Komentarze do wiadomości: „I co, Assassin’s Creed?”. Niecny goblin szydzi z Ubisoftu, świętując premierę „zdecydowanie najlepszej skradanki od lat” mocniej, niż ta na to zasługuje

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
20.02.2026 18:09
Dead Men
1
1
odpowiedz
Dead Men
196
Senator

szkoda iż technicznie działa tak se ale to wina UE 5

20.02.2026 18:32
1.1
6
Lonilele
7
Legionista

Dead Men To wina devów, którzy mają w dupie optymalizowanie gier, a nie UE 5.

20.02.2026 19:49
😂
2
3
odpowiedz
31 odpowiedzi
serious
18
Pretorianin

XDDD, skradanie w Shadows zjada tego przeciętniaka. Niech twórcy zagrają Naoe i zobaczą. Tak dobrego i klimatycznego skradania nie było od lat.

20.02.2026 20:20
Drenz
2.1
13
Drenz
41
Senator

XD zobaczyłem gameplay i fajne takie skradanie, że przeciwnicy nie reagują na podbiegająca bohaterkę, słyszą gwizdanie, ale odgłosów zabójstwa już nie. Pięć kroków dalej ginie towarzysz a ci nadal stoją jak kołki. Pustawe budynki, w których jest tylko skrzynia, ale wróg jej nawet nie sprawdzi - zajebiście "klimatyczne skradanie". Raczej żenujące.
W Styxie też jest multum niedoróbek i głupot, ale nie wyglądają jednak jeszcze aż tak beznadziejnie, bo to też specyficzny humor i puszczanie oko do gracza. To ja jednak wolę Styxa, nawet gdy demo najnowszej części mnie zupełnie nie przekonało.

20.02.2026 20:51
2.2
1
serious
18
Pretorianin

A może po prostu sam zagraj, zamiast oglądać filmiki u kiszaka, czy innego pajaca, jak to wy tutaj macie w zwyczaju =)

20.02.2026 22:14
2.3
1
Assassinek06
120
Konsul

Drenz Współczesne pokolenie "zobaczyłem gameplay..." ?? Gier się nie ogląda, w gry się gra ??

20.02.2026 22:20
2.4
serious
18
Pretorianin

Dokładnie, typ pewnie obejrzał bugi zmontowane przez kiszaka, żeby pasowało do narracji, że to ujowa gra. A jest świetna, zwłaszcza granie Naoe, dla mnie druga najlepsza odsłona.

20.02.2026 23:49
Drenz
2.5
4
Drenz
41
Senator
Wideo

Assassinek06
Przechodzę rocznie więcej gier niż wy obaj razem wzięci, gier nie oglądam. Zresztą nie będę specjalnie kupował gry, by sobie sprawdzić to dobre i klimatyczne skradanie :D pierwszy z brzegu zagraniczny gameplay odpaliłem, by utwierdzić sie w przekonaniu, że post seriousa to bzdury -> https://m.youtube.com/watch?v=QowSw0brbEc&pp=ygUSYWMgc2hhZG93cyBzdGVhbHRo0gcJCaIKAYcqIYzv

21.02.2026 01:41
2.6
2
Silas1415
29
Konsul

Ehh... też nie lubię Kiszaka, ale już drugi raz na forum widzę taką sytuację, że umniejsza się krytyce danych tytułów, bo na pewno są od niego czy innych grifterów, a strasznie dewaluuje to dyskusję. Ja tam też nie jestem zadowolony po samym gameplayu, nie zachęca mnie do kupna (jak wiele rzeczy), ale nawet będąc fanem wielu poprzednich gier z serii to też jakoś bardzo się nie dziwię, no bo skradanie w assassinach zawsze było dość umowne, ze wszelkimi niezbyt wiarygodnymi ułatwiaczami i wspomniane tu rzeczy jak bardzo wybaczające ai wrogów to w serii jest od lat.

21.02.2026 02:21
Drenz
2.7
1
Drenz
41
Senator

Ehh... też nie lubię Kiszaka, ale już drugi raz na forum widzę taką sytuację, że umniejsza się krytyce danych tytułów, bo na pewno są od niego czy innych grifterów, a strasznie dewaluuje to dyskusję. Ja tam też nie jestem zadowolony po samym gameplayu, nie zachęca mnie do kupna (jak wiele rzeczy), ale nawet będąc fanem wielu poprzednich gier z serii to też jakoś bardzo się nie dziwię, no bo skradanie w assassinach zawsze było dość umowne, ze wszelkimi niezbyt wiarygodnymi ułatwiaczami i wspomniane tu rzeczy jak bardzo wybaczające ai wrogów to w serii jest od lat.

Dlatego sprawdziłem o czym pisze serious, by przekonać się, że to troll, albo niezła odklejka.

21.02.2026 04:07
2.8
Gs11
38
Chorąży

serious mnie zastanawia jak powinni rozwiązać kwestię tego gwizdania, gdy 2 przeciwników stoi obok siebie, niby ok 1 idzie sprawdzić, ale przeważnie drugi albo całkiem się odwraca i traci zainteresowanie albo patrzy tak nieumiejętnie, że nasza postać zabija jego kumpla praktycznie przed nim.... I tak chyba zawsze było w każdej grze

Marzy mi się AI wrogów z tlou2.

post wyedytowany przez Gs11 2026-02-21 04:08:43
21.02.2026 04:24
2.9
1
Cothalup
15
Legionista

Gs11 ano prosto. Jeden idzie sprawdzić drugi sie patrzy na pierwszego, jakby ktoś go zaatakował.

21.02.2026 06:45
2.10
1
Assassinek06
120
Konsul

Drenz Przyznałeś się po prostu, że w grę nie grałeś, nie masz tego doświadczenia. To tak jakbyś powiedział "wiem co to seks, nie uprawiałem ale oglądałem w internecie". Co za żenada. ^^

21.02.2026 07:42
PersonifikacjaCienia
2.11
PersonifikacjaCienia
38
Brat

Obie gry mają podobnie growy, czytaj uproszczony, model skradania/skrytobójstwa, w którym powalanie kogoś w towarzystwie innych strażników nikogo nie wzrusza. Różnica na korzyść Styxa jest taka, że poziom wyzwania rośnie wraz z rozgrywką. Więc zamiast skupiać się na skrytobójstwie, które jest po prostu okej, polecam skupić się na ograniczonej ilość animacji i miejscami małej czytelności planszy, bo to dużo mocniej rzutuje na obcowanie ze Styxem.

21.02.2026 08:06
Crazy_Bambino
2.12
2
Crazy_Bambino
50
Pretorianin

serious Skradanie w shadows polega na tym że przeciwnicy udają że cię nie widzą a ty udajesz że jesteś ukryty, jeżeli kogoś bawi tak uproszczony system to faktycznie.

21.02.2026 08:37
2.13
MaciaW
21
Legionista

serious a ty już pewnie nowego Styxa skończyłeś?

21.02.2026 08:41
2.14
4
G'nvi-oth_NPC
11
Centurion

Assassinek06 Ta, a jabłka to pomarańcze. Oglądanie gameplaya i granie pokaże o grze tyle samo, ale bez marnowania ponad 100gb internetu i przestrzeni dyskowej.
Już bardziej pasowałoby oglądanie Kemonokko Tsuushin Ushi Musume Bell vs granie w Maid Sister's Service.

21.02.2026 09:47
2.15
1
Oldek
18
Chorąży

Drenz ale to wygląda głupawo. Jakbym miał porównać to na najłatwiejszym poziomie trudności w Dishonored jest trudniej. Czy to jest nagrane z gameplay na Easy?  Postaci nie reagują na odgłosy z 3m a z metra przez pierwszą sekundę nie widzą bohatera. 
Tak patrząc to Corvo, Emily, Billie i Daud by pozamiatał i wszystkimi postaciami z AC jeśli wszystkie gry AC takie są. Jak widziałem gameplay w Styxa to tam jeszcze była jakaś masakra z liniowością gry. 
Ciekawe kiedy się doczekamy znowu czegoś ala Dishonored albo stary Thief (bo Thi4f to kiszka).

21.02.2026 12:08
Drenz
2.16
1
Drenz
41
Senator

Oldek Tego nie wiem, ale skradanie w serii AC zawsze było uproszczone i wiadomym jest, że do trylogii Thief, Dishonored, czy nawet Styxów nie mają startu. Dlatego dziwnym jest to, że ktoś jest zachwycony tym elementem w AC, ale ok, lubi to tak uważa, ale żadnych kontrargumentów w czym skradanie w serii AC jest lepsze (tak jak Assassinek06) nie przedstawił i jest tylko szydera. A każdy widzi jak to super skradanie wygląda.

Raczej trudno o coś w stylu Dishonored czy w ogóle Thiefow. Niby mam kilka nadchodzących produkcji ze skradaniem na liście życzeń, ale co z nich wyjdzie - to się okaże. Możesz sobie sprawdzić Serpens: Eternal Thievery, Neverlooted Dungeon, Finder, Deep State, czy Dreadbound. Niszy nie wypełnią, ale może dostarczą fajnej rozgrywki...

21.02.2026 13:36
2.17
1
Jerry_D
81
Senator

"Dlatego dziwnym jest to, że ktoś jest zachwycony tym elementem w AC, ale ok, lubi to tak uważa"
Przypuszczam, że w grę może wchodzić podejście idzie mi skradanie, to mechanika skradania jest dobra; nie idzie mi skradanie, to mechanika skradania jest zła. A w rzeczywistości skradanie wychodzi, bo jest mocno uproszczone i przeciwnicy udają, że nic nie widzą.

Każda skradanka ma, z konieczności, mniejsze czy większe uproszczenia względem rzeczywistości, bo inaczej tylko garstka osób miałaby samozaparcie, żeby skutecznie przejść choćby najprostszą misję. Ale akurat w Asasynach to jest szczególnie widoczne.

21.02.2026 14:52
2.18
serious
18
Pretorianin

"Skradanie do Dishonored nie ma startu" - teraz to odleciałeś XDDD. Dishonored to gra, gdzie skradanie nie ma nawet sensu, bo możesz wszystkich z łatwością zabić, tak ta gra jest prosta. W Asasynie daje chociaż przewagę, gdzie wykończenie części wrogów po cichu naprawdę się opłaca, zwłaszcza na początku.

Poza tym przeciwnicy w Dishonored to jedne z najgłupszych AI w grach. Jak kogoś zabijesz, czy pozbawisz przytomności, to po chwili jego towarzysz przejdzie po jego zwłokach i będzie stał jak kółek. Tak samo, jak przeskoczysz za murek, to wrogowie automatycznie mówią "cholera, zniknął" i odchodzą. Nie potrafią też wejść na niektóre miejsca tylko będą rzucać kamieniami, jak debile w nieskończoność. Można opowiadać wiele. Ta gra ma fajny klimat i możliwość przechodzenia na różne sposoby, ale skradanką jest fatalną.

Opowiadasz o "słabym" skradaniu w Asasynie, a podobnych, czy nawet gorszych głupot nie dostrzegasz w Dishonored albo po prostu udajesz, że ich nie ma, żeby pasowało do narracji =)

21.02.2026 15:15
2.19
4
Jerry_D
81
Senator

"Dishonored to gra, gdzie skradanie nie ma nawet sensu, bo możesz wszystkich z łatwością zabić, tak ta gra jest prosta."
Dokładnie to samo można powiedzieć o AC. Naoe w boju też sobie poradzi, a jak masz kłopoty, to bierzesz Yasuke i łamiesz Japończyków jak zapałki.

21.02.2026 19:40
😂
2.20
1
serious
18
Pretorianin

Więc czemu Asasyn jest hejtowany, a Dishonored za to samo już nie? Jak widać słynne podwójne standardy użytkowników gola :D

21.02.2026 22:30
2.21
2
TobiAlex
214
Legend

Drenz ja pierd... "słyszą gwizdanie, ale odgłosów zabójstwa już nie. Pięć kroków dalej ginie towarzysz a ci nadal stoją jak kołki." - BO TO K...SĄ WSZYSTKO UMIEJŚTNOŚCI, KTÓRE MOŻESZ ZDOBYĆ.

21.02.2026 22:30
2.22
2
TobiAlex
214
Legend

serious Dokładnie. Kiszak i jego stadno wiernych owieczek.

21.02.2026 22:31
2.23
1
TobiAlex
214
Legend

Drenz już ci odpisałem

21.02.2026 22:34
2.24
2
TobiAlex
214
Legend

Silas1415 Nie, bo często takie gameplaye się zakłamuje. Pamiętasz może Star Wars Outlaws i często pokazywane filmy jak gracz przechodzi pod nosem Szturmowaca a on nie reaguje. Szkoda tylko, że żaden pajac nie przyznał się do tego, że na sobie miał założone ubranie (jeszcze sprecjalnie zmienione transmogiem, coby się nikt nie kapnął), które dawało 95% na niewidzialność dla wroga? Fakt, danie czegoś takiego przez Ubi to już kwestia dyskusyjna, ale tak perfidna manipulacja filmem to już zupełnie inna bajka i o czymś świadczy

21.02.2026 22:35
2.25
1
TobiAlex
214
Legend

Cothalup Tak jest, niech zrobią tak jakby to było w realu. I wtedy gra by była nudna jak flaki z olejem... w dodatku niegrywalna

22.02.2026 07:59
Drenz
2.26
1
Drenz
41
Senator

ja pierd... "słyszą gwizdanie, ale odgłosów zabójstwa już nie. Pięć kroków dalej ginie towarzysz a ci nadal stoją jak kołki." - BO TO K...SĄ WSZYSTKO UMIEJŚTNOŚCI, KTÓRE MOŻESZ ZDOBYĆ.

Aha, czyli zdobywamy umiejętności tego, czy ktoś inny słyszy, czy nie. Czyli gra jest jeszcze głupsza niż myślałem, (choć najpewniej po prostu nie umiesz przelac swoich myśli i pisać poprawnie po polsku). Poza tym wiesz, że możesz odpisać wszystkim w jednym poście? Ale czego się spodziewać po kolejnym pajacu wyjeżdżającym z kiszakiem.

Dishonored to gra, gdzie skradanie nie ma nawet sensu, bo możesz wszystkich z łatwością zabić, tak ta gra jest prosta. W Asasynie daje chociaż przewagę, gdzie wykończenie części wrogów po cichu naprawdę się opłaca, zwłaszcza na początku(...)

serious Bowiem Dishonored to bardziej gra akcji, skradanie jest opcjonalne, ale też tak zrobione, że można całą grę przejść bez wykrycia jako skrytobójca. Taką dwójkę ukończyłem bez używania mocy. Twórcy dali graczom możliwość przejścia gry na różne sposoby. I tak, skradanie też jest dobre, ale fakt, że inteligencja przeciwników w skradankach pozostawia wiele do życzenia.

post wyedytowany przez Drenz 2026-02-22 08:06:58
22.02.2026 10:55
2.27
1
Jerry_D
81
Senator

" "słyszą gwizdanie, ale odgłosów zabójstwa już nie. Pięć kroków dalej ginie towarzysz a ci nadal stoją jak kołki." - BO TO K...SĄ WSZYSTKO UMIEJŚTNOŚCI, KTÓRE MOŻESZ ZDOBYĆ."
To jest strasznie głupie w takim razie. No ale niech będzie. Animusem można wytłumaczyć każdą głupotę.

"Bowiem Dishonored to bardziej gra akcji,"
Tutaj nie do końca się zgodzę. Na pewno więcej w niej ducha skradanki niż w Asasynach. Fakt, można przechodzić jako grę akcji i jest to równorzędna opcja. Sam jedynkę ukończyłem na 2 sposoby: w pełni korzystając z mocy i usuwając każdego,kto się nawinął i jako duch, który nie zabijał absolutnie nikogo i korzystając (bardzo okazjonalnie) jedynie z podstawowego mignięcia, i świetnie bawiłem się w obu wariantach. Ale jednak twórcy premiują działanie po cichu, jeśli chce się mieć dobre zakończenie.

22.02.2026 17:29
2.28
1
Pandoski
2
Junior

Drenz Moim zdaniem AC też jest grą akcji, a przynajmniej z wyraźnym odchyłem w stronę dynamicznej rzezi z zaskoczenia, jak i w bezpośrednim zwarciu. Nigdy nie miałem poczucia że AC to skradanka. Raczej akcyjniak z elementami skradania. Dla fanatyków skradania niekoniecznie to dobra produkcja, ale Ubisoft raczej niekoniecznie im dedykuje swoją grę. Ubi w ogóle dba o to, aby produkt był przystępny dla jak największej rzeszy graczy, bo z tego mają potem wielkie pieniądze, a to siłą rzeczy musi oznaczać pewne kompromisy.

22.02.2026 18:55
Drenz
2.29
Drenz
41
Senator

Pandoski
Ja to wiem, tutaj chodzi o to, że inny forumowicz stawia element skradania z AC wyżej od gier typowo lub bardziej skradankowych. Tyle.
Jerry_D
Fakt, zapomniałem, że pod fabułę gra nastawiona była pod skradanie.

post wyedytowany przez Drenz 2026-02-22 18:57:49
23.02.2026 10:03
2.30
Onikage
20
Legionista

Assassinek06 przecież każdy AC ma uproszczone skradanie, a jak widzisz na gplayu że faktycznie typ patrzy na ciebie, chłop którego mordujesz stęka, a do tego dochodzą inne dźwięki to nie trzeba geniusza że jeszcze jest degress w tej kwestii. Tenchu na ps1 albo MGS już miały lepszy system skradania. Ja nie bronię nikomu ubóstwiać tej gry. W serii AC zawsze ceniłem bardzo projekty postaci, kostiumów, oraz architekturę. To wszystko jest majstersztyk w tych grach. Animacja postaci i tego konia!!! w pierwszej części gry wbijały w fotel i specjalnie robiłem upgrade kompa żeby w to pograć na spokojnie. Historia Ezio w dwójce to scenariusz godny porównania z "Ojcem Chrzestnym", ale bracie jeśli bronisz systemu skradanie w Assassins to po prostu mamy inne wymagania i tyle. Niestety gra poszła w złą stronę i wszystkie części po dwójce to odgrzewany kotlet. Ok.. może przesadzam. Bardzo lubiłem też "Black Flag" ale to pewnie ze względu na te okręty i awanturniczy piracki klimacik, bo w tej kwestii na rynku gier była posucha. Dziś gry prowadzą za rączkę, bo tego wymaga rynek. Jeśli jest zbyt realistycznie, zbyt trudno, to spada ilość potencjalnych odbiorców bo dzieciaki się frustrują. Oczywiście każda gra nawet tą trudną odnajdzie swoją niszę, ale muzyka popularna zawsze będzie się lepiej sprzedawać niż płyty rockowe. Tak już po prostu jest. AC jest produktem, dawno przestał być pasją.

23.02.2026 15:36
2.31
Gs11
38
Chorąży

Cothalup no i niby tak jest, ale jak dokonujesz skrytobójstwa kucając krzakach i wciągając przeciwnika, którego wcześniej zwabiles gwizdajac , to ten  2 tak  jakoś patrzy lewo że praktycznie zabijasz gościa na jego oczach i nie ma alarmu

Mówię o nowych assassynach

W SW outlaws podobno było jeszcze gorzej, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło

20.02.2026 20:44
Drzesaru
3
odpowiedz
Drzesaru
83
Konsul

Szkoda tylko że dowalili taką cenę. Poczekam na mocną obniżkę.

20.02.2026 21:57
Quezacolt
4
odpowiedz
Quezacolt
7
Legionista

Syfilis totalny

20.02.2026 22:18
5
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Assassinek06
120
Konsul

I co? 81 do 70 na korzyść AC: Shadows. Krótko mówiąc różnica klasy ??

21.02.2026 04:22
5.1
Cothalup
15
Legionista

Assassinek06 w te 81/100, 10/10 czy nawet 1/100 wierzę tak samo jak cygance co mi chce wróżyć z ręki. Gry dostają bonusowe punkty za bzdety i pierdoły. A jak chcesz porównać klasę gier, to proponuję porównać, Stosunek średniego czasu graczy spędzonego w grze do długości gry, ilość sprzedanych kopii, lub ile zarobili na grze w stosunku do jej ceny, na rok po wydaniu.

21.02.2026 06:46
5.2
1
Assassinek06
120
Konsul

Cothalup Oczywiście, najpewniej jest 90 do 60 dla Shadows ale wiadomo, Ubi trzeba hejtować i zaniżać oceny a konkurencji (w szczególności mniejszej) zawyżać. :D

21.02.2026 20:41
😂
5.3
serious
18
Pretorianin

Pewnie wierzy kiszakowi, czy innym pajacom, filtruje też oceny i czyta tylko negatywne, żeby pasowało do jego opinii, że to zła gra. Pełno takich na golu, nawet nie zagrali, a hejtują.

20.02.2026 22:52
6
2
odpowiedz
furyh4ck
1
Junior

Jak ta gra jest paskudna. Regress względem tego co było kilka lat temu. Światło potrafi być tak rozpikselowane. Animacje też pozostawiają sporo do życzenia. Gówno gierka. Kupić na steam i oddać po godzinie, bo wystarczy już tyle by zobaczyć, że ta gra to totalny crap.

21.02.2026 01:51
😁
7
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
30
Konsul

I co, Assassin’s Creed?”. Niecny goblin szydzi z Ubisoftu, świętując premierę „zdecydowanie najlepszej skradanki od lat”

Nie ma to jak porównać dwie różne gry! Akurat Ubi zrobił jedną z najlepszych skradanek w historii - TC Ghost Recon Wildlands.

21.02.2026 13:37
8
4
odpowiedz
lis22
97
Generał

Assassin's Creed NIGDY nie był skradanką z prawdziwego zdarzenia, pierwsza część miała bardzo ubogi i ograniczony gameplay i pamiętam z niej, poza parkurem i punktami widokowymi, bezpośrednią walkę ze zbyt silnymi Templariuszami. Później to nadal była gra akcji, gdzie bohater był jednoosobową armią, który potrafił wybić cały Angielski fort w pojedynkę, gdyż przeciwnicy grzecznie czekali na swoją kolej, dopiero Unity próbowało coś zmienić a najlepszy model skradania się jest dopiero w Shadows.
Asasyn to zawsze był parkur a nie skradanie się.

21.02.2026 13:38
😂
9
odpowiedz
boy3
129
Legend

Zacznijmy od pytania, od kiedy Asassyny to skradanki, lol xD

21.02.2026 13:44
Kwisatz_Haderach
10
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying
Image

Pomijajac wszystko inne... to promowanie siebie bezpostrednio, atakujac konkurencje w ten sposob jest slabe, tanie i rzadko daje efekty. Czasem daje... ale negatywne. Bo konkurencja okazuje sie calkiem zywa i potrafiaca jeszcze przywalic w zeby.

Ktos chyba stazyste dopuscil do twittera.

22.02.2026 09:37
11
odpowiedz
MarioAleWLewo
5
Legionista

Jakaś mocna odklejka wjechała widzę.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl