Komentarze do wiadomości: Gracze są spragnieni wielkich RPG i twórcy gry Exodus odczuwają ogromną presję

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
09.02.2026 14:19
Link
1
5
odpowiedz
Link
35
Senator

Nie robię questy poboczne tylko dla nagrody i wyzwanie, ale też chcę lepiej poznać świata i przeżywać więcej przygody. Ale niestety wielu twórcy gier już o tym zapomnieli.

09.02.2026 14:21
2
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
Akuzativ1994
30
Konsul

A ja właśnie zaczynam dziś kolejny raz trylogię ME. Robię tak co rok-dwa od wielu lat i nadal zero znużenia, wykonuje wszystkie misje, czytam leksykon. Oby Exodus wypaliło i było choć trochę tym, czym miała być Andromeda :)

09.02.2026 14:24
Link
😜
2.1
Link
35
Senator

Akuzativ1994
A ja właśnie zaczynam dziś kolejny raz trylogię ME. Robię tak co rok-dwa od wielu lat i nadal zero znużenia
Zwiedzanie większości, puste planety (poboczne) Ci nie znudziły? XD

09.02.2026 14:30
2.2
4
Akuzativ1994
30
Konsul

Właśnie nie. Od małego interesuję się kosmosem i ta trylogia tak wstrzeliła się w moje wyobrażenie życia pozaziemskiego, następstw jego odkrycia i tak dalej, że każdy kolejny wypad na taką pustą planetę to dla mnie mała przygoda, za każdym razem. Ba, nawet dokładnie czytam dokładny opis każdej z planet, na której się nie da wylądować i to też dla mnie frajda latać naszym stateczkiem po układach i je odkrywać :D

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-02-09 14:33:42
09.02.2026 15:28
Link
2.3
Link
35
Senator

Akuzativ1994
To dobrze. Życzę Ci miłej przygody. :)

09.02.2026 15:31
2.1
2
Akuzativ1994
30
Konsul

Link dziękuję! Ja za to życzę NAM, by Exodus był strzałem w 10 :)

09.02.2026 17:23
Darkowski93m
2.2
Darkowski93m
197
Generał

Akuzativ1994
Zazdroszczę Ci takiego podejścia. Bo widzisz, tematy "kosmiczne" to również mój konik od dawna i o ile sam uwielbiam trylogię Mass Effect i mam do niej wielki sentyment, tak obiektywnie nie sposób zaprzeczyć, że to jest bardzo sztampowe i prościutkie science-fiction.
Cała technologia opisywana w grach to jest po prostu magia. Jakiś magiczny pierwiastek o magicznych właściwościach umożliwiający budowanie magicznych urządzeń. Biotyka to też magia, to są po prostu czarodziejskie umiejętności. Wytłumaczenie, że niektóre rasy są biologicznie przystosowane do posługiwania się biotyką to nie jest żadne wytłumaczenie.
Prawie wszystkie planety jakie odwiedzamy to są kopie naszych ziemskich biomów. Lodowa planeta wygląda jak biegun południowy, pustynna wygląda jak Sahara, zalesiona planeta wygląda jak zwykły, ziemski las xD Jeśli spotykamy tam jakieś obce rośliny to zazwyczaj wyglądają po prostu jak ziemskie kwiaty tylko większe. Z kolei takie drzewa, krzewy czy np trawa to wszędzie są praktycznie takie same, różnią się najwyżej detalami czy kolorami. Dzikiej fauny w serii ME jest tyle co kot napłakał i jest to taka sama kalka ziemskich organizmów jak w przypadku roślin. Co do obcych inteligentnych ras to tutaj również zdecydowanie przeważają oklepane motywy. Poza Raknii, Żniwiarzami i Hanarami to wszyscy mają dwie ręce, dwie nogi, zręczne palce, małe głowy, centralnie umiejscowione oczy, do tego dwoje uszu, nos, usta, ludzką szczękę, proste zęby. Te gatunki się różnią w zasadzie szczegółami. Mają trochę inną budowę szkieletową (ale tylko Elcorzy poruszają się w postawie czworonożnej), różną skórę, czasem spiczaste uszy, czasem czworo oczu, jakieś wypustki na skórze czy pancerzo-podobne narośla.
Cała seria Mass Effect to jest bardzo lekkie science-fiction, zalatujące mocno fantasy. Ponownie podkreślę, bardzo lubię trylogię (Andromeda była dużo słabsza choć miała kilka ciekawych motywów) ale głównie za klimacik, sprawny gameplay, epickość i bohaterów. Ktoś kto faktycznie interesuje się kosmosem musi dostrzec jak prosty jest świat ME i jak cholernie mało prawdopodobne jest by tak wyglądać miała odległa przyszłość ludzkości.
Ja nadal czekam na odważne gry science-fiction, które nie będą się bały prawdziwego "światotwórstwa". Problem w tym, że ani gry, ani filmy tego nie dostarczają. Jedynie książki. Ależ ja bym pograł w grę w uniwersum Hyperiona, Ślepowidzenia, Przestrzeni Objawienia.... To są dopiero sztosy science-fiction.

09.02.2026 17:32
2.3
Akuzativ1994
30
Konsul

Zgadzam się w pełni. Mimo wszystko z nowoczesnych gier właściwie brak na rynku tego typu produkcji. Mamy świat Star Wars ale według mnie to bajka dla dzieci w porównaniu do świata ME, kompletnie do mnie to nie trafia. Chociaż największe produkcje w tym świecie ogrywałem i ogrywam ale tylko raz i zapominam :) Starfield zapowiadał się trochę ciekawe, a wyszło jak wyszło. No Man's Sky to za duża piaskownica. No i tak mogę wymieniać.
No aktualnie ME po prostu nie ma konkurencji, też to na pewno ma wpływ na moją niemal bezkrytyczną ocenę. Ale mi to nie przeszkadza, w końcu coś wyjdzie. Może to będzie Exodus. Może niestety jednak okaże się, że nie odniesie sukcesu. Cholera wie.

Dopóki jednak będzie, tak jak jest teraz, będę się delektował kolejnymi przejściami trylogii ME :)

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-02-09 17:36:00
09.02.2026 18:17
Darkowski93m
2.4
Darkowski93m
197
Generał

Tutaj pełna zgoda, po prostu takich produkcji bardzo brakuje.

09.02.2026 14:28
3
2
odpowiedz
boy3
129
Legend

Mass effect 1, 2 i 3 praktycznie nie wymaga robienia questów pobocznych, a w andromedzie chyba tak... :v

09.02.2026 15:40
DGT
4
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
DGT
14
Chorąży

W ME2 misje lojalnościowe czyli de facto poboczne (bo nie dotyczą głównej osi fabularnej), to w sumie3/4 gry i są świetne. Takie misje poboczne to ja bym chciał, ewentualnie takie jak w ME3, gdzie było jakieś fabularne mięsko. Byle nie takie jak w ME1, gdzie masa z nich to jeżdżenie Mako po pustych planetach i penetrowanie pustych baz kosmicznych, plus strzelanie do działek na trójnogach. Innymi słowy - fajne misje poboczne to jest coś na co czekam, zapchajdziury i lanie wody, byle tylko kolejne godziny rozgrywki wpadły - nie.

09.02.2026 16:17
4.1
2
Akuzativ1994
30
Konsul

DGT z tymi lojalkami w ME2 to tak nie wiem czy można je traktować jako całkowite poboczniaki. Jeżeli ich nie wykonamy, cała drużyna ginie, wraz z Shephardem, co koliduje z istnieniem kontynuacji.

09.02.2026 16:34
DGT
4.1
1
DGT
14
Chorąży

Akuzativ1994 To prawda, ale chodziło mi bardziej o to, że misje nie będące główną osią fabularną mogą być niezwykle interesujące. Zresztą nawet takie klasyczne misje poboczne w ME2 to były pełnokrwiste przygody, z jakąś bardzo konkretną fabułą. I tego bym sobie życzył w Exodusie.

09.02.2026 15:48
DGT
5
odpowiedz
DGT
14
Chorąży

Szczerze mówiąc nie zależy mi na "epickości" (cokolwiek to znaczy, bo z rozumieniem tego terminu jest różnie), tylko dobra fabuła, filmowość i dobrze nakreśleni bohaterowie, których da się lubić. Jakby do tego doszła jakaś fajna rozgrywka i miłe dla oka strzelanie, to już był był pełen zachwyt. A jak do tego daliby jeszcze ładną grafikę i muzykę, to mogę nawet kupić w preorderze. :D

09.02.2026 16:03
Iselor
6
odpowiedz
Iselor
47
Senator

Nie wiem do końca jaka jest definicja tych wielkich RPG i czy na pewno ja jestem akurat tego spragniony xd

09.02.2026 16:35
-=Esiu=-
😢
7
odpowiedz
-=Esiu=-
222
Everybody lies

Zawiodłem się fest jak zobaczyłem w trailerze Early 2027...

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl