Brednie, wszystkie gry AAA dla jednego gracza na wszystkich platformach z roku na rok mają formę zniżkową i trend się będzie tylko utrzymywał także to nie jest tak, że tylko graczom na PC już się nie podobają "EXY" Sony.
Teraźniejszość i przyszłość należy do gier typu ARC Raiders.
Przysłowiowe "wstawaj ... się. Gry single umierają od dekady i jakoś dalej umrzeć nie potrafią. Taki sam trend o którym mówisz posiadają również gry multi, które zwyczajnie się nudzą i odchodzą w zapomnienie z coraz mniejszą ilością graczy.
Oczywiście, że umierają, obecnie ponad 50% gier AAA i AA dla jednego gracza to kotlety z widokiem TTP na silniku Unreal Engine 5.
Niektóre gatunki umarły lub prawie zdychają jak choćby RTS-y lub FPS-y dla jednego gracza z kampanią na ponad 10 godzin w stylu Cyberpunk lub Half-Life, Doom 3 itp.
Nah...To tylko trend, ktory tez sie znudzi i ludzie znowu beda tesknic za innymi gatunkami gier. ARC Raiders nie jest zadnym nowym doznaniem. Ba, to nawet nie jest jakis nowy pomysl. Od kilku lat slyszymy i nawet firmy w to uwierzyly, ze przyszlosc to gry uslugi. No i co sie okazalo. Jest teraz mega powrot do gier SP. Wrocily nawet gatunki , ktorym wieszczono zapomnienie. A te gry uslugi co mialy miec wsparcie przez 10+ lat juz ich nie ma. Zostaly tylko jako czerwony wpis w sprawozdaniach finansowych. Ja jestem zdania, ze stoimy przed nowa era swietnych gier. Po pandemii i woke propagandzie rynek musial sie skorygowac. W koncu do wydawcow dotarlo kto jest dla kogo i, ze ludzie nie kupia gowna w papierku chociaz nieawiadomo jaki ladny bylby ten papierek. Zyski sie zmniejszaja bo ludzie przestali kupowac slabe gry i tyle w temacie.
Oczywiście, że umierają, obecnie ponad 50% gier AAA i AA dla jednego gracza to kotlety z widokiem TTP na silniku Unreal Engine 5.
Niektóre gatunki umarły lub prawie zdychają jak choćby RTS-y lub FPS-y dla jednego gracza z kampanią na ponad 10 godzin w stylu Cyberpunk lub Half-Life, Doom 3 itp.
Totalne bzdury wyssane z palca. FPSy - wychodzi ich dużo, głównie AA. RTSy- też, tylko wiele gier coś dodaje do gatunku i są miksem strategii, ale nadal wychodzą.
Miliard dolców ze Steama to i tak konkret hajs, wątpię, czy Sony całkowicie porzuci rynek PC.
Najwyżej będą pózniej portować tytuły na kompa.
Sprzedaż maleje, bo skończył się etap świeżości, i ludzie na PC zobaczyli, że te gry to w sumie nic specjalnego.
Na szczęście Sony skupia się na grach single player 10 godzin plus i to się nie zmieni jestem spokojny że one nadal będą wychodzić na pecety i o to też jestem w stanie się założyć