Komentarze do wiadomości: Koniec kabla USB-C w pudełku to nie tylko mniej elektrośmieci. To także więcej zakupowych pomyłek

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
02.06.2026 10:04
1
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Kabel USB kosztuje z 15 zł i mam go do wszystkiego od kilku lat. Właśnie wkurzało mnie to, że do wszystkiego są dodawane te kable USB-C, bo co niby dają przepisy, że do wszystkiego ma pasować ten kabel, skoro ilość elektrośmieci nadal jest produkowana taka sama, tylko z inną końcówką?

02.06.2026 10:21
1.1
odpowiedz
Samaritan
37
Generał

Paprykarz Bo źle wdrożono zasadniczo dobre założenia. Jedna końcówka do wszystkiego ma sens, ale zabrakło dodatkowych regulacji - o jednoznacznej i czytelnej informacji nt. przesyłu, rodzaju standardu itd. Pewnie, wnikliwy klient znajdzie (prawie) wszystko, ale większość osób taka nie jest. USB 3 odróżnisz od dwójki po kolorze wtyczki - trzeba było zastosować podobny kod kolorystyczny i wymóc ograniczenie wolnej amerykanki. Zrobili przepisy na pół gwizdka i powstał problem, ale sam kierunek nie jest zły.

Twój kabel za 15 zł może się sprawdzać w Twoich potrzebach, ale jak ostatnio szukałem dodatkowej ładowarki do telefonu to w grę wchodziły albo gotowe zestawy, albo szukanie osobno ładowarek i kabli - bo nie ma sensu kupować ładowarki 30 czy 60W jak kabel tego nie przepuści, jak w artykule. I też oznaczenia pozostawiają wiele do życzenia - zamiast jednej jednostki tu masz waty, tam miliwatogodziny, do tego miliamperogodziny. Można to było zrobić lepiej.

02.06.2026 10:32
1.2
1
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Samaritan Tak, zgadza się. Zamiast tego mam w szafce 30 kabli USB-C, bo do wszystkiego dodali.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl