Komentarze do wiadomości: Europa Universalis 5 traci graczy. To nie pierwszy taki przypadek w historii wielkich strategii Paradoxu

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
16.01.2026 15:10
Tzeentch3
1
odpowiedz
Tzeentch3
19
Centurion

Akurat z tego co oglądałem to głównym problemem to AI od ostatniej aktualizacji - jest zbyt agresywna przez co odbiera chęć do gry i np. w Europie Francja zjada kraje na wschód, Bohemia zjada wszystko na zachód (Święte Cesarstwo Rzymskie po pewnym czasie to Bohemia i niedobitki), a Anglia wcina się od północy (jak przetrwa Francję) i dopiero kolejny patch ma to poprawić.

16.01.2026 15:59
elathir
1.1
elathir
117
Czymże jest nuda?

Tylko, że w wersjach wcześniejszych gracze narzekali na jej zbytnia pasywność.

Wszystkich nie zadowolisz.

16.01.2026 15:53
2
odpowiedz
legorass
15
Chorąży

Wypuścili zabugowanego, niezbalansowanego bubla którego teraz co patch gruntownie muszą przebudowywać... Później robią pikachu face. Potencjał 10/10, jako tako wykonanie 6/10, testowanie 0/10.

16.01.2026 16:01
elathir
3
odpowiedz
elathir
117
Czymże jest nuda?

Gra ma problemy ale pod względem trzonu rozgrywki jak i potencjału jest niesamowita, daje też sporo frajdy. Niestety jak ktoś nie jest maniakiem tego typu gier jak ja, to warto poczekać jeszcze z 3 miesiące.

Natomiast ja sam bawię się naprawdę dobrze, bo to faktycznie gra niesamowicie rozbudowana dająca spore pole możliwości zabawy mechanikami.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl