Komentarze do opinii: Fabuła w grze? A po co, skoro można dodać ją w książce, komiksie lub anime!

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
25.12.2025 16:21
1
2
odpowiedz
Bolek123321
0
Junior

Patryk Manelski w gryonline? A po co

25.12.2025 17:26
2
2
odpowiedz
skibru74
0
Junior

Warto również wspomnieć o pierwszej części Alana Wake'a, która ma prequelowy serial Bright Falls oraz nowelke załączoną do wydania pudełkowego Alan Wake Files. Poza tym był nawet blog, który też był częścią uniwersum. Jak dla mnie diamentowy przykład, a sam pomysł na artykuł super.

post wyedytowany przez skibru74 2025-12-25 17:27:13
25.12.2025 19:28
WeCreateWorlds
3
odpowiedz
WeCreateWorlds
8
Pretorianin

A jest też coś takiego jak ARG czyli przenoszenie elementów gameplayu poza grę, do innych mediów.

25.12.2025 21:27
Mówca Umarłych
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Mówca Umarłych
138
Pan Milczącego Królestwa

Akceptuję rozszerzenie fabuły gry oraz jej wątków pobocznych na inne media, albo chęć powiększania danego uniwersum o nowe opowieści, czasem niekoniecznie bezpośrednio powiązane z pierwowzorem, ale nie do przyjęcia jest dla mnie celowe kastrowanie albo traktowanie pretekstowo fabuły w grze na rzecz innych mediów. Takie pozycje, w większości przypadków, są dla mnie na straconej pozycji.
Bywały nieliczne gry (pvp, czy te w rodzaju Beat Hazard), w których tego nie potrzebowałem, od zawsze jednak fabuła w grach była dla mnie tak samo istotna jak jej mechaniki czy światotwórstwo.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2025-12-25 21:58:08
25.12.2025 22:38
WeCreateWorlds
4.1
WeCreateWorlds
8
Pretorianin

Zgadzam się. Żebym miał poczucie, że gra jest kompletnym doświadczeniem, musi sama uzasadniać swój cel a nie zmuszać nas do kupna / poświęcenia czasu innym produktom.

25.12.2025 23:32
Marky
4.2
Marky
30
Generał

I chyba Assasin's Creed jest jedną z tych serii, które robią to najlepiej. Komiksy w ogóle mówią o wydarzeniach nie mających w większości związku z grami, ewentualnie są pomostami wypełniającymi luki fabularne między częściami jak chociażby komiks Desmond, którego akcja dzieje się w współczesności między 1, a 2. Książki najczęściej podążają fabułą danej gry, jednak rozszerzając i dodając nowe wątki poboczne, choć nie zawsze bo np. Pustynna Przysięga jest prequelem Origins.

post wyedytowany przez Marky 2025-12-25 23:32:26
25.12.2025 23:42
WeCreateWorlds
4.3
WeCreateWorlds
8
Pretorianin

No tak, wiele serii oferuje taki "expanded universe" - żeby rzucić pierwszy z brzegu przykład Cyberpunka 2077 i serialu na Netflixie. Ale z tym przykładem Cyberpunka to w ogóle jest bardziej skomplikowana sprawa, bo to odnoga Cyberpunka 2020, która wypączkowała w główny produkt.

25.12.2025 23:14
VoidCosmonaut
5
odpowiedz
VoidCosmonaut
2
Legionista

Za jakiś czas:
Grasz w grę jakimś typem, którego pochodzenia ani historii gra nie omawia, robisz rzeczy, których nie rozumiesz, nie wiesz w jakim celu itp.
Chcesz się dowiedzieć? Jedyne $25 w item shopie za książeczkę w .pdf.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl