Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Kultowy RTS otrzyma dużą porcję nowości. Age of Empires 2: The Viking Sagas celuje w zróżnicowane style rozgrywki

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
02.08.2026 14:13
Pablo X6
1
odpowiedz
Pablo X6
1
Pretorianin

Premium VIP

Trochę mnie zaczynają męczyć te ciągle wychodzące dodatki... Byłem zachwycony, kiedy po wielu latach powstało Forgotten Empires, ale im więcej tym dodatków wychodzi, tym mniej mnie one obchodzą. Za dużo tego wszystkiego, a za małe zróżnicowanie... Niby mnie ten brak zróżnicowania nie dziwi, ale jednak czuć w tym skok na łatwy hajs.

Do czwórki wychodzi praktycznie ten sam dodatek, do trójki leci dodatek z krajami bałtyckymi (będą Polacy), a jeszcze jest w zanadrzu Age of Mythology, które też już uświadczyło trzech albo i czterech DLC.

02.08.2026 14:52
1.1
odpowiedz
rufi2000
31
Chorąży

Pablo X6 Problemem nie są nawet same dodatki i ich ilość, co po prostu formuła rozgrywki w AoE2. Frakcje w tej grze są zwyczajnie z założenia nudne, bo współdzielą wszystkie ten sam szablon, od którego każda frakcja ma tylko jakieś niewielkie odstępstwa w stylu jednej/dwóch unikalnych jednostek, jakiegoś dodatkowego budynku czy kilku pasywnych bonusów/modyfikatorów. Przy ponad 50 frakcjach tworzonych w ten sposób uczucie jednej wielkiej wtórności jest chyba do przewidzenia.

No ale za to klepanie kolejnych frakcji przy takiej formule to groszowe sprawy, a główną atrakcją takiego DLC są chyba tylko te dodatkowe kampanie (o ile kogoś w ogóle interesuje rozgrywka dla pojedynczego gracza). Biorąc pod uwagę, że to paradokslanie najpopularniejsza odsłona serii, to będą klepać te dodatki po taniości do upadłego, chociaż już dawno im się skończyły pomysły skoro dodają Duńczyków i Waregów, mając już od oryginału w grze frakcję Wikingów, no ale podobnie już było z mnożeniem kolejnych frakcji w innych zagospodarowanych już regionach, np. w Chinach.

post wyedytowany przez rufi2000 2026-08-02 14:55:23
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl