Komentarze do wiadomości: Diablo 4 słusznie nie skupia się na endgamie? Porównanie z PoE i Last Epoch pokazuje, jak grają fani hack'n'slashów

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
26.11.2025 13:32
Kwisatz_Haderach
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
20
GIT GUD or die trying

Jest w tym sporo prawdy.
Znakomita wiekszosc ludzi gra w HnS albo "do koncowego bossa i sie nie znamy", albo max 2 postacie zrobi z nudow i tyle.
Sporo tych ludzi wraca na sezony zeby sobie zrobic ta kampanie jeszcze raz, nowa klasa albo z nowa mechanika.

Endgejmowi spocency to (podobnie jak w mmorpg) mniejszosc. Sukces (i wzrost playerbase w czasie) gry takie jak PoE zawdzieczaja temu, ze znalazlo sie ich wystarczajaco duzo i rozwoj gry jest wystarczajaco szybki.

Prawdziwym skille developera gry HnS jest umiejetnosc zbalansowania obu tych podejsc i zaspokojenie potrzeb obu grup graczy.
Jest to bardzo trudne.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-11-26 13:34:45
26.11.2025 13:37
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Dragoon84
116
Generał

Myslę, że kluczem tutaj jest - przynajmniej ja tak mam - sam fakt progresji i itemizacji - znajdowanie nowych przedmiotów, zastępowanie gorszych lepszymi to najlepszy okres życia danego cyklu przechodzenia takiej gry. Jak już się nie ma co ulepszać za bardzo i krzywa progresji się dramatycznie wypłaszcza (pozostaje jedynie min maxowanie), to nawet zabijanie uber bossów dla jednego super dropu nie jest już dla wielu taką podnietą.

post wyedytowany przez Dragoon84 2025-11-26 13:40:05
26.11.2025 13:45
Kwisatz_Haderach
2.1
Kwisatz_Haderach
20
GIT GUD or die trying

Mam dosc podobnie. Tak samo drazni mnie pofragmentowany progres w endgamie, podzielony na pierdyliardy tierow, leveli mapek, poziomow, podpoziomow, itd.... Bardzo szybko traci to urok i zostaje bezduszna progresja numerka, a build juz sie praktycznie niezmienia.

Dlatego dobrze zrobiona kampania i ciekawy swiat to podstawa HnS. Do tego rozwoj postaci i itemizacja MUSZA byc ciekawe od samego poczatku.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl