No to może kilka komentarzy do artykułu na podstawie któego powstał ten artykuł.
"Tak, jeśli Twój produkt działa na miliardach różnych kombinacji sprzętowych zamiast na kilku wybranych, jest bardziej prawdopodobne, że będzie doświadczał większej liczby awarii.
To nawet nie jest obrona systemu Windows, to po prostu zdrowy rozsądek. Przynajmniej większość producentów komputerów nie uniemożliwia ci naprawy produktu, który rzekomo posiadasz."
"Bardzo niejednoznaczne porównanie, ponieważ Apple zawsze miało zamkniętą architekturę z odgrodzonym ogrodem oprogramowania. Podczas gdy Windows wspiera otwartą architekturę i szeroki wachlarz oprogramowania."
"Windows jest bardziej pobłażliwy, więc ludzie robią głupie rzeczy, żeby go zawiesić.
MAC traktuje swoich użytkowników jak małe dzieci i nie pozwala im na żadne wybryki typowe dla zaawansowanych użytkowników."
"Windows to system operacyjny otwarty na wszystko. Możesz samodzielnie zbudować komputer z systemem Windows, wykorzystując to, co masz w piwnicy, i podłączyć do niego dowolne drobiazgi, a także korzystać z dowolnego oprogramowania."
"Komputery obsługują 9 razy więcej sprzętu i 15 razy więcej oprogramowania… więc tylko 3 razy więcej awarii to dobry wynik"
"A komputery z systemem Linux zawieszają się rzadziej niż którekolwiek z nich, o co ci chodzi?"
"Łatwo stworzyć stabilną architekturę, gdy dysponujesz jedną gałęzią sprzętu. "
znajdź w tekście "Powołując się na badania firmy Omnissa, serwis Techspot wskazał, z jakimi problemami borykają się komputery z systemem". Kliknij w link Techstpot. Przewiń w dół do komentarzy.... Tłumaczenie automatyczne 1:1 komentarzy. Z resztą ten cały artykłuł wygląda trochę jak tłumaczenie tego Techspotu.
Próbowałem przeczytać ten raport Omnissa, ale nie jest dostępny bez rejestracji.
https://omnissa.bynder.com/m/78193e6f0268503f/original/State-of-Digital-Workspace-2026.pdf
environments using Omnissa solutions." Rzucę okiem później na resztę to dorzucę coś jak znajdę.
Jak na system który działa na każdym sprzęcie w milionach konfiguracji vs system apple który działa na 15 modelach notebooków na krzyż, to myślę, że to bardzo dobry wynik :)
Sorry ale jak wywalam 10k na laptopa, po czym muszę walczyć z upierdliwymi błędami (moja obecna służbówka np. sama wybudza się z hibernacji bez powodu, kilka razy windows update sam zrestartował mi kompa w nocy i pozamykał zahibernowane aplikacje) to w dupie mam czy działa na 99999999999 czy 5 urządzeniach, oczekuję stabilności i pewności że mnie nie zawiedzie.
A w tej kwestii windows nie dowozi od jakiegoś czasu. Inne kwestie (np. to że panther lake ma wojniejszy single core niż A18 Pro z neo) pomijam.
W tym roku kupuję laptopa (do produktywności, nie gier) i nie ma szans żeby w obecnej sytuacji padło na coś na windzie, póki MS nie wyjmie z głowy z tyłka i nie skupi się na tym co ważne (zamiast ładować miliardy w copilota) mówię papa. Jeszcze gdyby laptopy na windowsie były wyraźnie tańsze to byłby argument, ale lepsze ThinkPady, XPSy itp. już dawno wjechały cenowo na terytorium MBP.
Jeżeli nie grasz w gry to po co siedzisz na windowsie w takim razie? Myślałem że każdy kto profesjonalnie korzysta z komputera jednak obraca się sprzęcie od Apple.
współczesne komputery szybciej się włączają niż windows wraca z hibernacji
Włączają się szybko, to prawda. Ale nie zawsze chce mi się przechodzić przez procedurę startową kiedy zaczynam robotę (kiedy muszę odpalić intellij, plsql developer, visual studio, claude, wildfly i mnóstwo paneli webowych gdzie nie wszędzie jest SSO takie jak appdynamics, jenkinsa, hawtio itp itd).
I tutaj obudzenie z hibernacji ma dużą przewagę...
... zakładając że laptop nie padnie w nocy jak uzna że się wybudzi o 3 w nocy bez powodu.
Myślałem że każdy kto profesjonalnie korzysta z komputera jednak obraca się sprzęcie od Apple.
Polityka firmy, mam ich laptopa i nie mogę sobie przejść na apple ot tak.
Przeniosłem się na Linux Bazzite OS już dawno i jestem mega zadowolony. Wszystkie gry na moim 2 TB działają, także te online (te, które mogą działać), więc jestem mega zadowolony. Temperatury są o 12 stopni niższe niż na Windowsie, który ma ogrom włączonych usług. Windows 11 mam teraz przeniesiony na zewnętrzny, bardzo szybki dysk i działa bezproblemowo, nie widzę różnicy w prędkościach ani w grach.
U mnie w pracy kasy fiskalne działają na Open Suse w trybie tekstowym z nakładką graficzną UPOS. System nie do zajechania. Coś się zawiesi, reset przez odcięcie zasilania i działa dalej 24h non stop
MacOS jest dla bogaczy, dobre urządzenia od nich sa za drogie. Dlatego jestem szczęśliwym i wolnym użytkownikiem linuxa, a dokladniej to ZorinOS
Panie, czasy gdy Apple było drogie a reszta tania się skończyły.
Apple watche są tańsze od garminów, laptopy apple od windowsowych w danym segmencie (MBP M5 kosztuje 7,5k, zobacz ile kosztuje Dell XPS albo ThinkPad Carbon) a iPhone nie odstaje cenowo od flagowych Androidów.
Teraz nic nie jest tanie.
Mam Windows 11 od parę lat i jeszcze nie zdarzało mi się, by system zawieszał się.
Ani wysokie temperatury dla mojego CPU.
Co nie zaprzeczam, że Windows 11 ma swoje wady i mogłoby być lepiej.
Ja nigdy nie miałem żadnych problemów z Windows na PC , system chodzi idealnie , nie wiem co to za badania i co to za firma je prowadziła , ale chyba jakaś odklejona . Byłem ostatnio w klinice stomatologicznej do ktorej zakupiony został sprzęt Apple i niestety musieli wymienić komputery na PC z Windows , bo nie mogli znaleźć oprogramowania . Sam posiadam parę starych laptopów , jeden ma 16lat i ma zainstalowany Windows 10 , kiedyś wsadziłem dysk SSD i do dzisiaj chodzi naprawdę nieźle , oczywiście mam na myśli przegladanie internetu i oglądanie YouTube , portale społecznościowe itd.
Mi też się nie zdarzyło żeby sam Windows 11 się zawiesił całkowicie a jedynie przez sprzęt gdzie gniazdo SATA się zużyło (jeszcze na nieobsługiwanej konfiguracji jak dopiero DDR3 wchodziły). Jedynym najczęstszym problemem był z explorer.exe gdzie na kilka sekund zawieszało a następnie ponownie uruchamiał proces.