiary fabuła kontra technikalia kontra budżet

25.01.2026 00:06
Silvaren
7.2
2
Silvaren
8
Konsul

Darkowski93m
Dyrektor produkcji to taki wróg reżysera ;p

Zacznijmy od reżysera. W giereczkowie przeważnie reżyser (director) to ktoś, kto ma wizję tego, co chciałby zrealizować i mówi wszystkim, jaką mają zrobić grę. Jak jest ogarnięty, to potrafi tę wizję przekazać w precyzyjny sposób. Jak nie, to marnowane są czas i zasoby na osiąganie efektów, które rozmijają się z wizją reżysera i konieczna jest praca nad kolejnymi iteracjami, aż zespół odgadnie, co reżyser miał na myśli - jeśli nie potrafił tego jasno zakomunikować.

I tu potrzebny jest producent (czy tam dyrektor produkcji, jak zwał tak zwał).
Producent to ktoś, kto pilnuje budżetu - aby żadna komórka nie zużyła więcej zasobów, niż przydzielono na wskazane zadania, bo potem mogłoby zabraknąć na dowiezienie innych elementów składowych gry. Domaga się dochowania deadline'ów, osiągania konkretnych kamieni milowych w ustalonych terminach - bo czas to pieniądz. Im dłużej trwa produkcja, tym drożej wychodzi, opóźnia to zwrot inwestycji, technologia się starzeje, ryzyko wypalenia zespołu podczas przedłużającej się pracy nad dużym projektem itp.
Jak producent ma doświadczenie, to z góry vetuje pomysły, które pochłonęłyby zbyt wiele środków i czasu. Często jak zespół próbuje coś zrealizować, ale po kilku próbach wychodzi to wciąż zbyt słabo i nieakceptowalnie, to producent ma władzę nad reżyserem, żeby dany element anulować i nie marnować więcej środków na dalsze próby.

W erze hejtu na developerów z komentarzy graczy wynika, że developerzy umyślnie produkują słabe gry. Ale oczywistym jest, że tak naprawdę każdy chce dowieźć jak najlepszy produkt. Jakby reżyser miał wolną rękę i nieograniczone zasoby, to byłaby utopia. Producent stara się, aby cały proces nie poszedł na marne i dało się wydać cokolwiek. Wymusza pójście na skróty, kiedy nie ma innego wyjścia.

Dlatego też nie jestem za stawianiem pod murem jakichś księgowych, udziałowców czy g-manów z korpo za stan gier. Najważniejsze jest kompetentne "dowództwo". Reżyser potrafiący dogadać się z producentem, jasny przekaz - co zrobić, know how jak zrobić i odpowiednie osoby na stanowiskach różnych leadów. Imo tego właśnie zabrakło chociażby przy produkcji Cyberpunka 2077 i wyszło na premierę jak wyszło. Piszę to jako osoba bez żadnego doświadczenia z gamedevem. Po prostu tyle wyniosłem z oglądania różnych wystąpień developerów.

24.01.2026 18:24
8
odpowiedz
katai-iwa
65
Legend

Ale się wleczą skoro dopiero teraz szukają dyrektora. Pewnie nawet nie mają zarysu fabuły.

25.01.2026 00:15
9
5
odpowiedz
1 odpowiedź
boy3
128
Legend

Ciekawe czy znów w grze będą ważniejsze takie rzeczy jak zaimki postaci, i jej trans płciowość, czy gra będzie po prostu miała dobry gameplay i fabułę?

post wyedytowany przez boy3 2026-01-25 00:16:11
28.01.2026 06:51
9.1
MrHybryda
6
Legionista

boy3 Nie miej złudzeń, to ciągle ta sama postępowa Kanada, która żwawym krokiem pędzi na skraj przepaści.

25.01.2026 16:13
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Stryjko
1
Junior

Po co mass effect 5 skoro nie ma czwórki?? Andromeda nigdy nie była traktowana jako 4 więc robienie 5 logicznie mija się z celem.

26.01.2026 18:18
Draugnimir
11.1
Draugnimir
153
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

Andromeda nigdy nie była traktowana jako 4
Owszem, była.

26.01.2026 11:01
xsas
12
odpowiedz
xsas
202
SG-1

Marny to obraz, jeśli dopiero teraz poszukują osoby na to stanowisko. Czyli nadal wszystko po staremu? Cóż, wygląda na to, że Bioware już czeka nad dołkiem, a za nim stoi Papa EA... jedno potknięcie na którymkolwiek etapie i odstrzał.

28.01.2026 12:01
13
odpowiedz
Astral Persecutor
20
Pretorianin

O czym mówicie. Zamiast wylewać krokodyle łzy, sugeruje złożyć aplikacje. Zarobki nie są złe jak na Kanadę: Before you get too excited, this is a high-level position (pay range is $187,000 - $259,400 CDN plus benefits)
https://www.pcgamer.com/games/rpg/mass-effect-boss-michael-gamble-is-looking-for-a-production-director-for-the-next-game-in-the-series-theyll-report-to-me-and-its-gonna-be-awesome/

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl