Grałem i przeszedłem moja ocena to mocne 8.0. Szczerze musze powiedzieć że niema podjazdu to Kroniki Myrtany, kroniki to arcydzieło według mnie.
A więc skończyłem moda.
Oceniając poszczególne elementy:
- projekt mapy jest bardzo dobry, w zasadzie jedyne co bym zmienił to dorzucić trochę większą otwartą strefę pomiędzy obozem drwali a miastem do eksploracji na początkowym etapie gry, bo obecnie mod wymusza dość liniowe zwiedzanie przez poziomy mobów. Ale to taki drobiazg. Ogólnie projekt mapy jak i instancji jest bardzo dobry, do tego dodano wiele customowych elementów i tekstów co tez zasługuje na uznanie.
- zagadki - jest dobrze, tylko jedna wydawała mi się nie logiczna.
- dubbing - uznanie, ta sama liga co kroniki myrtany, w kronikach ciut lepiej, ale dalej jest to drugi najlepszy z jakim spotkałem sie w modzie do Gothica, własna muzyka też fajna. Tutaj olbrzymie uznanie dla twórców, fenomenalna robota.
- desing questów - ogólnie spoko, sporo gothicowego standardu, czyli fetch questy w fajnej oprawie, sporo własnej inwencji i wychodzenia poza gothicowe standardy, własne mechaniki. Jednak tutaj mam jeden drobny problem, to, że większość questów w modzie jest obowiązkowa i stanowią część wątku to nie problem, natomiast w części wymuszonych questów zachowanie bohatera wydawało sie dziwne i trochę wymuszone, zachowanie protagonisty mi nie grało.
spoiler start
Przykładowo, quest z obrabowaniem kowala w obozie myśliwych, naprawdę wolałbym opcję z zapłaceniem mu po prostu.
spoiler stop
- fabula - ogólnie spoko, wiadomo ma się nijak do lore gothica, ale to nie problem, bo nie jest na siłę udziwniona, kilka momentów dziwnych, ale do 4 rozdziału włącznie naprawdę na plus. Natomiast rozdziału piątego totalnie nie rozumiem, zwłaszcza w kontekście wymuszonej fabularnie decyzji na koniec rozdziału czwartego. A już końcowa decyzja w ogóle z czapy. Trochę miał to być chyba taki efekt szokowy dla samego efektu szokowego, ale jest tak absurdalny, ze psuje końcowy efekt. Stąd ogólna ocena pozytywna, ale nie bardzo dobra ze względu na zakończenie, paradoksalnie gdyby mod się kończył z końcem czwartego rozdziału wypadłby lepiej.
- dodatkowy plus nowe mechaniki
Ogólna ocena dobra, nie są to kroniki myrtany ale jest to jeden z najlepszych modów z osobną historią w jakie grałem. W wypadku gothica to jest na drugim miejscu po kronikach.
No niestety nie da rady, bo wgrałem nowego moda i się nie uruchamia (pewnie konflikty na skryptach z uniona). Level był coś ciut poniżej 40 (37 albo 38) i build pod zręczność (łuk i 1h).
Sporo punktów poszło w alchemię by mieć ulepszone mikstury siły i zręczności (broń 1h nawet pod zręczność skaluje się z siłą), a że w grze ziółek sporo to robiło to różnicę.
Do tego opłaca się bardziej niż kupowac mikstury pernamentne u handlarzy pakować punkty w kapliczkach adanosa, wychodzi 600 golda za 3 punkty zamiast 1300 za miksturę. Niby jeden dziennie, ale można spać zaraz obok i nabić sporo punktów w ten sposób.
Nie pamiętam dokładnie, ale warzyłem tylko te ulepszone i chyba z 6 było. Ale nie jestem dokładnie pewien, wiem tylko, że opłacało się zainwestować te punkty jak sobie liczyłem, oszczędność w PN-ach była spora, mimo, że w naukę siły wpakowałem tylko punkty do granicy kosztu 2pn bo grałem jednak pod zręczność ale chciałem też mieć kopa w mieczu jakiegoś.
Mikstury ulepszone kosztują 2 smocze + 1 szczaw i dają 8 punktów siły. Koszt nauki to 20 + 15 punktów (podstawowa + ulepszona mikstura). Tak wiec 6 dałoby 48 punktów, więc kosztów PNów dla mnie to byłby około 118, tak więc zaoszczędzone ponad 80pn.
Tylko eksplorowałem bardzo dokładnie, plusk kilka perm herbów kupionych u Olsy.
Na zręczności zaoszczędziłem jeszcze więcej bo tam wpakowałem u nauczyciel trochę więcej punktów.
No i jak pisałem kapliczki Adanosa są OP względem kupowania mikstur. Do tego w kapliczkach Hatiret jako, że grałem trochę na dystans jednak tez poświeciłem z 50hp w sumie na dodatkowe punkty zręczności.
Nie jest to ta sama jakość co Archolos, ale jest dobrze. Grało mi się przyjemnie, jednak wrażenie zepsuł trochę ostatni akt, który wydaje się jakby zrobiony w pośpiechu. Dla tych, którzy lubią definitywne zakończenia historii to tutaj takiego nie znajdą. Mimo to oczywiście polecam mod każdemu fanowi Gothica i mam nadzieję, że wyjdzie jakaś ulepszona wersja z poprawionym ostatnim rozdziałem - wtedy wrócę tutaj i poprawię ocenę.