Komentarze do wiadomości: „Claude Opus 4.7 to krok wstecz, a nie aktualizacja”. Nowy model Anthropica rozczarowuje miłośników AI

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
17.04.2026 11:11
pieterkov
1
5
odpowiedz
pieterkov
168
Senator

Mam negatywne doświadczenia z claude. Po 3-4 pytaniach i follow-upach zaczyna się gubić, świrować. To samo copilot. Prosisz go o poprawienie czegoś, a on wrzuca to samo co wcześniej. Informujesz go o tym to generuje całkiem inny kod niż to o co prosiłeś. Cholery idzie dostać z tymi modelami. Nie po to konsumenci muszą płacić za ram 2000zł żeby ten który idzie do AI marnował się na tak durne boty.

19.04.2026 06:49
Zapau
1.1
1
Zapau
23
Chorąży

pieterkov właśnie po to tyle płacimy za ram, by oprócz ramu płacić za dostęp do narzędzi, które w niczym nie pomagają na dłuższą metę. Ja coraz częściej zauważam, że większość zagadnień nad którymi pracuje z AI rozwiązał bym sam z pomocą zwykłej wyszukiwarki wielokrotnie szybciej. Wszystko co mi wypluje AI i tak muszę weryfikować jeżeli nie posiadam wiedzy wystarczającej by mu zaufać. Wyprowadzenie modelu z błędu gdy już się zafiksuje jest niemal niemożliwe i często prościej jest zacząć od nowa, lub wykonać zadanie samemu. Co zabawne, mam wrażenie, że Gemini w PRO jest głupszy niż za darmoche.

17.04.2026 12:28
Wronski
😂
2
2
odpowiedz
Wronski
39
Senator

O nie, Claude sie popsul, a teraz szybko spowrotem na Chatgpt XD

17.04.2026 13:57
id404
3
odpowiedz
1 odpowiedź
id404
5
Chorąży

AI od bigtechow to multitool. Do zaawansowanych rzeczy polecam dobry sredniej wielkosci (12B-20B) otwarty model + LORA + dobry dataset z zakresu jaki potrzebujemy. Model mozna podszkokic lokalnie lub uzywajac google ktory daje darmowe zasoby gpu.

18.04.2026 13:46
LiamP
3.1
LiamP
13
Chorąży

id404 zależy na ile Tomek darmowe zasoby wystarczą. Ja mam w domu dwa sprzętu spełniające jakoś te wymagania (RTx 4080 i RX9700XT), ale to i tak takie trenowanie trwa. Można, tylko prądu pożre co nie miara;) zaś z google to też gemy albo notebook można trenować

18.04.2026 17:27
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
trumpf
16
Generał

Jak dla mnie Claude chyba najlepiej daje rade z programowaniem jako takim, ostatnio z nudow zrobilem cala aplikacje react/python do moich domowych zastosowan podlaczona do mongodb, w ktorej przechowuje domowe przepisy, wszsytko wlasciwie poszlo od strzalu, dziala jak nalezy i najfajniesze bylo dodawanie pierdolek QoL typu generowanie listy zakupow, formatowanie/drukowanie pdf, dodanie tagow do wyszukiwania, pare narzedzi do ujednolicania przepisow - bo wszystko bylo skanowane z karteluszkow poplamionych jedzeniem pisanych w pospiechu itp.

I nagle sie okazalo, ze robienie tygodniowych zakupow nie jest juz taka katorga jak kiedys.

Kiedys, jakies trzy lata temu, programowanie z ai wygladalo calkowicie inaczej, jak pomysle jak bedzie wygladac za trzy lata to troch zal mi swiezych programistow po studiach, robota pewnie bedzie, ale......

Moim zdaniem idea programowania jaka znamy dzisiaj bedzie przezytkiem juz za pare lat, do internet of things dolaczy internet of apps, generowanych wedlug potrzeb.

post wyedytowany przez trumpf 2026-04-18 17:29:14
19.04.2026 00:40
4.1
cypiss
2
Junior

trumpf Mealie?

19.04.2026 00:58
4.2
trumpf
16
Generał

tylko dużo prostszy.

dzięki za hinta, nie lubię dedykowanych apek wolę webowe rozwiazania

19.04.2026 06:45
Zapau
5
odpowiedz
Zapau
23
Chorąży

Kiedyś wydawcy zasypywali czasopisma, a przez chwilę i internet wersjami demo swoich softów i gier z nadzieją, że ktoś się tym zainteresuje po zapoznaniu. Teraz za wersję demo każą sobie płacić. Bo czemu nie ? ??

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl