I tak Civi 6 nie przebije ktora byla doskonala i ladniejsza. Tutaj przez ten plaski interfejs graficzny wyglada jak aplikacja od Apple, a nie gra.
Niekończąca się odyseja z naprawianiem Civ VII (w tym wprowadzaniem po latach funkcji, które powinny być obecne od początku :) nieodmiennie przypomina mi sytuację z Diablo IV.
Są tak kreatywni, że nazwali patch tak samo jak CIV2 (na zawsze w sercu i na archiwalnych oryginalnych dyskietkach)
Może należałoby trochę docenić starania Firaxis, że mimo wszystko starają się naprawić najnowszą Civkę? Podjęli ryzyko, wprowadzając znaczące zmiany do rozgrywki, które, koniec końców, się nie przyjęły.
Może w innej linii czasowej podziękowałbym, tam gdzie korpo nastawione są na jakość produktu, a nie na bezwzględny zarobek.
Niestety w naszej sytuacji trzeba ich jeb@ć bezwzględnie bo to jak mocno branża gier się przez lata zepsuła woła o pomstę.
Może wreszcie ta część będze grywalna. Wiadomo że powinno to być na premiere, ale i tak brawo dla Firaxis że nie zaczęli obwiniać graczy za swoją porażke, tylko przyznali się do błędu, zakasali rękawy i wzieli się do roboty.
No i prawidłowo.
Niestety grafika jest mało wyrazista, nie ma tego czegoś. Wygląda to gorzej niż w poprzednich cześciach. Akurat dla mnie w strategii turowej ma to znaczenie. Jak ktoś tutaj wspomniał nie ma tego czegoś co skłania mnie do jeszcze jednej tury. Te nowe rozwiązania nie wiele zmienią, a po za tym dodatek ten kosztuje 300 zł.
Firaxis pracuje na swój wizerunek. Wiedzą, że są prekursorem gatunku 4X więc chcą aby ich gry były na najwyższym poziomie. Jednak jest jeden znaczny mankament którego ja nie potrafię zaakceptować, a przykładowo w takim Endless Legend 2 jest zrobiony wzorowo.
Moza tutaj o interfejsie. Interfejs to jakaś porażka i niestety Firaxis chciało zrobić grą w założeniach podobną do EL2 ale trzymali się starych zasady czyli każda ich CIVka ma prosty interfejs. W przypadku siódemki to już tak nie działa ponieważ mamy tyle bonusów za sąsiedztwo, tyle różnych bonusów, że każdy kafalek miasta ma zupełnie inne wartości i w większości przypaków nie do końca wiemy za co dostajemy te bonusy. Bo na jednym hexsie możemy dostać +6 do nauki a na drugim +11 i teraz dochodź dlaczego?
Częściowo jest to wyjaśnione a czesciowo trzeba poprostu się zastanawiać. Bo co to jest za opis? +1 za sąsiedztwo lub +1 za połódniowy-wschód? Kurna gdzie ten południowy-wschód? XD
Ogólnie to Kwatery czyli Dzielnice dostają bardzo dużo bonusów za sąsiedztwo od innych dzielnic miejskich i wiejskich. I np: jak już postawię dzielnicę, powiedzmy naukową (biblioteka +3 i akademia +3) to mamy razem +6 nauki ale za sąsiedztwo dzielnicy miejskiej dostanę +1 i za zasoby i za specjalistę i za przywódcę itd, itd. A mamy tylko napisane na polu np: +11 do nauki? Ale z czego dokładnie nie wiem... poprostu FIraxis stwierdziło, że to nie istotne.
A zupełnie inaczej jest w EL2: tam jak najedziemy na każde pole to jeden popup otwiera inny i dostajemy coraz bardziej szczegółowe info.
Nie wiem, mam wrażenie, że CIV VII poprostu nie chce być grą za bardzo obudowaną w szczegóły a sam gracz ma się skupiać na konkretnej turze a nie wracać co było wcześniej i to z czego wynika. Szkoda trochę ale trudno...