Mam negatywne doświadczenia z claude. Po 3-4 pytaniach i follow-upach zaczyna się gubić, świrować. To samo copilot. Prosisz go o poprawienie czegoś, a on wrzuca to samo co wcześniej. Informujesz go o tym to generuje całkiem inny kod niż to o co prosiłeś. Cholery idzie dostać z tymi modelami. Nie po to konsumenci muszą płacić za ram 2000zł żeby ten który idzie do AI marnował się na tak durne boty.
AI od bigtechow to multitool. Do zaawansowanych rzeczy polecam dobry sredniej wielkosci (12B-20B) otwarty model + LORA + dobry dataset z zakresu jaki potrzebujemy. Model mozna podszkokic lokalnie lub uzywajac google ktory daje darmowe zasoby gpu.
Jak dla mnie Claude chyba najlepiej daje rade z programowaniem jako takim, ostatnio z nudow zrobilem cala aplikacje react/python do moich domowych zastosowan podlaczona do mongodb, w ktorej przechowuje domowe przepisy, wszsytko wlasciwie poszlo od strzalu, dziala jak nalezy i najfajniesze bylo dodawanie pierdolek QoL typu generowanie listy zakupow, formatowanie/drukowanie pdf, dodanie tagow do wyszukiwania, pare narzedzi do ujednolicania przepisow - bo wszystko bylo skanowane z karteluszkow poplamionych jedzeniem pisanych w pospiechu itp.
I nagle sie okazalo, ze robienie tygodniowych zakupow nie jest juz taka katorga jak kiedys.
Kiedys, jakies trzy lata temu, programowanie z ai wygladalo calkowicie inaczej, jak pomysle jak bedzie wygladac za trzy lata to troch zal mi swiezych programistow po studiach, robota pewnie bedzie, ale......
Moim zdaniem idea programowania jaka znamy dzisiaj bedzie przezytkiem juz za pare lat, do internet of things dolaczy internet of apps, generowanych wedlug potrzeb.
tylko dużo prostszy.
dzięki za hinta, nie lubię dedykowanych apek wolę webowe rozwiazania