Komentarze do wiadomości: Lista największych hitów single player PlayStation na Steam mówi wiele o kondycji portów PC i rodzi pytania o los „mistrzów konwersji”

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
05.03.2026 10:52
xsas
1
1
odpowiedz
xsas
201
SG-1

Najlepszym wyjściem by wilk był syty i owca cała (tzn. konsole miały swoje ex'y, a studio zajmujące się konwersją na PC przetrwało) to tymczasowe exclusive na konsolach, a potem port na PC.
Inna kwestia, to ciekaw jestem statystyk tych samych gier, ale właśnie na konsoli. Tak aby mieć możliwość porównania, bo na chwilę obecną to jedynie wychodzi które produkcje się spodobały, a nie czy wynik który osiągnęły jest słaby czy dobry (brak dla porównania wyniku z konsoli)

05.03.2026 10:58
2
2
odpowiedz
WindMorro
12
Centurion

Byłaby szkoda, GoW obie części na PC były doskonałe, pięknie wydane gry. Oby to się nie potwierdziło

05.03.2026 11:02
mohenjodaro
3
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
mohenjodaro
129
Mieszkaniec Beregostu

Trudno się też dziwić pecetowym graczom, z tej listy to tylko Spider-Man jest dobrą grą, reszta to średniaki lecące na marce "exów Sony" (nie liczę Stellar Blade i Ratcheta, bo nie grałem)

Horizon, Last of Us, God of War, Tsushima - wszystko przereklamowane kupsztale, wyszłyby na wszystkie platformy równocześnie, to by miały pozycję jak jakiś Technomancer

Przepraszam jeśli fakty uraziły czyjeś uczucia

05.03.2026 11:13
3.1
7
WindMorro
12
Centurion

Nikogo nie uraziłeś, ale ośmieszyłeś jedynie siebie, porównując uznane gry do 'kupsztali', podczas gdy to określenie prędzej opisuje twój gust

05.03.2026 12:12
Gandohar
3.2
2
Gandohar
32
Centurion

mohenjodaro Żeby The Last of Us czy God of War uznać za średniaki to trzeba chyba z 10m na łeb upaść, albo być trolem, albo idiotą, wybierzcie sobie sami

post wyedytowany przez Gandohar 2026-03-05 12:13:04
05.03.2026 12:29
3.3
2
Amiga4ever
105
Konsul

Gandohar Returnal to czysta poezja.

05.03.2026 12:30
Last_Redemption
😂
3.4
Last_Redemption
62
Senator

Tak za to Assassin's Creed to cudo wszechświata xD

05.03.2026 12:32
malkavian
3.5
2
malkavian
3
Chorąży

mohenjodaro to nie są fakty, i jako naczelny hater późnych God of War, Last of Us i Horizona muszę stanąć w ich obronie. Te gry miały gigantyczny budżet na marketing, samo to start daje lepszą sprzedaż niż Technomancer. Dodatkowo co by nie mówić wszystkie wymienione mają solidną masę fanów. Moim zdaniem miej wymagających, ale fakty to fakty, a to co napisałeś to niezbyt uargumentowana opinia

05.03.2026 11:03
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Darek1785
6
Konsul

Mi ta lista mówi co innego mianowicie gry już dawno zatrzymały się w rozwoju, a nawet cofnęły.
100% tych gier to TPP i w 90% nie ma nawet najmniejszej interakcji z otoczeniem, zwykła papka na zasadzie tarcia do przodu i wciskania dwóch może trzech przycisków.

05.03.2026 12:10
Gandohar
4.1
2
Gandohar
32
Centurion

Darek1785 A od kiedy to niby interakcja z otoczeniem jest wyznacznikiem dobrej gry? Bo w takim Wiedźminie, czy Elden Ringu to masz taką interakcję, że hej

05.03.2026 11:22
5
odpowiedz
Samaritan
34
Generał

Dla fabuły ograłbym i Horizona 3 na PC, nie będę kupował konsoli dla jednej gry. Szkoda, chyba że wynajmę albo pożyczę od kogoś znajomego - zawsze lepsza opcja niż ładować się w platformę której się nie użyje. Popełniłem ten błąd z PS4 i dzisiaj robi tylko za czytnik bluraya i nośnik aplikacji dla starego telewizora

05.03.2026 11:29
6
1
odpowiedz
katai-iwa
64
Legend

Z gier Sony to grałem na razie w pierwszego Hirozona i Days Gone, pierwszy tytuł fajny, za to drugi to tak świetny tytuł, ze jestem w szoku, że wydawca nie chce rozwijać marki. W kolejce czeka God of War. Szkoda tylko, ze ich gry są drogie na Steam, miałbym kupione więcej tytułów.

05.03.2026 11:39
7
2
odpowiedz
Artur676
61
Generał

A później gadanie graczy, że chcą gier singlowych, a prawda jest taka, że taki CS2, PUBG, ARC Raiders, Dota 2 czy Apex Legends mają po kilkaset tysięcy graczy dziennie. https://store.steampowered.com/stats/stats/?l=polish

post wyedytowany przez Artur676 2026-03-05 11:41:27
05.03.2026 11:51
Metaverse
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Metaverse
83
Senator

Nie sadzilem ze Stellar Blade az tak wyprzedzilo cala reszte. Normalnej firmie daloby to do myslenia, no ale to przeciez Sony.

05.03.2026 12:21
8.1
BlackTone
50
Generał

Metaverse Stellar Blade to nie gra Sony

05.03.2026 12:40
Metaverse
8.2
Metaverse
83
Senator

BlackTone Shift Up zrobilo a Sony wydalo ja jako eksa. Nie obchodzi mnie czy ta firma nalezy do Sony. Chodzi o port i sama gre ktora odstaje mocno od kierunku w ktorym podaza Sony.

05.03.2026 12:13
Angemona
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Angemona
95
Generał

Ja uważam, że zwyczajnie na konsoli gra się nieco inaczej i konsolowe eksy są nieco inaczej zaprojektowane. Jeszcze inaczej są zaprojektowane gry na konsole przenośne. Przez to część gier sprawdza się lepiej na określonym typie urządzenia. Od kilku dni posiadam PS4 Pro, gram w eksy od Sony i mam taką samą frajdę jak wtedy, gdy kilka lat temu ogrywałam ciągiem wszystkie części Halo i GoW na Xboxie OneS. Za to w izometryczne RPG i strategie nie jestem w stanie grać na konsoli. Reasumując nie wszystko musi być do wszystkiego.

05.03.2026 12:22
10.1
dawdi7
27
Chorąży

Angemona uważam podobnie - to są głównie gry oparte na filmowe zaprezentowanie fabuły - do tego bardziej pasuje duży tv, kanapa i pad.

05.03.2026 12:20
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Kamook
135
Generał

Mało tych kopii, byłem pewien że idą w miliony.

05.03.2026 12:40
Gandohar
11.1
Gandohar
32
Centurion

Bo to nie jest liczba kopii, tylko peak graczy. Np takie Ghost of Tsushima miało peak 77 tys, ale według szacunków steamdb, łączna liczba graczy to od 2,45 do 2,64 mln, jak widać dla Sony to i tak za mało na zrobienie głupiego portu

05.03.2026 12:32
Matioza1234
12
odpowiedz
Matioza1234
82
Pretorianin

Cóż... może po prostu większość zainteresowanych tymi tytułami już po prostu dawno zdążyła ograć je konsolach.

05.03.2026 12:33
Last_Redemption
13
odpowiedz
Last_Redemption
62
Senator

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o marketing (i czas wydania portu), marketing którego w większości przypadków nie było

Nikt mi nie wmówi, że Uncharted4 jest mniej "pecetowe" od jakiegoś Stellar Blade

No i też brak zabezpieczenia robi swoje

post wyedytowany przez Last_Redemption 2026-03-05 12:34:56
05.03.2026 12:35
Gandohar
14
1
odpowiedz
Gandohar
32
Centurion

Gry wydawane przez Sony na PC to najczęściej niedopracowane porty wydane kilka lat po premierze za maksymalną cenę, jaką da się wyciągnąć za gre. Na poczatku przyciągnęli trochę graczy, którzy po raz pierwszy mogli zagrać w niektóre marki Sony. Jak komuś te gry się spodobały to już bardziej opłacało się kupić konsolę, której leci 6 rok na rynku, gdzie te gry są już od kilku lat i można je kupić dużo taniej, a jak ktoś chce to może nawet odsprzedać wersję pudełkową. Tymczasem pamiętam jak wychodziły niektóre z tych tytułów to kosztowały 350 zł xD Za singlową grę na 20-30h, kilka lat po premierze, za markę której wcześniej nie było na PC... Albo jak w przypadku God of War dostaliśmy tylko 4 i 5 część, albo Uncharted, na PC jest tylko 4 część... A później przy premierze kolejnej części taki PCtowieć tylko może się patrzeć jak konsolowcy ogrywają na premierę i zostaje mu się modlić, że może Sony łaskawie to też wyda na PC. Nie wiem jak można było spodziewać się innego rezultatu....

05.03.2026 12:37
ezioauditore150
1
odpowiedz
ezioauditore150
65
Pretorianin

Angemona Ja nie jestem żadnym guru, bo nikomu niczego nie bronię :) Chcesz grać w Ragnaroka to graj :) Powtarzam postacie LGBT i osoby czarnoskóre nie są problemem. Uniwersum w Dragon Age było bardzo zróżnicowane, wystarczyło czytać kodeks. Problem pojawia się gdy zmieniasz coś w świecie, który jest już głęboko zakorzeniony w kulturze. Dla przykładu gdyby powstała gra o przygodach króla Bolesława Chrobrego, a jego głównym doradcą wojskowym byłaby postać czarnoskóra to w taką grę bym nie zagrał bo wywala mnie z immersji, ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to spoko. Nie mam z tym problemu :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Do redakcji GOLA - mogę wiedzieć w którym miejscu złamałem regulamin, że usunęliście mój komentarz. Z tego co wiem to ustawy o cenzurze nie podpisał Pan Prezydent. Wolność słowa jest rzeczą świętą i dla Was też tak powinno być, powinniście się wstydzić usuwając komentarze, które Wam nie pasują do poprawności politycznej.

post wyedytowany przez ezioauditore150 2026-03-05 12:43:06
05.03.2026 12:38
malkavian
1
odpowiedz
malkavian
3
Chorąży

ezioauditore150 czy to WOKE (zawsze z capslockiem) jest z nami w tym pokoju?

EDIT albo komputer mi wariuje ale twój komentarz na który odpowiadałem zniknął xd

post wyedytowany przez malkavian 2026-03-05 12:40:19
05.03.2026 12:44
kęsik
📄
15
odpowiedz
kęsik
170
Legend

Zła polityka wydawnicza, wydawanie późniejszych odsłon serii bez wydawania wcześniejszych, późne premiery za pełną cenę, wątpliwy stan techniczny tych portów i oni się dziwią, że się kiepsko sprzedawało? Sami na to zapracowali. Gracze PC nie będą się rzucać na ich gry z wywalonym jęzorem.

Days Gone było super dobre, mogę to przyznać bez bicia ale reszta? Albo liniowe gry akcji TPP, albo Ubigry. Narzeka się na Ubiszaft, że robi ciągle to samo ale Sony wcale nie jest dużo lepsze. Może te ich gry są na trochę lepszym poziomie niż Ubiszaftu ale dalej wyglądają jakby robili je taśmowo.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl