Komentarze do wiadomości: Daniel Vávra broni Larian Studios i atakuje przeciwników AI. Na tyradę twórcy Kingdom Come zareagował polski deweloper

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
18.12.2025 12:48
Max22
3
9
odpowiedz
1 odpowiedź
Max22
34
Centurion

Brawo! Sprostowanie mitu odnośnie luddystów znakomite! Na tym polega dziennikarska robota (choć niestety jest to rzadkość), szacun redakcjo!

18.12.2025 11:14
1
odpowiedz
Assassinek06
118
Konsul

W punkt. ??

18.12.2025 11:32
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
lyx
105
Pretorianin

Adrianek chyba troszkę się odkleił - stosują jego logikę to wystarczy, że developer otworzy oczęta i zainspiruje się czymkolwiek co zobaczył i jest to również "kradzież", a gdy będę potrzebował "więzi międzyludzkiej" to się po prostu z kimś spotkam - spoiler alert -

spoiler start

to wcale nie jest wymagana dla mojego dobrego samopoczucia

spoiler stop

No cóż psy szczekają, a karawana idzie dalej (tak naprawdę to co najbardziej przeraża takich devsów to to, że za dekadę może się okazać, że nie będą potrzebni bo każdy w warunkach domowych będzie w stanie sam sobie stworzyć taką formę rozrywki jaka mu odpowiada - stąd obecne rozdzieranie szat gdy tylko wspomni się "AI")

post wyedytowany przez lyx 2025-12-18 11:33:18
18.12.2025 12:40
2.1
7
BlackTone
50
Generał

Inspiracja to nie kradzież, i powiedz mi w jaki sposób AI może się inspirować a nie po prostu kopiować

18.12.2025 14:59
Miodowy
2.2
4
Miodowy
107
Nigdy nie był młody

- spoiler alert -
Nie ma żadnej inspiracji. Modele AI opierają się na największej kradzieży intelektualnej w historii. Kradzieży gdzie wielkie korporacje podpieprzyły miliony prac małych twórców nie dając im za to nic. Kradzieży uzasadnionej użyciem "otwartego internetu", czyli czegoś co w przypadku małego twórcy by nie przeszło, bo nikt nie pisze "źródło: otwarty internet". Nikt nie dał im pozwolenia na trenowanie swoich modeli na pracach tych ludzi.

18.12.2025 18:24
2.3
pawel1812
77
Generał

Nie każde AI do wspierania pracy deweloperów opiera się na AI do generowania obrazków 2D, które faktycznie swoją wyuczoną moc uzyskują dzięki podpierniczeniu rzeczy z neta...
Przy czym dość znaczna część artystów jest sama sobie winna nie czytając regulaminów serwisów. Bo wszystkie portale Mety mają od dawna w regulaminie klauzule, że wszystko co tam wrzucasz może być użyte przez Metę i partnerów biznesowych w celach reklamowych, uczeniu AI i w ogóle użytkownik zrzeka się dochodzenia wszelakich roszczeń w kwestii praw autorskich... A jak wrzuca coś nie swojego to łamie prawo i to na nim spoczywa wina za ten stan rzeczy...
Widziałem już kilka najbardziej oburzonych jednostek, których prace są na insta czy FB i głośno mówiły o tym, że się nie zgadzały na to... No sorry ale wrzucenie swojej pracy na te portale to automatyczna zgoda. Czy to jest zgodne z prawem Europejskim, czy nie jest...

18.12.2025 12:48
Max22
3
9
odpowiedz
1 odpowiedź
Max22
34
Centurion

Brawo! Sprostowanie mitu odnośnie luddystów znakomite! Na tym polega dziennikarska robota (choć niestety jest to rzadkość), szacun redakcjo!

18.12.2025 14:41
3.1
Samaritan
34
Generał

Też jestem pod wrażeniem, nie spodziewałem się

18.12.2025 13:53
Metaverse
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Metaverse
83
Senator

Jeśli sztuczna inteligencja pomoże mi stworzyć epicką grę w ciągu roku z mniejszym zespołem,
Zamist siedmiu lat ? Super ! Rozumiem ze cena tez bedzie 7 razy nizsza :)

18.12.2025 20:27
4.1
1
azurer
7
Legionista

Wywalą połowę zespołu, a będzie drożej, zarząd musi sobie premię dać przecież.

18.12.2025 13:55
5
odpowiedz
user5580790643
4
Legionista

Więcej ejaj. Więcej marnowania ludzkiego potencjału i kreatywności. Więcej, więcej, bo taniej. Oni powiedzą wszystko, aby się tylko zgadzało na papierze, że gracz kupił. AI nie powinno istnieć i to jeszcze się odbije na nas, jak wyjdą ludzie na ulice.

18.12.2025 14:14
xandon
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
xandon
54
Generał

Aj ja jaj, aj ja jaj. Niech używają, może dzięki temu coś ciekawego w końcu stworzą.

18.12.2025 14:55
6.1
Silas1415
27
Konsul

xandon Ty na ogół tak nie przepadasz za Larianem czy aż tak masz im za złe ten trailer? Bo tak rzuciłem okiem na profil i czy oceniałeś coś od nich, no to widzę, że Baldura masz na 8.0, a tam ich pierwszy trailer (czy też teaser) z transformacją w Mind Flyera też był dość niesmaczny i był krótkim "body horrorem". Tutaj trailer jest dłuższy, bardziej na ta ten naturalizm i brzydotę postawiono, jednak tak jak i tam nie przekładało się to jakoś bardzo na samą grę, tak i tutaj wątpię, że tak będzie.

post wyedytowany przez Silas1415 2025-12-18 15:06:17
18.12.2025 20:37
xandon
6.2
xandon
54
Generał

Silas1415 na Larian patrzę bez różowych okularów i są mi całkowicie neutralni, o ile nie robi się z ich ostatniego dzieła lub z nich samych bogów gamingu, spijając każde słówko z ust Swena Vincke i świętując każde najzwyklejsze publiczne pierdnięcie studia. A się to robi, średnio pierdyliad razy na tydzień, co jest przejawem pushowanego sekciarstwa. Wtedy pozwalam sobie na małe docinki. DOS2 oceniłem na 7 a BG3 na 8, lepiej niż się spodziewałem na początku, dobra gra. Obie doceniam za solidną walkę przy dość miernej fabule, OK roleplay'u i eksploracji. Zwiastun do nowego Divinity wydał mi się na tyle obleśny, że nie potrafię od tej pory myśleć o tym projekcie pozytywnie. Czyli odpowiadając krótko na Twoje pytanie - to konkretnie zwiastun mnie włączył. Jako fan FS jestem przyzwyczajony do obrzydliwości w grach, ale pytanie jeszcze jak są podawane, artystycznie czy prosto g* po oczach, czemu służą i co się z nimi robi. Zwiastun Divinity jako zbyt naturalistyczny przekroczył moją prywatną czerwoną linię. Oby jednak z czasem było jak piszesz.

18.12.2025 14:26
7
1
odpowiedz
Darek1785
6
Konsul

Tęczowy Vávra ma rację, człowiek doszedł do ściany jeżeli chodzi o produkcję dużych gier na dzisiejszych silnikach także AI jest bardzo potrzebne w tej branży.

18.12.2025 14:49
Persecuted
8
odpowiedz
2 odpowiedzi
Persecuted
163
Adeptus Mechanicus

Game dev desperacko potrzebuje narzędzi do obniżenia kosztów i czasu produkcji gier, bez których utoniemy w zalewie bezpiecznych kontynuacji, remake'ów, reboot'ów itd. Jeżeli to AI ma być mesjaszem, który zbawi branżę, to niech tak będzie.

18.12.2025 20:30
8.1
1
azurer
7
Legionista

Tia, dzięki ai będzie wysyp jeszcze bardziej generycznych badziewi. Jeżeli oczywiście zastąpią artystów tym dziadostwem, a nie użyją do optymalizacji produkcji w jakiś sposób.

18.12.2025 22:02
Persecuted
8.2
Persecuted
163
Adeptus Mechanicus

Tia, dzięki ai będzie wysyp jeszcze bardziej generycznych badziewi

"Uwielbiam" takie pierdzielenie... AI to narzędzie, które można wykorzystać na różne sposoby i w różnym kontekście, więc to oczywiste, że użyte niewłaściwie, będzie obniżało jakość finalnego dzieła. Ale tak jest ze wszystkim, a jak się umie korzystać z narzędzia, to można dzięki niemu tworzyć cuda nieosiągalne na inne sposoby. Podobnie było kiedyś z krytyką green screenów i CGI w filmach. Dawniej takie efekty faktycznie miewały niską jakość i mocno wybijały się na tle reszty, ale dziś wiele obrazów nigdy by nie powstało, gdyby nie ich zastosowanie.

18.12.2025 14:54
9
2
odpowiedz
1 odpowiedź
NightGeisha
7
Generał

Nie rozumiem o co ten płacz. Jest nowe narzędzie, które dopiero zaczęło się rozwijać, więc zamiast płakać należałoby nauczyć się z niego korzystać i zaadoptować je z pożytkiem w produkcji gier.

18.12.2025 20:31
9.1
1
azurer
7
Legionista

Zgoda jeżeli będą używać go jako narzędzia do odciążenia twórców a nie ich zastąpienia, a w to drugie niestety celują wielkie korpo.

18.12.2025 17:19
10
odpowiedz
Chris4132
119
Konsul

jak by zrobili klona kcd z ai to sam vavra by najgłośniej wył, jest za bo widzi w tym cięcie kosztów i więcej kasy

post wyedytowany przez Chris4132 2025-12-18 17:19:49
18.12.2025 20:25
😜
11
odpowiedz
azurer
7
Legionista

Może z ai w końcu mu jakaś gra wyjdzie.

19.12.2025 12:56
12
odpowiedz
Jaya
77
Generał

Jest tu nieco błąd myślowy, że AI zredukuje czas powstawania tytułu - to raczej złe podejście.

AI od dawna się sprawdzało w takich dziedzinach jak stabilizacja lotu, czy lepsze drukowanie w drukarkach 3D.
Przenosząc to na gry komputerowe AI może spowodować, że coś będzie bardziej dopracowane niż było np:
- dialogi w BG3 mogą mieć wyznaczone, zaprojektowane ścieżki przez reżyserów, aktorzy mogą nagrać głos, a AI może doszlifować brakujące kwestie dialogowe, gdzie normalnie by ich nie było. Przykład BG3 jest dość zacofany jeśli chodzi o swobodę pod tym kątem bez AI, że na dialogi nie wpływa w ogóle wygląd postaci, reputacja, zmęczenie, wydarzenia poprzedzające. AI może wygenerować posiadając bazę "realnych" zasobów całą masę innych, nie redukując ilości pracy, ale zwiększając immersję i ilość contentu lub jakość contentu.

Sterowanie AI i nauczanie AI tutaj jest kluczowe. Wiele modeli AI wymaga dużo większych kosztów i czasu niż by się wydawało, a efekt inwestycji nie jest pewny czy się zwróci. Pewniejszym tematem jest uczenie dialogów, zasad funkcjonowania świata gry, pod kątem tekstów.

Wspomniana jest tutaj muzyka nie do odróżnienia - to samo można by powiedzieć o instrumentach VST i innych urządzeniach grających, czy nawet o magnetofonie, ze zastąpił człowieka grającego na skrzypcach, ale czy koncert z playbacku ma sens? AI dalej nie ma poza tym wyczucia, musi zrobić coś "jak ktoś", wyuczyć się czyjegoś stylu i tutaj jest mowa o kradzieży, i podobnym temacie do piractwa komputerowego.

AI to jeden temat, ale automatyka i wygoda to inny temat. Aby Gry Online nie przepadły przydałoby się, żeby stały się wygodne, bo teraz może i jest ładniej, ale czy to komentowanie czy to nawigacja i długie przewijanie absolutnie nie należy do wygodnych.

post wyedytowany przez Jaya 2025-12-19 12:58:59
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl