Ja niestety coraz rzadziej tam zagladam/kupuje. Bo o ile nowe gry dzialaja dobrze to stare polowe gier co mam w bibliotece (okolo 50 tytylow)
- Nie ma wersji PL (mimo iz tlumacozne przez CDP)
- Nie dziala na Windowsie 11 (np seria The Settlers)
- Jest Wybrakowana (np Canon Fodders bez kultowej glownej muzyki)
Wiem ze to glownie chodzi o prawa licencyjne, ale kurde naprawde? Niestety czasami duzo lepszym i prostszym rozwiazaniem jest odwiedzenie zatoki gdzie sa lepiej dzialajace i zpatchowane wersje starych gier, albo jakiegos emulatora odpalic :/
Do tego zalew tymi setkami gierkami erotycznymi za 5zl z Paniami z Gołymi cycami troche jest zenujace.
Na GoG mam cyberpunka 2077 bo w dniu premiery był tylko tam i phantom liberty, Fallout London i jeszcze jeden horror ale nie pamiętam tytułu, a połączenie ze steam to bujda.
Zdradzono również, że polska platforma nie planuje kopiować rozwiązań znanych ze Steama, lecz rozwijać swoje najmocniejsze strony: katalog składający się ze starych gier i „współczesnej klasyki”, brak DRM oraz długowieczność produkcji.
Katalog staroci mocną stroną? Ostatnie lata zaniedbały ten segment na tyle mocno, że wielu wydawców wydaje od razu na Steamie, olewając ciepłym moczem GOG-a. Mam też nadzieję, że GOG będzie dbał o starsze produkcje i wnosił poprawki, jak zrobił to z Raymanem 2 po wielu latach od debiutu na platformie, bo niestety czasami bywa z tym różnie.
Jednym z potencjalnych kierunków rozwoju GOG-a jest wykup praw do starych marek i tworzenie własnych remasterów, podobnie jak robi to Nightdive Studios.
To byłoby świetne, przydałaby się konkurencja dla Digital Eclipse, Nightdive i Aspyra.
Ja chętnie płacę trochę więcej tyle żeby kupić coś na gog i miec wrażenie najbliższe posiadania gry, a nie wypożyczenia. Pewnie gdyby gry dalej były wypiszczane na DVD to takie bym kupowal, tak jak na ps5, gdzie mogę odsprzedać grę po jej przejściu. Gdyby Gog odpowiedział na tę potrzebę, to by bylo coś.
Tak czy inaczej, fajnie mieć w Polsce platformę tego typu, a nie dokładać Gabeowi do nowej fabryki łodzi.