Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Coraz więcej graczy buduje własne urządzenia Steam Machine i rezygnuje z systemu Windows - jeden z nich zainstalował nawet system SteamOS na MacBooku

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
12.07.2026 11:09
1
6
odpowiedz
superser
0
Chorąży

Gowno prawda to jest kłamstwo bo większość graczy właśnie uwielbia windowsa 10 i nie buduje własnych mini kompów tylko dla linuxsa

12.07.2026 11:32
prawdziwy
1.1
3
odpowiedz
prawdziwy
41
Konsul

superser Gowno prawda to jest kłamstwo bo większość graczy właśnie uwielbia Linuxa i nie buduje własnych mini kompów tylko dla windowsa.

Sam właśnie zbudowałem taki mały PC i jestem mega zadowolony.

post wyedytowany przez prawdziwy 2026-07-12 11:32:23
12.07.2026 12:14
Pshemeck
1.2
1
odpowiedz
Pshemeck
66
Semper Invicta

prawdziwy Też mam taki sprzęcik, ale większość pozostanie na Windowsie, bo jest wygodniej.
Mały sprzęt na SteamOS ma ten plus, że mogę go w 100% dostosować do swoich potrzeb, i jest na tyle kompaktowy, że mogę go zabierać praktycznie wszędzie.
Racja, że budujący mini pc to w większości linuksowcy, ale to bardzo malutki rynek.
PS: Moim zdaniem budowa mini pc z Windowsem jest kompletnie bezsensowne.

post wyedytowany przez Pshemeck 2026-07-12 12:16:16
23.07.2026 18:29
sonn
1.3
odpowiedz
sonn
98
Lubię gry!

prawdziwy Jak na tym gry działają? Jaka specyfikacja? Też chcę taki mini komputer złożyć.

12.07.2026 11:44
2
3
odpowiedz
rastablasta
108
Konsul

Steam Machine to może być po prostu jeden z etapów budowy jakiegoś własnego ekosystemu Valve, a to, że nie sprzedaje się jeszcze tak dobrze, nie skreśla od razu tego urządzenia. Microsoft też wydaje pod swoją marką urządzenia Surface z Windowsem, ale czy każdy chce to kupić? Nie, bo niektórzy wolą złożyć swój sprzęt albo kupić urządzenie innego producenta i tam wgrać Windowsa.

Moja sugestia tworzenia własnego ekosystemu bierze się stąd, że oprócz kwestii sprzętowych, Valve od lat utrzymuje swoją dystrubucję SteamOS opartą na Linuxie, inwestuje też w samego Linuxa (m.in. w sterowniki AMD, bo na komponentach tej firmy opiera swoje urządzenia) i narzędzia do uruchamiania windowsowych programów i gier pod nim w postaci Protona, który z kolei bazuje na Wine.
Także Valve ma na pewno jakiś długoterminowy cel w tym wszystkim, a różne kryzysy komponentów czy przeciwności ze strony innych rynków np. konsolowych po prostu spowalniają ten proces.

12.07.2026 12:54
3
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
PCMREpic
60
Generał

Od wielu lat mam PC, który jest podpięty pod TV jako konsola, bo granie na kanapie jest wielokrotnie wygodniejsze niż klasyczne przy biurku. Rozkładam się na kanapie, wciskam przycisk na padzie i gram.
Mocno czekałem na ten SteamOS, bo na rynku PC brakuje systemy typowo pod gry.
Rozczarowałem się tym systemem. Liczyłem na coś zgoła innego.
Miałem nadzieję, że to będzie pełnoprawny system rodem wyciągnięty z konsol. A to zwykły Linux z nakładką Steam.
Tak coś to ja sobie zrobię na każdym systemie. Mam niemal identycznie zrobione na Win10.
Największą przewagą systemu z konsol nad Windowsem i Linuxem, jest możliwość sterowania każdymi elementami systemu przy pomocy zwykłego pada.
Na taki zmodyfikowany Linux od Steam liczyłem. Tak, by dało się wszystko obsłużyć zwykłym padem. Takie coś jak SteamOS, to można od dawna zrobić, a nie o to chodzi w systemie pod gry.
W SteamOS nadal potrzeba Myszkę i Klawiaturę do pełnoprawnego korzystania.
Ewentualnie ich nowy pad, ale jeszcze mi nie przyszedł, więc nie wiem jak to będzie finalnie działać z nim.

Efekt taki, ze zostaje przy Windowsie 10. Mam to samo co tu, ale dodatkowo dostosowany system pod każdą grę i modyfikacje.
Sam SteamOS może być spoko dla osób, które po prostu chcą zwykłego systemu pod gry, z wajbem kosnoli, ale nie potrzebują np. grzebać w plikach gry, wgrywać mody czy fanowskie poprawki. Wtedy ten system się jak najbardziej sprawdzi. Szczególnie, że za kwotę Steam Machnie złożyły wydajniejszy sprzęt niż to badziewie od Vavle.

12.07.2026 15:44
3.1
odpowiedz
Sdfaaa
33
Centurion

PCMREpic Ja tam wolę grać na kompie, przed TV jest mi niewygodnie.

12.07.2026 18:04
3.2
1
odpowiedz
Olga1Tokarczuk
1
Junior

PCMREpic Racja PCMREpic, dokładnie to samo czułem. Liczyłem na pełny konsolowy klimat, gdzie wszystkim steruje się padem, a dostałem Linuxa z nakładką Steam. Jak chcesz pogrzebać w modach czy plikach, i tak wracasz do klawiatury.

post wyedytowany przez Olga1Tokarczuk 2026-07-12 18:28:03
12.07.2026 18:05
3.3
odpowiedz
Olga1Tokarczuk
1
Junior

.

post wyedytowany przez Olga1Tokarczuk 2026-07-12 18:06:29
12.07.2026 13:01
ivelios666
4
odpowiedz
6 odpowiedzi
ivelios666
18
Chorąży

Ostatnio rozpoznawałem temat i można mieć Win11 w trybie Xbox Mode z aplikacją Playnite (z opcją bootowania startową w trybie "konsolowym") i jest taki SteamOS z bibliotekami gier Steam, GOG, Epic, Emu i portable :D na YT dużo tego jest, jak to zrobić i jest to z tego co widziałem bardzo proste.

12.07.2026 13:04
4.1
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Dokładnie tak mam zrobione, tylko pod Win10. Kompa nawet nie widzę, bo jest w osobnym pomieszeniu za ścianą. Odpala się komp, wskakuje Playnite w pełnym ekranie i tyle. Jest sporo widżetów, więc można sobie dostosować pod siebie.
Minusem jest to, że nadal pod spodem to zwykły windows, który często wymaga coś tam przeklinania, a bez K+M się nie obejdzie.
Dlatego liczyłem na StemaOS, że da obsługę systemu tylko przy pomocy zwykłego pada.

12.07.2026 15:54
HETRIX22
4.2
odpowiedz
HETRIX22
224
PLEBS

PCMREpic Dlatego liczyłem na StemaOS, że da obsługę systemu tylko przy pomocy zwykłego pada. no i dawno już dał

12.07.2026 18:27
4.3
2
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

HETRIX22 Nie, nie dał. Nadal to zwykły Linux, który do wielu rzeczy wymaga klawiatury i myszki. Nie zedytuje choćby konkretnego pliku in z gry, by coś tam w nim pozmieniać. Nie wejdę w prosty sposób na nexuxa, by pobrać i potem wypakować mody.
Nie uruchomię prosto gry spoza steam itd. Po prostu to nadal zwykły linux, gdzie do obsługi wymagana jest K+M. Brak konsolowego sterowania każdym elementem.
Gamepad od Steam coś tam może pozmieniać, bo ma "myszkę" w sobie, ale nadal będzie musiałbyć w pobliżu, tak jak i klawiatura.

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-07-12 18:29:46
12.07.2026 18:33
HETRIX22
4.4
odpowiedz
HETRIX22
224
PLEBS

PCMREpic Nie rozumiem cie trochę. Dzięki steamowi możesz każdym padem sterować myszką po windowsie ze zminiwalizowanym steamem przy pomocy analoga. Masz w padzie lewy, środkowy i prawy przycisk myszki, a co do klawiatury to wywołujesz ją sobie na pulpicie i klikasz dowolny znak w tym funkcyjny jaki chcesz. Możesz wejść w dowolny plik i go edytować. Pewnie, że nie jest to tak wygodne jak m+k ale nie wiem czego można by jeszcze oczekiwać od zwykłego pada.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-07-12 18:34:45
12.07.2026 20:18
4.5
odpowiedz
voic3d
5
Legionista

PCMREpic Mając Steam Controller zrobisz wszytko, więc nie musi być pod ręką tylko w rękach. Klawa może leżeć pod stolikiem jakby komuś chciało się więcej pisać i tyle w temacie

13.07.2026 16:34
starkillah64
4.6
odpowiedz
starkillah64
100
Peacemaker

PCMREpic Nadal to zwykły Linux, który do wielu rzeczy wymaga klawiatury i myszki.
Tak się składa że z systemami na innych konsolach jest dokładnie tak samo, np. system operacyjny pod kontrolą którego działa PS, to tak na prawdę zwykły FreeBSD, czyli system z tej samej rodziny co Linux (Unix-like). Każdą rzecz do której potrzebujesz użyć klawiatury i myszki możesz tu osiągnąć przy pomocy klawiatury ekranowej oraz analoga.

Nie zedytuje choćby konkretnego pliku in z gry, by coś tam w nim pozmieniać. Nie wejdę w prosty sposób na nexuxa, by pobrać i potem wypakować mody.

A na "zwykłej" konsoli to zrobisz? 😏

Nie rozumiem czego Ty potrzebujesz do szczęścia. Masz system z domyślnym interfejsem zaprojektowanym pod pada w stylu "wybierz, zainstaluj, odpal, odinstaluj", a jak potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego, to odpalasz tryb pulpit gdzie możesz grzebać w plikach i używać desktopowej przeglądarki i to wszystko również możesz obsługiwać padem. Jak chciałbyś edytować pliki nie używając klawiatury fizycznej, ani ekranowej? Falami mózgowymi chcesz wprowadzać znaki, czy chciałbyś mieć klawiaturę wbudowaną w pada?

post wyedytowany przez starkillah64 2026-07-13 16:36:40
13.07.2026 12:21
5
odpowiedz
Fawkulce
5
Chorąży

Acha 2 x 1tb miał w domu a jakby doliczyć ich cenę by było min 400 dół więcej lolz

13.07.2026 13:09
MilornDiester
6
odpowiedz
MilornDiester
60
Generał

A czy są jakieś korzyści z instalacji tego na normalnym PC?

Ma to jakiś pozytywny wpływ na wydajność albo komfort użytkowania?

19.07.2026 08:52
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zeenty
1
Junior

A gdzie można pobrać ISO SteamOS

19.07.2026 08:58
hopkins
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl