Na pewno powinno być docenione jeszcze bardziej :)
No chyba nie, bo DA 2 to zwyczajny średniak, który nijak nie ma startu do kultowej jedynki, i w zasadzie wszystko ma gorzej napisane od DA 1 ;)
Co do Elexa, niedawno ogrywałem po raz drugi i choc ogólnie koncept gry mi się podoba, świat jak to u Pirahi zawsze bywa, jest genialnie zaprojektowany, questy spoko. Tak mam jednak z tą grą jeden spory problem, który odkryłem przy drugim przejściu. Gra ma totalnie skopany system rozwoju postaci, co na tle poprzednich gier tego studia boli, bo zawsze miały dość ciekawy. Tutaj jest po prostu naprawdę źle. Przez to też balans jest dziwny i bardzo nierówny.
Na pierwszy rzut oka wygląda spoko, jak w poprzednich ich grach, ale tak nie jest jak się zagłębi mechanikę i wyjdzie poza błędne opisy statystyk (tak, opisy choćby atrybutów są błędne i nijak się mają do samej mechaniki).
A szkoda bo to zmarnowany potencjał. Gdyby ten jeden aspekt poprawić to gra byłaby dużo lepsza.
Statystyki w grze po prostu nie wpływają na bohatera i tyle, nie powiedziałbym że rozwój postaci w elex jest zły, masz w zasadzie dużo umiejętności do nauczenia