Komentarze do wiadomości: Coraz więcej graczy buduje własne urządzenia Steam Machine i rezygnuje z systemu Windows - jeden z nich zainstalował nawet system SteamOS na MacBooku

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
12.07.2026 11:09
1
odpowiedz
superser
0
Junior

Gowno prawda to jest kłamstwo bo większość graczy właśnie uwielbia windowsa 10 i nie buduje własnych mini kompów tylko dla linuxsa

12.07.2026 11:32
prawdziwy
1.1
odpowiedz
prawdziwy
40
Konsul

superser Gowno prawda to jest kłamstwo bo większość graczy właśnie uwielbia Linuxa i nie buduje własnych mini kompów tylko dla windowsa.

Sam właśnie zbudowałem taki mały PC i jestem mega zadowolony.

post wyedytowany przez prawdziwy 2026-07-12 11:32:23
12.07.2026 12:14
Pshemeck
1.2
odpowiedz
Pshemeck
65
Semper Invicta

prawdziwy Też mam taki sprzęcik, ale większość pozostanie na Windowsie, bo jest wygodniej.
Mały sprzęt na SteamOS ma ten plus, że mogę go w 100% dostosować do swoich potrzeb, i jest na tyle kompaktowy, że mogę go zabierać praktycznie wszędzie.
Racja, że budujący mini pc to w większości linuksowcy, ale to bardzo malutki rynek.
PS: Moim zdaniem budowa mini pc z Windowsem jest kompletnie bezsensowne.

post wyedytowany przez Pshemeck 2026-07-12 12:16:16
12.07.2026 11:44
2
odpowiedz
rastablasta
107
Konsul

Steam Machine to może być po prostu jeden z etapów budowy jakiegoś własnego ekosystemu Valve, a to, że nie sprzedaje się jeszcze tak dobrze, nie skreśla od razu tego urządzenia. Microsoft też wydaje pod swoją marką urządzenia Surface z Windowsem, ale czy każdy chce to kupić? Nie, bo niektórzy wolą złożyć swój sprzęt albo kupić urządzenie innego producenta i tam wgrać Windowsa.

Moja sugestia tworzenia własnego ekosystemu bierze się stąd, że oprócz kwestii sprzętowych, Valve od lat utrzymuje swoją dystrubucję SteamOS opartą na Linuxie, inwestuje też w samego Linuxa (m.in. w sterowniki AMD, bo na komponentach tej firmy opiera swoje urządzenia) i narzędzia do uruchamiania windowsowych programów i gier pod nim w postaci Protona, który z kolei bazuje na Wine.
Także Valve ma na pewno jakiś długoterminowy cel w tym wszystkim, a różne kryzysy komponentów czy przeciwności ze strony innych rynków np. konsolowych po prostu spowalniają ten proces.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl