Komentarze Klasyczne dungeon crawlery XXI wieku

Forum Top-listy
Dodaj komentarz
23.03.2026 19:18
lewel
😉
1
2
odpowiedz
lewel
22
Pretorianin

Spoko topka. Might & Magic X: Legacy ?

23.03.2026 19:22
Drenz
2
3
odpowiedz
Drenz
42
Senator

lewel Wiedziałem, że o czymś zapomniałem :D Dzieki, uzupełniłem. W sumie przede mną jeszcze Islands of the Caliph, Etrian Odyssey i kilka pomniejszych crawlerów, więc za jakiś czas zedytuję listę :)

post wyedytowany przez Drenz 2026-03-23 19:29:10
23.03.2026 19:33
Bogas
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Bogas
211
Senator

W sumie nie wiem czy grałeś, ale M&M9 tez jest z 21 wieku ;) Poza tym smuteczek, że the quest tak nisko ;)

23.03.2026 19:51
Drenz
3.1
odpowiedz
Drenz
42
Senator

Niestety nie było dane mi zagrać. Nad The Quest zastanawiałem się do jakiej grupy go dać - B, czy C, ale stanęło jednak na C. Niby dałem tej grze 7,5/10, ale w przeciwieństwie do produkcji z B, do The Quest jednak bym już nie wrócił. W odwrotną stronę zastanawiałem się nad StarCrawlers - może jednak za wysoko, ale dawno temu grałem i w sumie nie ukończyłem.

23.03.2026 19:38
Sir klesk
👍
4
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Sir klesk
274
...ślady jak sanek płoza

Ok, namowiles. Kupilem Tower of Mask (mialem te gre na radarze juz od jakiegos czasu).

23.03.2026 19:53
Drenz
4.1
2
odpowiedz
Drenz
42
Senator

Polecam. To mało znana perełka a świetnie się przy niej bawiłem. Tak mi się spodobała, że dogadałem się z deweloperem i stworzyłem do niej polskie napisy. Mam nadzieję, że od premiery wiele nie pozmieniał i tłumaczenie jest OK.

24.03.2026 15:14
Zmroku
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Zmroku
100
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

Jedynkę Grimrocka przeszedłem, dwójkę opuściłem, już nie pamiętam dlaczego.  Z tego co widzę, to warto jednak dać szansę. Chociaż... ja w pewnym momencie jedynki, pamiętam, miałem już jakiegoś posępnego doła od ciągłej eksploracji tych dungeonów.

25.03.2026 09:02
Drenz
5.1
odpowiedz
Drenz
42
Senator

W drugim Grimrocku już nie ma samych podziemi więc jest jakaś różnorodność, ale można odpaść przy niektórych zagadkach i ma momenty, ktore mogą zniechęcać. Sam do dwóch łamigłówek musiałem sprawdzić rozwiązanie, bo już za długo nieskutecznie kombinowałem. Jest też dłuższą grą. Niemniej warto, pomimo klasycznego (archaicznego) sterowania.

24.03.2026 20:04
mohenjodaro
6
odpowiedz
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Ogólnie bardzo fajnie, że powstała ta lista. Ja grałem w takie gry na Atari (z kiepskim efektem) - głównie Dungeon Master - i myślałem, że to po prostu prymitywne RPG, a nie osobny podgatunek. Chętnie bym sobie sprawdził to 
Tower of Mask, chociaż szkoda, że jest tylko na PC (i to Windows)

24.03.2026 20:36
Herr Pietrus
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

A które z nich to turówki poza Operencją i StarCrawlers? Bo trzeba przyznać, ze tego typu gry we współczesnym wydaniu mają coś w sobie. :)

24.03.2026 20:43
Bogas
7.1
odpowiedz
Bogas
211
Senator

Grimoire, M&MX, the quest, trylogia LoA, Elminage Gothic, Heroes of Broken Land, 7 mages i Stranger of Sword City. Wcześniej na liście był również Bards tale 4 i on również jest turówką.

post wyedytowany przez Bogas 2026-03-24 20:44:17
25.03.2026 09:05
Drenz
7.2
odpowiedz
Drenz
42
Senator

Bogas Dzięki za info. Musiałem coś poklikać na telefonie i jakimś cudem zniknął z listy, ale już jest.

25.03.2026 10:18
Herr Pietrus
👍
7.3
odpowiedz
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

No Bard's Tale też znam i mam. Dzięki za listę pozostałych, muszę w wolnej chwili sprawdzić, może jest coś wartego zakupu.

25.03.2026 10:24
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Viirden_NPC
13
Konsul

A Lords of Xulima? Myślę nad kupnem teraz...

25.03.2026 10:36
8.1
2
odpowiedz
verify
233
Generał

Xulima to nie klasyczny dungeon crawler. Aczkolwiek sama gra jest bardzo dobra.

26.03.2026 10:57
Sir klesk
👍
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Sir klesk
274
...ślady jak sanek płoza

Mały raport po spędzeniu ponad 6h z Tower of Mask.

Największą frajdę sprawia mi szukanie poukrywanych przełączników, sekretnych ścian, zapadni itd. Są też mniej oczywiste sekrety-zagadki i póki co wszystkie wydają się być na swój sposób unikatowe. Czuć satysfakcję, jak w końcu uda się otworzyć jakieś ukryte przejście. :)

Podoba mi się to, że poziomy nie są wygenerowane proceduralnie. Czuć, że ktoś nad tym siedział i rysował te labirynty samemu. Jestem w trakcie zwiedzania czwartego piętra i póki co znalazłem chyba (?) wszystkie sekrety, ale też wyraźnie widać, że z poziomu na poziom robi się trudniej.

Walka, hm... dla mnie jest to bez wątpienia najsłabsza strona Tower of Mask, ale oczywiście co kto lubi. Momentami ociężała do tego stopnia, że zaczyna przypominać grę turową dziejącą się w czasie rzeczywistym. Plusik za to, że spodziewałem się najprostszego na świecie clickera, a okazuje się, że jest mechanika celowania i trafień krytycznych, po których można wroga przepchnąć o jedno pole. Wiem, że to nie ten gatunek, ale wciąż jednak trochę brakuje mi jakiegoś większego zróżnicowania w potyczkach. Niby wrogów i broni jest sporo, ale póki co wszystkich da się cheesować w ten sam sposób, a bronie różnią się tylko szybkością ataku i obrażeniami.

Całościowo jestem bardzo zadowolony, bo to jest idealna formuła na krótkie posiedzenia. Czasami miewam tak, że w tygodniu się blokuję i nawet jak mam czas, to nie chce mi się w nic grać. Ta gra bezpardonowo obeszła tę blokadę bokiem i spędziłem z nią już trzy wieczory. :)

26.03.2026 16:07
Drenz
9.1
odpowiedz
Drenz
42
Senator

Fajnie, że cię wciągnęła. Mi akurat walka przypadła do gustu, bo dochodzi jeszcze kontrola nad bronią zamiast zwykłego klikania ataku i oglądania tylko zamachnięcia.
Długa nie jest. Kilkanaście godzin. Może akurat zainteresowania starczy ci do samego końca:)

27.03.2026 11:51
mohenjodaro
10
1
odpowiedz
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Ja na bazie tej toplisty zacząłem grać w Legend of Grimrock i naprawde mi sie podoba, chociaz pogralem poki co tylko godzine. Nawet nie wiedzialem, ze jeszcze takie gry robia, dzieki.

Forum Forum Top-listy
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl