Komentarze do wiadomości: Jeden z najlepszych filmów sci-fi roku z 300 mln dolarów jest jednocześnie tym najbardziej kasowym. Niewiele brakło, a trwałby niemal 4 godziny

Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz
30.03.2026 16:56
1
1
odpowiedz
Meesror
2
Legionista

4h to jakieś szaleństwo...

30.03.2026 18:52
2
odpowiedz
Chosen One
13
Legionista

Przeczytałem u Was między innymi bezkrytyczne zachwalanie tego filmu. Cenię Ryan Gosling — ma u mnie duży kredyt za Blade Runner 2049 — ale porównywanie tego dzieła, które rozbiło bank w tym roku, do Interstellar to dla mnie zwykła profanacja. Po czymś takim przestaję sugerować się tym, co piszecie.

Dla przypomnienia, pisaliście: „Krytycy nie szczędzą pochwał dla nowości z Ryanem Goslingiem: pojawiają się takie określenia jak ‘arcydzieło’ czy ‘Interstellar bez zbędnego zamieszania’, a niektórzy uważają, że mamy do czynienia nie tylko z jednym z najlepszych filmów sci-fi roku, ale i z jednym z najważniejszych blockbusterów epoki.”

Nie czytam recenzji i omijam trailery, żeby nie psuć sobie immersji, więc idąc do kina dałem się skusić. Szczerze — miałem ochotę wyjść w trakcie. Tak słabego, a jednocześnie tak rozdmuchanego przez media filmu dawno nie widziałem.

To bardziej współczesna wariacja na temat E.T. the Extra-Terrestrial od Steven Spielberg niż cokolwiek, co można zestawiać z kinem Christopher Nolan. Rozumiem, że film ma swój target i może się podobać mniej wymagającej publiczności — ale co to ma wspólnego z Nolanem? Poza wynikiem kasowym — niewiele.

31.03.2026 09:11
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
trumpf
16
Generał

jestem jednym z pechowców którzy przeczytali książkę zaraz przed obejrzeniem filmu i doskonale rozumiem w czym jest problem.

Najbardziej szkoda mi końcówki filmu, która w książce jest dużo bardziej emocjonalna i trochę głębsza, jednak to co Lord i Miller zrobili zasługuje na pochwałę, ciężko było upchać całość w 2.5h.

31.03.2026 09:16
Bukary
3.1
Bukary
247
Legend

Miałem podobne odczucia po seansie. Ja bym jednak wrzucił jeszcze z 15 dodatkowych minut. Może film by na tym nieco skorzystał. Czekam więc na wersję reżyserską (o ile kiedyś powstanie).

31.03.2026 09:41
3.2
trumpf
16
Generał

no.tak tylko że nie daj Bóg film dostałby te 0.2 więcej na IMDb co wtedy zrobiłby przeciętny wyznawca Nolana.

Z drugiej strony moim dzieciakom się podobało - bardzo i akurat wszystkie odwołania do et jak najbardziej uzasadnione

post wyedytowany przez trumpf 2026-03-31 09:46:10
Forum Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl