Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Kładzie na łopatki droższe modele”. Ten soundbar kosztuje w Media Expert tylko 259 zł, a użytkownicy wystawiają mu ocenę 4.7/5

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
23.09.2026 12:02
DarthMadara
1
odpowiedz
DarthMadara
7
Konsul

Wiecie co, z soundbarami jest taki problem, że sensownie opcje zaczynają się dopiero od średniej półki.
Powiem więc z swojego doświadczenia:
- pracowałem w sklepie z elektroniką - były te tanie soundbary i grały bardzo, bardzo słabo, kompletnie zniekształcając dźwięk.
Jasne są lepsze niż głośniki z TV które często brzmią jak z puszki, ale dalej to bardzo niska jakość brzmienia.
Zwłaszcza że one mają w sobie jeszcze licencje dolby, DTS co jeszcze bardziej wymusza oszczędności u producenta.

- dopiero średnia półka oferuje dobre granie - w sektorze komputerowym to od ok 1000 zł, a w sektorze RTV to ok 2000 zł.

Np. dopiero Samsung HW-Q800B zaoferował jakość brzmienia i stosunek cena jakość na akceptowalnym poziomie.
To znaczy grał jak te tanie kina domowe - takie z plastiku, z małym ampem w odtwarzaczu BR - czyli dla przeciętnego "Kowalskiego" wypas.
Zwłaszcza że te streamingi i tak puszczają dźwięk mocno skompresowany.... ale wróćmy do soundbarów:
Poniżej tej półki cenowej, 1800 zł grały bardzo słabo - a na pewno nie adekwatnie do ceny za ile kosztowały.
Np. $ony zostało zmasakrowane cenowo przez Samsunga - i bardzo dobrze, niech zdychają.

W sektorze komputerowym:

- kupiłem Soundbara Creative Stage Pro 2.1 - na papierze wszystko OK, porty, dolby. Tylko jak przyjechał i przetestowałem go na dłużej to było słychać zanieczyszczenia w brzmieniu, jakby podszepty po wypowiedziach - powstałe przez subwoofer. Nie dało się tego zlikwidować. Kosztował ok 650 zł.
Sprzedałem go, bo mnie to bardzo denerwowało.

- kupiłem Soundbara Creative Katana 2X - i tu dopiero można powiedzieć że sprzęt był wart swojej ceny, nie miał podszeptów, grał znacząco czyściej, choć oczywiście wiadomo że to nie sprzęt audiofilski - producent wyceniał go prawie 2x więcej, ale używki chodzą po ok 850 zł.
Głowy wiadomo nie urwie w porównaniu do Q800B ale i tak jest spoko, bo i tak gra lepiej niż większość głośników JBL na bluetooth.

Co oznacza że ludzie oceniający soundbara za 250 zł nie oceniają po jakości tylko po cenie, większość ludzi początkowo nie widzi wad takiego sprzętu, więc piszą komentarze, a nie znają się na niczym, a potem zastanawiają się co te utwory brzmią inaczej niż je znają, albo że ich boli głowa po dłuższym odsłuchu. Cudów nie ma - nie ma super tanich a przynajmniej dobrych zestawów.

Jak coś ma być porządne, to niestety musi kosztować.

I tu od razu audiofilom coś powiem - dobry zestaw audio i tak zmasakruje te soundbary wiadomo, ale te soundbary to sprzęt skierowany dla innego segmentu klientów - nie do tych którzy cenią jakość maksymalną, a raczej cenią funkcjonalność i wygodę.
Więc nie ma zbyt dużego sensu bezpośredniego ich porównania na dłuższą metę.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-09-23 12:07:34
23.09.2026 12:05
DanuelX
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
DanuelX
82
Kopalny

Każdy, nawet średniej jakości zestaw 2.0 "kładzie na łopatki soundbara".

23.09.2026 12:11
DarthMadara
2.1
odpowiedz
DarthMadara
7
Konsul

DanuelX Jeżeli mówimy o tych tanich soundbarach, to tak, zgodzę się, ale jeśli mówimy o średniej półce to nie jest takie oczywiste.
Ale też nie ma co porównywać tych sprzętów bezpośrednio bo to są sprzęty skierowane do całkowicie różnych grup klientów.

23.09.2026 12:16
DanuelX
2.2
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

DarthMadara No dobrze, nie słyszałem każdego soundara na świecie - ale z tego co miałem okazję - to jest to najgorszej jakości sprzęt z możliwych. Dlaczego do różnych grup klientów? Jedyny sens soundbarów widzę w super ciasnych pokojach - ale nawet tam wolałbym wygospodarować te kilkadziesiąt cm miejsca na zwykłe głośniczki - albo zamiast wydawać kasę na dodatkowe pierdziawki został przy pierdziawkach z TV.

23.09.2026 12:50
DarthMadara
2.3
odpowiedz
DarthMadara
7
Konsul

DanuelX
Oczywiście że ten z "okazji" to szrot nadający się najwyżej do słuchania radia discopolo, ludzi bez żadnych wymagań poza niską ceną.
A co do reszty, już ci kolego tłumaczę (i to bez chata GPT!):

Zaletami soundbara są:
- wbudowane licencje Dolby, DTS
- zgrabne obudowy, nie wymagające planowania kładzenia głośników i ciągnięcia kabli po całym pokoju.
- Soundbary są z reguły lepsze do filmów, zwłaszcza kiedy są 5.1 i mają subwoofer (zestawy 2.0 to stereo bez suba)
- soundbary atmos są wirtualizowane (są głośniki skierowane do góry) - zestawy stereo tego zwykle nie mają,
- jakość brzmienia "w sam raz" do skompresowanych Netflixów czy BluRay, obsłuży też dźwięk z nośników UHD.
- umiarkowany pobór prądu.
- umiarkowany stosunek cena/jakość - w zależności od modelu

Wadami soundbarów są:
- mała obudowa to małe możliwości rozstawu głośników (chyba że kupisz takiego JBL co ma odpinane głośniki)
- zamknięta ekosystem - nie podłączysz np. tylnych innego producenta czy innego modelu
- jakość brzmienia jest umowna - zależna od modelu, jak pisałem w sam raz do Netflixa ale nie dla audiofila.
- moc wyjściowa urządzeń też jest umowna, ale z drugiej strony, dla przeciętnego "Kowalskiego" nie ma znaczenia, bo i tak będzie oglądał w umiarkowanej głosności.
- stosunek cena jakości - w przypadku urządzeń $ony, czy innych premium marek
- jak coś nie pasuje, to wypada cały zestaw wymienić.

I jak zauważysz, wady soundbarów są szansami dla zestawów klasycznych:

Zalety klasycznych zestawów:
- większe obudowy to większe głośniki,
- obsługa technologii DTS Dolby itd. zależna od ampa,
- otwartość ekosystemu, możesz dać dowolne głośniki dopóki Ohmy się zgadzają,
- jakość i moc są większe i lepsze od soundbarów.

Wady:
- zajmują naprawdę wiele miejsca, zwłaszcza dobry amp
- trzeba zrobić "doktorat" który sprzęt jest wart uwagi,
- kosztuje masę szmalu - np. sam amp może kosztować 2k zł, a gdzie głośniki itd.
- trudne w instalacji, przewody
- pobór prądu znaczący.

I widzisz, wady zestawów klasycznych są szansami dla soundbarów.

Mamy PRZYKŁADOWYCH dwóch klientów:

-mamy DarthMadarę, który jest młodym człowiekiem, ma swój pokój, nie zależy na audiofilskiej jakości, ale chce mieć efekt kina te wybuchy, chce mieć estetycznie zrobiony pokój nie "zaśmiecony" sprzętem - gra w gry na PS5, czasem streaming, bardzo rzadko słucha muzyki z wysokim bitrate powyżej 320Kbs/S i ogląda filmy z nieskompresowanym dźwiękiem typu DTS HD czy inne takie. Mieszka w bloku więc nie może przesadzać z głosnością. Ma w dupie to że zamknie się w ekosystemie, bo i tak nie planuje dalszej modyfikacji zestawu. Ma wszystko po prostu działać, obsługiwać te technologie i jednocześnie dbać przyjemność z wielokanałowego dźwięku i nie brzmieć przesterowaniem.

- mamy powiedzmy DanuelaX, który też jest młodym człowiekiem, ale ma osobny salon, słucha audiofilskiej jakości, ogląda masę filmów na nieskompresowanych nośnikach. Ma duży pokój więc potrzebuje prawdziwej mocy. Nie zależy mu na funkcjach typu BT, WIFI itd. Chce z czasem zmieniać setup na lepszy. Jest audiofilem, należy do forum znawców sprzętu. Mieszka w swoim domu.

Widzisz - obaj chcą dźwięku lepszego niż tego z TV. Jednakże to są całkowicie inne potrzeby poza samym dźwiękiem.

Nie polecisz mi zestawu klasycznego, bo nie mam miejsca to raz, a dwa zestaw stereo bez subwoofera do oglądania filmów to jakieś nieporozumienie. Na co mi ta bezkomromisowa jakość dźwięku audiofilska, kiedy tani zestaw stereo nie obsługuje Dolby Digitala+, nie ma subwoofera, a że nie ma też technologii EARC, ani HDMI to jeszcze muszę się męczyć kablem optycznym i konfigurować bo sam się nie skalibruje.

Jednocześnie:

Tobie nie polecę soundbara, bo chcesz bezkompromisową jakość dźwięku bo głównie słuchasz muzyki, chcesz zmieniać głośniki, tobie nie zależy na DD itd. Lubiesz grzebać w ustawieniach dźwięku itd.

Wiem że poleciałem skrajnościami, ale tak łatwiej pokazać moje myśli.
Czy już rozumiesz różnice między tymi grupami klientów?

23.09.2026 12:56
DarthMadara
2.4
odpowiedz
DarthMadara
7
Konsul

DanuelX Przeczytaj też proszę mój drugi komentarz, gdzie omawiam kilka przykładów soundbarów.
Mówiąc krótko - dopiero soundbary z średniej półki są warte uwagi - podobnie jak kiedyś zestawy plastikowych kin domowych.

Żeby wyrobić zdanie o pewnym typie urządzeń to trzeba sprawdzić co najmniej średnie modele.
Powiedzmy kierownice do kompa:
- jakbym wyrobił opinie o kierownicach na produktach za 200 zł-500 max. to bym też powiedział że to nic nie warty syf.
Ale jak popróbowałem te droższe, to zdanie się zmieniło.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl