Komentarze do wiadomości: Gracz narzekał, że granie kobietą psuje immersję. Zamiast dodać mężczyznę, deweloper wszystkich zaskoczył: oto „jak daleko muszą posuwać się niezależni twórcy”

Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz
10.03.2026 22:17
Link
😂
5
17
odpowiedz
4 odpowiedzi
Link
35
Senator

Via Tenor

Dobrze i prawidłowy. Po co zmieniać gry na siłę tylko dlatego, że są gracze, co czepiają i narzekają na siłę. Trzeba ich olewać! XD

Jestem mężczyzna i lubię grać jako mężczyzna, ale nigdy nie mam problem z Tomb Raider, Horizon, niektóre części Resident Evil (Jill, Claire, a nawet Grace), Bloodrayne, Starcraft (Sarah Kerrigan), Stellar Blade, NieR: Automata, Undying i mnóstwo gry, o ile jeśli nie mają odpychające charaktery.

Nawet drużyna w większości grach RPG wchodzą w skład także kobiety, a nie tylko mężczyźni (np. Tifa i Aerith w Final Fantasy VII).

Serio? Macie z tym problemu? Poważnie? Dorośnijcie, bo płaczecie jak małe chłopcy, co nie lubią dziewczynki! XD

Jak Wam nie pasuje, to nie grajcie w te gry i już. To kwestia gustu.

Wyobraźcie sobie, co by było, gdyby dziewczyny zaczną się domagać, by protagonistą w Red Dead Redemption 1-2, Wiedźmin 1-3, Doom, Wolfenstein lub Max Payne będzie kobieta, a nie mężczyzna. Więc zastanówcie się, co prosicie. XD

Zawsze będą gry, filmy i komiksy, gdzie kobiety będą główne bohaterki dla odmiany. To zależy od fabuły i założenia twórcy. Świat nie kręci się wokół Was. Musicie się pogodzić z faktem, że nie możecie mieć wszystkiego. XD

Zresztą, Honcho nie jest jedyny przypadek. W Hades 1 gramy męski bohater, ale w Hades 2 gramy kobieta. Hollow Knight i Hollow Knight Silksong też nie jest inaczej. Tak samo było z serii Castlevania, Resident Evil, Walking Dead i mnóstwo gry. To zależy od fabuły gry i założenia twórcy. Więc dlaczego twórca Honcho ma robić wyjątek?

Szanuję twórca Honcho za kreatywność i poczucie humoru. XD

post wyedytowany przez Link 2026-03-10 23:21:37
10.03.2026 22:49
baltazar1908
6
5
odpowiedz
1 odpowiedź
baltazar1908
46
Generał

Nie wiem jest wiele gier gdzie protagonistą jest kobieta i jest bardzo ok, zależy co kto lubi.

10.03.2026 20:14
1
3
odpowiedz
Moooras
141
Generał

Gość umie w marketing xD

11.03.2026 09:54
darkhulk
1.1
darkhulk
58
Pretorianin

Moooras faktycznie umi, gra na blackliste jak i jego pozostałe gnioty.

10.03.2026 21:31
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
2

Pajacerka

10.03.2026 21:34
tr00y
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
tr00y
44
Pretorianin

Mógł jeszcze dodać osobę niebinarną - to też byłby kompromis.

11.03.2026 00:17
3.1
10
sky0045
21
Pretorianin

tr00y Nie ma nic bardziej niebinarnego niż kawałek tofu, nawet smaku nie ma

10.03.2026 21:56
4
2
odpowiedz
sabaru
35
Senator

Ręce opadają. Ale przynajmniej nie zastąpił całkowicie tylko dodał dodatkową opcje do wyboru.

10.03.2026 22:17
Link
😂
5
17
odpowiedz
4 odpowiedzi
Link
35
Senator

Via Tenor

Dobrze i prawidłowy. Po co zmieniać gry na siłę tylko dlatego, że są gracze, co czepiają i narzekają na siłę. Trzeba ich olewać! XD

Jestem mężczyzna i lubię grać jako mężczyzna, ale nigdy nie mam problem z Tomb Raider, Horizon, niektóre części Resident Evil (Jill, Claire, a nawet Grace), Bloodrayne, Starcraft (Sarah Kerrigan), Stellar Blade, NieR: Automata, Undying i mnóstwo gry, o ile jeśli nie mają odpychające charaktery.

Nawet drużyna w większości grach RPG wchodzą w skład także kobiety, a nie tylko mężczyźni (np. Tifa i Aerith w Final Fantasy VII).

Serio? Macie z tym problemu? Poważnie? Dorośnijcie, bo płaczecie jak małe chłopcy, co nie lubią dziewczynki! XD

Jak Wam nie pasuje, to nie grajcie w te gry i już. To kwestia gustu.

Wyobraźcie sobie, co by było, gdyby dziewczyny zaczną się domagać, by protagonistą w Red Dead Redemption 1-2, Wiedźmin 1-3, Doom, Wolfenstein lub Max Payne będzie kobieta, a nie mężczyzna. Więc zastanówcie się, co prosicie. XD

Zawsze będą gry, filmy i komiksy, gdzie kobiety będą główne bohaterki dla odmiany. To zależy od fabuły i założenia twórcy. Świat nie kręci się wokół Was. Musicie się pogodzić z faktem, że nie możecie mieć wszystkiego. XD

Zresztą, Honcho nie jest jedyny przypadek. W Hades 1 gramy męski bohater, ale w Hades 2 gramy kobieta. Hollow Knight i Hollow Knight Silksong też nie jest inaczej. Tak samo było z serii Castlevania, Resident Evil, Walking Dead i mnóstwo gry. To zależy od fabuły gry i założenia twórcy. Więc dlaczego twórca Honcho ma robić wyjątek?

Szanuję twórca Honcho za kreatywność i poczucie humoru. XD

post wyedytowany przez Link 2026-03-10 23:21:37
10.03.2026 23:14
5.1
9
tailless
4
Chorąży

Link No niestety tak to jest jak zostają urażone uczucia najwrażliwszej grupy społecznej. Chłopy muszą się nauczyć że nie wszystko powstaje z myślą o nich

11.03.2026 09:53
darkhulk
5.2
darkhulk
58
Pretorianin

Link To napisz komu ten twórca gry koduje, sobie, na półke postawić i patrzeć do końca życia, czy może jednak by ktoś inny zagrał/polubił/ kupił ? Skoro olewa zwykła małą prośbę [tak to nie jest przeprogramowanie gry od nowa, zwłaszcza że model 3D kobiety już jest gotowy] to my konsumenci olewamy go i tyle. 
A zwłaszcza wystarczy przejrzeć jego poprzednie wydane potworki, co po roku już nie są aktualizowane, chłopek dosłownie ma community w doopie.

11.03.2026 09:56
5.3
2
Jerry_D
81
Senator

Link
No dokładnie. Gdybym miał wzbraniać się przed graniem kobietami, nie poznałbym wielu wspaniałych gier. Jak historia wciąga, a postać jest dobrze napisana, to nie ma znaczenia, co nosi w spodniach albo pod spódnicą. Do twoich przykładów dodam No One Lives Forever, Broken Swordy, Gabriele Knighty, Najdłuższą Podróż i Dreamfalle, Life is Strange, Night in the Woods, Syberie, Lollipop Chainsaw, Uncharted Lost Legacy, Still Life, Hellblade, A Plague Tale i masę innych.

O ile w RPG w systemie D&D moją metapostacią jest zazwyczaj człowiek/półelf łotrzyk płci męskiej, to ogólnie lubię trochę poeksperymentować z wcielaniem się w różne role i tak w ME Shepard zawsze była dla mnie kobietą, a w Skyrimie wcieliłem się nie tylko w kobietę, ale jeszcze w kotkę i w prawdziwym świecie nic mi z męskości nie ubyło.

Naprawdę nie rozumiem płaczy o to tylko, że gra się kobietą. Kiepsko napisaną kobietą w grze z fabułą typu łopatologia, aktywizm i przekładanie problemów rzeczywistego świata XXI w. na fikcyjne światy fantasy/s-f to co innego, ale wtedy też problemem nie jest stricte "kobieta", tylko jakość pisarstwa.

darkhulk
No tak, zmieńmy zakończenie Człowieka z Blizną, bo się komuś nie spodobało, a w końcu po co twórcy ten film kręcili, żeby sobie na półce postawić? A Romeo i Julia? Niech Szekspir wstaje z grobu i popoprawia, bo to strasznie staroświeckie jest i konsumenci tego dziś nie chcą. Niech twórcy zmieniają swoje dzieła za każdym razem, jak się komuś coś nie spodoba. Zobaczmy, czy efekt końcowy ktokolwiek będzie pamiętać za rok, o dekadach czy nawet stuleciach.

Na szczęście dla twórców są jeszcze ludzie, którym łodyga nie więdnie na myśl o graniu "babą".

I co masz na myśli, pisząc "co po roku już nie są aktualizowane". Łatanie błędów? Jeśli tak, to rzeczywiście do bani. Jeśli dodawanie wuj wie czego do gry w stylu gry-usługi, to bardzo dobrze, że w pewnym momencie gra staje się produktem skończonym.

post wyedytowany przez Jerry_D 2026-03-11 11:45:55
11.03.2026 10:17
Link
😜
5.4
4
Link
35
Senator

darkhulk
Nie płacz i dorośnij. Za bardzo się przejmujesz o błahostki. ;P

Jerry_D
No, dokładnie.

Kiepsko napisaną kobietą w grze z fabułą typu łopatologia, aktywizm i przekładanie problemów rzeczywistego świata XXI w. na fikcyjne światy fantasy/s-f to co innego
Zgadzam się. Gdyby dodadzą kobiety lub mężczyźni, albo ludzie LGBT do gry zupełnie na siłę z powodu poprawność polityczny i zepsują fabuły, to też nie byłbym zadowolony. Dobra fabuła, dobrze napisane postaci i kreatywność jest najważniejszy, a nie głupi poprawność polityczny.

Nie przeszkadza mi obecność Ciri w Wiedźmin 4, o ile jeśli będzie dobrze napisana. Czas pokaże, czy CD-Projekt poradzą z tym.

Miłego grania!

10.03.2026 22:49
baltazar1908
6
5
odpowiedz
1 odpowiedź
baltazar1908
46
Generał

Nie wiem jest wiele gier gdzie protagonistą jest kobieta i jest bardzo ok, zależy co kto lubi.

10.03.2026 23:09
Link
6.1
4
Link
35
Senator

Dokładnie. To kwestia gustu.

No, na STEAM i GOG jest mnóstwo gry, gdzie protagonistą jest mężczyzna. Jest co wybierać, więc niektórzy "marudy" nic nie tracą, jeśli nie grają w Honcho. XD

post wyedytowany przez Link 2026-03-10 23:12:01
10.03.2026 22:50
Iselor
7
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
Iselor
47
Senator

Ja 90% erpegów skończyłem tylko kobietą, w dodatku tą samą xd

10.03.2026 23:51
WolfDale
7.1
2
WolfDale
96
~sv_cheats 1

Czyli jesteś kobietą uwiezioną w ciele mężczyzny?

10.03.2026 23:57
Iselor
7.2
1
Iselor
47
Senator

Nie, jestem wrogiem transów itd. Ale nie muszę się tutaj tłumaczyć kim gram, dlaczego i jaka jest historia z tym związana. Zwłaszcza że pewne erpegi (Mass Effect czy Vampire the Masquarade Bloodlines czy oba Baldury) skończyłem tylko faciem.

post wyedytowany przez Iselor 2026-03-11 00:18:50
11.03.2026 00:04
Link
7.3
2
Link
35
Senator

Iselor
Rozumiem Cię. Ja też lubię patrzeć na świat z różnych perspektyw. To dla odmiany.

Po to jest RPG i wirtualny świat, żeby możemy być kimś, co tylko zechcemy i odkryć coś nowego. Liczy się kreatywność i wyobraźni.

11.03.2026 00:21
Iselor
7.4
Iselor
47
Senator

Link

Wiesz, u mnie to jest historia która ma jakieś 25 lat, obecnie tworzę z tą postacią grafomanię, którą niektórzy nazwaliby "powieścią". Po prostu lubię nią grać i tyle :) Z moją tożsamością płciową jest wszystko ok bo nie uważam żeńskiej postaci jaką gram za swoje alter ego. To bardziej....towarzysz niż ja jako ja.

11.03.2026 00:31
Link
7.5
Link
35
Senator

To życzę Ci miłej przygody. :)

11.03.2026 03:30
MatheoQbinho
😁
8
3
odpowiedz
MatheoQbinho
6
Centurion

A za jakiś czas okaże się że więcej ludzi grało tofu niż babą :D

11.03.2026 08:46
PanDaneX
9
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
PanDaneX
19
Konsul

Ale gdyby odwrócić sytuację płciami to byłby płacz, skowyt i szybkie dodawanie kobiet bo przecież mamy "równość" xd

11.03.2026 10:10
Persecuted
9.1
1
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

Jakieś przykłady? Do jakiej gry, w której początkowo planowano wyłącznie męską postacią, dodano też kobietę, bo był "skowyt"?

11.03.2026 11:05
PanDaneX
9.2
PanDaneX
19
Konsul

Persecuted 1. Assassin’s Creed. Przy Unity był o to skowyt i przy kolejnych już dodawali możliwość grania kobietą.Czyli mamy długofalowy wpływ poprawności.
2. Mass Effect 3 (tutaj raczej chodziło o marketing i zwiastuny ale jednak zostali zmuszeni do uwzględnienia płci)
3. Star Wars Battlefront II. Po skowycie społeczności dodawali więcej kobiet.

Dałoby się znaleźć więcej przykładów. Można by też wejść w kwestie etniczne czy religijne ale to chyba wolimy pominąć (przynajmniej mi się nie chce o tym pisać XD).
Ogólnie zmierzam do tego że jak faceci są pomijani to spoko można z tego śmieszkować a wyobrażasz sobie sytuację w której twórcy dla śmieszków dodają brzoskwinię jako kobietę? Bo ja nie XD

11.03.2026 11:54
Persecuted
9.3
6
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

1. Assassin’s Creed. Przy Unity był o to skowyt i przy kolejnych już dodawali możliwość grania kobietą.Czyli mamy długofalowy wpływ poprawności.

Przykład wyssany z tyłka, bo przed Unity mieliśmy już kobiecą protagonistkę (Aveline). Poza tym w Origins (po Syndicate z rodzeństwem Frye) dostaliśmy tylko chłopa, Bayeka. W Odyssey miała być tylko babka, ale tam był właśnie "skowyt" w drugą stronę, więc dodano też faceta.

2. Mass Effect 3 (tutaj raczej chodziło o marketing i zwiastuny ale jednak zostali zmuszeni do uwzględnienia płci)

Co? Przecież żeńska wersja Shepard występuje od pierwszej części. W ME3 dodano jej jedynie predefiniowany wygląd, żeby nie wyglądała jak kartofel ze słabiutkiego edytora, który był dołączony do gry.

3. Star Wars Battlefront II. Po skowycie społeczności dodawali więcej kobiet.

To jest gra multi, zupełnie inna kategoria. Tam dodawanie postaci po premierze jest czymś zupełnie normalnym.

Dałoby się znaleźć więcej przykładów.

To daj, bo nie wymieniłeś do tej pory ani jednego sensownego...

Ogólnie zmierzam do tego że jak faceci są pomijani to spoko można z tego śmieszkować a wyobrażasz sobie sytuację w której twórcy dla śmieszków dodają brzoskwinię jako kobietę? Bo ja nie XD

Przecież to jest bzdura, chochoł, tworzysz problem którego, nie ma i nigdy nie było. Jeżeli już, to właśnie postaci kobiece przez długie lata były traktowane gorzej od męskich (bardziej przedmiotowo, jako seksualny bodziec, nagroda dla gracza itd.).

post wyedytowany przez Persecuted 2026-03-11 11:56:54
11.03.2026 11:56
Angemona
9.4
5
Angemona
97
Generał

PanDaneX Czy wiesz, że do 2016 zaledwie 2% protagonistów w grach to były postacie zdefinowane wyłącznie jako kobiety? Aktualne jest to około 18% w stosunku do około 28% postaci wyłącznie męskich. W dużych grach ta dysproporcja jest większa (14% do 32%), bo indyki zawyżają statystyki. To jest wg Ciebie pomijanie mężczyzn?
Dodam tak na marginesie, że reprezentacja osób LGBT jest w 2% gier.

post wyedytowany przez Angemona 2026-03-11 12:51:11
11.03.2026 12:11
9.5
1
Silas1415
29
Konsul

PanDaneX W kwestii Assassin's Creed, to szczerze... trochę się nie dziwię, no bo w kwestii głównych bohaterek, to dziwne było podejście Ubi. W serii z tak wieloma tytułami, to grywalną żeńską postać mamy albo w duecie, albo w wyborze pomiędzy praktycznie tą samą postacią chociaż z innym modelem i głosem, albo w małych spin-offach (Liberation, China). No nie było do tej pory pełnoprawnej i solowej kobiecej bohaterki, bo chyba właśnie obawiali się tego "skowytu" wśród niektórych, co przecież też jest częste, bo "czemu baba?" to jest już klasyk, ale może Hexe coś w tej kwestii zmieni, jeśli plotki się potwierdzą.

11.03.2026 08:49
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
makaronZserem
54
Generał

Ale się ludzie w komentarzach spruli o artykuł o jakimś jednym randomie XD 

90% nie ma problemu, jeśli główną protagonistą w grze jest kobieta, problem jest tylko, kiedy widać, że twórcy walą propagandę na siłę jak np. ten gargamel w nowym Fable.

Robienie pseudo dramy jak w przypadku tych produkcji gdzie twórcy wpierw atakują wszystkich, że jak się nie podoba, to nie graj, a jak ludzie rzeczywiście nie grają, to zaczynają płakać o rasizmie, homofobi czy mizoginizmie XD

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-03-11 08:58:40
11.03.2026 10:16
Persecuted
10.1
1
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus
Image

problem jest tylko, kiedy widać, że twórcy walą propagandę na siłę jak np. ten gargamel w nowym Fable.

To czym się różni "kobieta propagandowa" od zwykłej? Przecież to jest prawdziwa, brytyjska aktorka, a nie wymysł projektantów ->

11.03.2026 13:06
10.2
makaronZserem
54
Generał
Image

To czym się różni "kobieta propagandowa" od zwykłej? Przecież to jest prawdziwa, brytyjska aktorka, a nie wymysł projektantów ->

Różni się tym, że ta prawdziwa wygląda ładnie a ta cyfrowa to przerobiony gargamel. To samo w SW outlaws.

11.03.2026 13:19
10.3
makaronZserem
54
Generał
Image

I specjalnie dla ciebie, poprawione za pomocą AI (ta w środku), wygląda 100% lepiej i zgodnie z oryginałem.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-03-11 13:24:41
11.03.2026 13:44
10.4
SylwesterZ
79
Konsul

makaronZserem : Przyjdzie czas i zrozumiesz, że jest różnica pomiędzy kobietą z makijażem w odpowiedni sposób sfotografowaną od rzeczywistej reprezentacji 3D. Nie sądzę, by ktokolwiek zmieniał zeskanowane rysy twarzy, bo to bardzo ryzykowna operacja, po której powstają twarze rodem z serii Elder Scrolls. Po prostu nabrałeś się na dobre zdjęcie i tyle.

Jeśli nie wierzysz, że makijaż oraz fotografia dużo zmienia, to porównaj sobie zdjęcia wykonane przez paparazzi ze zdjęciami pozowanymi tych samych osób, np. aktorek. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz nawet wykonane w nieodległym czasie.

post wyedytowany przez SylwesterZ 2026-03-11 13:46:35
11.03.2026 17:54
10.5
makaronZserem
54
Generał
Image

SylwesterZ Stellar blade, protagonista wzorowana na modelce Shin Jae-eun, dziękuje dowodzenia, to że jest jakaś marginalna i głośna grupa ludzi, która uważa, że nie można pokazywać pięknych kobiet to ich problem, 90% społeczeństwa uważa inaczej, w szczególności kobiety. 99% kobiet robiących cosplay kobiet zawsze wybiera piękne kobiety. Jedyne kto chce brzydkich kobiet to brzydkie feministki i 40+ letnie kociary, których żaden mężczyzna nie chce no i politycznie poprawni, czyli w 95% nie gracze.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-03-11 17:58:39
11.03.2026 19:44
Angemona
😁
10.6
2
Angemona
97
Generał

makaronZserem jest wiele pięknych postaci kobiecych z gier, ale Eve to akurat wygląda jak kukiełka. No ale gra powstała w kraju, w którym 50% młodych kobiet korzysta z medycyny estetycznej. Chłopy to jednak lubią wierzyć w bajki

11.03.2026 09:47
darkhulk
11
odpowiedz
darkhulk
58
Pretorianin

Co ten twórca bredzi że nie ma czasu, jedynie potrafi wydać gre- kupe z milionem błędów, zrobić jeden update rok później i projekt porzucić, bo takie zapracowanko u niego XD ?
Jak nie potrafi jednego modelu przerobić to jaki sens w ogóle robić gry ?

11.03.2026 16:25
Arachnos83
12
odpowiedz
Arachnos83
9
Legionista

Jak gość chce, tak zrobi. Tak samo gracze jak chcą, to oleją jego grę.

Forum Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl