Największy problem do tej pory jest taki, że Gemini generuje tylko część pliku co jest bardzo irytujące. Mam nadzieję że to w końcu zmienili. Co mi z tego że teraz wygeneruje mi plik PDF albo docx, skoro będę musiał go 10 razy prosić o uzupełnienie danych, a po 3-4 razach się pogubi i zacznie generować ten sam plik sądząc że uzupełnił dane.
To i tak masz farta że Ci część wygenerował. Gemini jest świetny do tego żeby pomagał w formie informacyjnej ale moja współpraca z nim na plikach docx/excel/pdf czy próba takich generowania to była raz że katorga a dwa że i tak tego nie zrobił.
Koniec końców korzystam zarówno z Gemini który jest dla mnie nie zastąpiony do pomocy w szukaniu odpowiedzi na różne zagadnienia, czy do zbierania wszelkich informacji - by później je łatwo wyciągnąć. Korzystam z Copilota który świetnie sobie radzi ze swoim ekosystemem Microsoftu, excel, docx - wszystko robi jak trzeba - ale nie generuje pdf. No i korzystam z chat gpt który służy mi jedynie do konwertowania docx na pdf bo robi to jako jedyny bez problemowo oraz jako jedyny z tych trzech bez problemowo radzi sobie z generowaniem jakiś tam grafik.
* chcę zaznaczyć że ja się dopiero uczę tego wszystkiego, poza sporadycznym skorzystaniem w ramach ciekawości kiedyś tam, od jakiś dwóch miesięcy staram się ai wykorzystywać do pracy i ogólnie jestem zachwycony tylko że niestety trzeba korzystać z kilku bo żaden nie jest w pełni samowystarczalny do moich potrzeb. Może coś źle robię. Nie wiem. W każdym razie z sukcesów korzystania z AI, udało mi się już pewne zadanie które normalnie zajęło by mi tydzień pracy - ogarnąć w ciągu może dwóch godzin.
Ja już od dawna używam Gemini do pomocy z instrukcjami do gier planszowych, ładujesz pdf z instrukcją i następnie zadajesz pytanie jak masz jakieś wątpliwości a on udziela ci odpowiedzi i jeszcze wskaże strone, na której jest odpowiedź