Według mnie to cena ramów zabija jakikolwiek sens modernizacji i wymiany podzespołów, a obecne gry w większości nie są warte tych nakładów.
Pytanie czy tylko cena ramu jest powodem. Dziwne że nie ma narzekań na cenę popularnego rtx 5070Ti. One chyba też mocno zdrożały.
Wzrost o 1000 zł 32 GB ramu to nagle rozpacz.
Czemu ludzie nie biorą tańszych kart AMD w kryzysie?
hmmm ciekawe dlaczego..... hmmm
może dlatego że teraz ceny RAM, CPU itd. są kompletnie z 4 liter?
Dlaczego ci producenci nie załatwią umów na RAM i GPU by w ogóle ktoś chciał kupić płyty główne?
Nic nie stoi im na przeszkodzie by produkować dodatkowo RAM.
Co taki przeciętny konsument ma wpiąć do tej płyty jak wszystko poszło o 400%? xD
Samą płytę ma kupić? I co z nią zrobi? Postawi na półce? XD?
Ram i ssd/hdd drogie jak barszcz. Procesory tez drogie. Gry coraz gorsze i maja coraz większe wymagania. Sam już dawno znalazłem sobie inne hobby.
7tys? Jeśli miałby być to tylko sprzęt do grania to z ekonomicznego punktu widzenia taki zakup jest bez sensu. Ok jeśli ktoś gra dużo w sieci w csa czy Lola.
Wyszło mnie ponad 3x ps5 pro. Gry sieciowe omijam.
Kupujący decyduje czy to ma sens a nie forum :)
Złożyłem mamie komputer i5 9600k + rtx 5060 z 8gb vram, gra na zestawie na wielkim 4K TV. Mniej wymagające gry i starsze na luzie chodziły w natywnym 2k/4k, bardziej wymagające tytułu wymagały DLSS albo, uwaga, zdjęcia do 1080p które dziś (może nie na tv, ale na monitorach poniżej 27 cali) jest nadal zupełnie grywalne.
Teraz składam komputer dla narzeczonej typowo pod 1080p, główny problem to ram, więc polecam patrzeć za oferty na olx płyta główna+ram, czasami jeszcze z CPU w zestawie. W takich przypadkach ceny ramu trafiają się znośne.
Jak nie boisz się używanych części, to zamkniesz się w 3k w full hd:)
Jak bardzo wysokie ustawienia zakładają z automatu 4k, to niestety cena leci bardzo do góry. Ja rok temu złożyłem 14600k+4070 ti super + 32gb ddr5 za jakieś 6/7 tysięcy zanim ram wystrzelił i gram głównie w 2k. Skok między full hd a 2k jest przeogromny, tak samo jak 2k a 4k.
To nie jest przypadek, od samego początku o to chodziło pytanie tylko w jakim celu mam kilka typów ale na konkretny główny cel trudno wskazać.
Między innymi cały czas pamiętam, że prawdziwe główne wystrzelenie cen pamięci w górę nastąpiło zaraz po ogłoszeniu przez Valve Steam Machine.