Komentarze do wiadomości: Już za 5 dni Starfield przejdzie małą rewolucję. Bethesda zaprezentowała szerzej najważniejsze nowości

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
02.04.2026 11:48
Rumcykcyk
1
2
odpowiedz
Rumcykcyk
136
Ojciec Zarazy

Fajno bo czekałem żeby wystartować od nowa :)

02.04.2026 11:57
Cralon
2
1
odpowiedz
Cralon
3
Legionista

Ciekawe. Nigdy nie miałem okazji pograć w Starfield. Może już czas zobaczyć co im wyszło.

02.04.2026 12:23
WeCreateWorlds
3
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
WeCreateWorlds
13
Konsul

Tylko ważne, żeby się prawidłowo przygotować na to czym Starfield jest.

Nie oczekujcie No Man's Sky ani Star Citizena. Oczekujcie nadal jednak gry Bethesdy, gdzie jest kilka rodzajów gameplay loopu, wzbogaconej o elementy latania po kosmosie.

Przez większość czasu w Starfieldzie robimy:

- zadania fabularne w stylu do jakiego przyzwyczaiła nas Betesda. Zadań jest dużo, ale są średniej jakości. Tylko kilka to perełki.
- poszukiwania ulepszeń na wielu podobnie wyglądających planetach - ale eksplorujemy je pieszo albo łazikiem!
- poszukujemy zasobów i rozbudowujemy baze (ale to całkowicie opcjonalne)

Latanie po kosmosie pełni tu zdecydowanie mniejszą rolę, jest bardziej ograniczone, i choć w nowym dodatku rozbudują te mechanikę w obrębie systemów gwiezdnych, to nadal nie będzie ona w żaden sposób porównywalna z tym, co oferują No Man's Sky, Star Citizen czy Elite: Dangerous.

To bardziej Outer Worlds z elementami lotu między planetami... albo Star Wars Outlaws niż prawdziwa gra kosmiczna.

Jeśli nastawicie się na coś innego, to możecie się srodze rozczarować.

A gra wcale nie jest zła, tylko trzeba do niej podejść w odpowiedni sposób.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-04-02 14:54:07
02.04.2026 14:16
Cralon
3.1
odpowiedz
Cralon
3
Legionista

To w sumie to tak się nastawiam. Na typową Bethesde ale w kosmosie. Wszystkie Elder Scrolls (oprócz Buggerfalla) i Fallouty ograłem raczej niczym mnie nie zaskoczą jeśli to dalej ten sam silnik od lat.

02.04.2026 14:55
adam11$13
3.2
2
odpowiedz
adam11$13
141
EDGElord

No właśnie nie zgadzam się. To nie jest dobry erpeg ani tym bardziej dobra gra Bethesdy. W Skyrimie i Falloucie największą frajdę sprawia eksploracja tj. zaglądanie w każdy kąt w poszukiwaniu lootu czy nowego questa czy nawet zwykłe wycieczkowe zwiedzanie po naprawdę świetnie zrealizowanych otwartych światach, które co jak co, ale akurat Betheździe wychodzą. Starfield tego nie ma. Pomimo kilku ścieżek gra zalewa jakimiś nudnymi fetch-questami rodem z generatora, a samo zwiedzanie planet pomiędzy questami nie ma żadnego sensu bo niemalże wszystko na owych planetach jest proceduralnie generowane. Każda planeta to nudne pustkowie, które jest rozsiane (w bardzo dużych odstępach) generycznymi jaskiniami i budynkami gdzie zazwyczaj nie znajdujemy niczego ciekawego. Eksploracja kosmosu ssie, wątek fabularny jest jest równie porywający co szare mydło, a do tego nawet nie jest to dobry symulator statku kosmicznego. Ta gra nie robi praktycznie niczego dobrze.

post wyedytowany przez adam11$13 2026-04-02 14:56:03
02.04.2026 15:32
elathir
3.3
1
odpowiedz
elathir
121
Czymże jest nuda?

To w sumie to tak się nastawiam. Na typową Bethesde ale w kosmosie. Wszystkie Elder Scrolls (oprócz Buggerfalla) i Fallouty ograłem raczej niczym mnie nie zaskoczą jeśli to dalej ten sam silnik od lat.

Tylko weź poprawkę, że to gra Bethesdy z wszystkimi jej cechami, oprócz ręcznie projektowanego otwartego świata i niemal bez eksploracji sensownej. Czyli w sumie jedynej solidnej zalety ich wcześniejszych gier. Rozdrobnienie świata sprawia też, że ekranów wczytywania jest po drodze znacznie więcej niż w takim F4 czy Skyrimie.

post wyedytowany przez elathir 2026-04-02 15:33:51
03.04.2026 18:55
Razor6
3.4
odpowiedz
Razor6
2
Junior

adam11$13  Gra jest w znacznie lepszym stanie niż na premierę. Wiadomo, nie należy do wybitnych i na pewno nie jest to tytuł, dla którego kupuje się konsolę. Raczej pozycja, którą warto odklikać w ramach odskoczni od innych gier. Mody społeczności Nexusa nadrabiają wiele wad, więc tak do końca nie jest grą beznadziejną.

02.04.2026 14:45
4
1
odpowiedz
Bart0101
20
Chorąży

Również planuję zagrać ,grałem na premierę i się odbiłem od gry ,myślę że teraz jest dobry moment aby do niej wrócic

02.04.2026 16:39
DexteR_66
5
5
odpowiedz
1 odpowiedź
DexteR_66
19
Generał

Premium VIP

Nigdy powrotu do tej wydmuszki. Najgorzej wydane pieniądze od lat. Grę by musieli stworzyć od nowa, żeby naprawić jej największe bolączki, czyli prawie wszystko.

02.04.2026 17:33
Flat.earth.truth
5.1
1
odpowiedz
Flat.earth.truth
19
Centurion

Oj uwierz że właśnie będzie mega warto bo gra została całkowicie przebudowana (mimo negowania iż jest to wersja 2.0!), questy odżyły na lepsze, postacie tak samo, walka, grafika, eksploracja z dużą ilością sekretów i ciekawych aktywności i jeszcze ściana tekstu A4 z nowościami. Ja tam 7-mego odpalam :)

04.04.2026 09:22
baltazar1908
6
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Skończyłem trzy tygodne po premierze i tyle z niej, gra w sam raz na raz.

04.04.2026 09:30
HETRIX22
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
HETRIX22
221
PLEBS

Bez sensu wracać do tej gry po jakimkolwiek updejcie bo ta gra u samych podstaw jest słaba

04.04.2026 11:11
Flat.earth.truth
7.1
odpowiedz
Flat.earth.truth
19
Centurion

A to sprawdzisz i się zdziwisz :D

05.04.2026 10:05
Ktostam
8
odpowiedz
Ktostam
22
Chorąży

To nie jest gra dla głupich ludzi

05.04.2026 23:41
WolfDale
😂
9
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Czytam ten wątek i widzę że sam Todd założył tu konto, aby przekonać nas jaki teraźniejszy Starfield będzie cool.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl