Komentarze do wiadomości: Jeden słaby element Baldur’s Gate 3 „rzuca się w oczy” niemal na starcie gry. Larian naprawi to w Divinity, które zaskoczy rozmiarem: „ten statek już odpłynął”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
10.01.2026 09:49
1
odpowiedz
Ballin_NPC
6
Centurion

Porzucenie DnD to duży błąd.

11.01.2026 07:49
Kasrkin
1.1
1
Kasrkin
14
Generał

Dla mnie dnd w formie jakie było obecne w Baldurze 3, to przekombinowana ilość zasad i mechanik. A i tak podobno to uprościli na potrzeby gry.

System uprościli na potrzebę dopasowania wszystkiego do silnika Divinity, a sama 5. edycja D&D już i tak jest mocno uproszczona względem, chociażby, 3. edycji. Tu nie ma niczego przekombinowanego, bo wszystko jest proste jak drut i w zasadzie nie da się "zepsuć" postaci.

W Baldurze są głupoty typu "strażnik miejski mający 12 level". Czyli maksymalny.

To nie jest problem z samym D&D jako takim, ale z fatalną implementacją tego systemu przez Larian. Patrząc całościowo na grę, na ilość głupot mechanicznych (i fabularnych), to oni w ogóle nie "czują" tego systemu (jak i samego lore Forgotten Realms).

EDIT: Miało podpiąć pod komentarz nr 2.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-01-11 07:50:43
10.01.2026 10:50
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Cyberfan
61
Pretorianin

Dla mnie dnd w formie jakie było obecne w Baldurze 3, to przekombinowana ilość zasad i mechanik. A i tak podobno to uprościli na potrzeby gry. Lubię cyferki, rozwijanie postaci ale ilość tego była przytłaczająca. Gothic dla przykładu, ma bardzo prosty rozwój postaci, i wcale nie odbiera przyjemności levelowania i rośnięcia w siłę. Powiedziałbym nawet że uczucie "od zera do bohatera" jest lepsze w Gothic. To nie kwestia nawału cyferek, tylko jak świat gry jest zaprojektowany i jak reaguje na naszego bohatera.

W Baldurze są głupoty typu "strażnik miejski mający 12 level". Czyli maksymalny. Ciul, że ja żeby osiągnąć taki level musiałem pokonać półboskie istoty. W Gothic nie ma takich absurdów.

To już BG1 i BG2 miały lepsze rozwiązania pod tym względem.

post wyedytowany przez Cyberfan 2026-01-10 10:53:36
10.01.2026 10:59
2.1
premium341893526
42
Pretorianin

.

post wyedytowany przez premium341893526 2026-01-10 12:53:31
11.01.2026 08:20
Szakali69
2.2
2
Szakali69
0
Centurion

Niestety to prawda w BG 3 gdy docieramy do trzeciego rozdziału, mamy już 12 maksymalny lewel, a czeka nas jeszcze robiąc wszystko ok 25h rozgrywki, co strasznie zabija chęć dalszego grania, zaś w DOS 2, ilość mechanik i kombinatoryk jest przytłaczająca.

post wyedytowany przez Szakali69 2026-01-11 08:21:19
11.01.2026 19:20
3
odpowiedz
Ajver
5
Junior

Przedmioty nie będą losowe. Będą zawsze w tym samym miejscu. To właśnie sprawiło że przestałem grać w Bg3 (po przegranych 1000 godzinach) a jednak sądzę że gdyby wq bg3 była ich losowość to bym więcej czasu spędził w grze. Co do wcześniejszych tu wypowiedzi to że expieni kończy się na 12 poziomie i jest jeszcze sporo do zrobienia uwazam akurat za plus. Bo po wbiciu max levela chce ta postacia w końcu pograć w pełnym jej potencjale a nie zrobić ostatnia walkę i zakonczyc grę. Inna sprawa twórcy stwierdzili że zrobienie gry do wyższych poziomów zachwiało by gra, a wystarczy popatrzeć na solaste gdzie gra się spokojnie do 16levelu.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl