Komentarze do wiadomości: „Chciwość sięga zenitu”. 10-letnia kosmiczna strategia stanie się sporo droższa na Steam. Paradox ma dobre wytłumaczenie, ale wielu graczy Stellaris go nie akceptuje

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
20.03.2026 04:55
Dead Men
1
3
odpowiedz
Dead Men
196
Senator

Paradox to zawsze były chciwe dupki

20.03.2026 05:45
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
amit
16
Legionista

Kiedyś byłem fanem gier Paradoxu ale ich polityka cenowa względem naszego regionu i wydawania mnóstwa małych DLC (w porównaniu do podstawki) za cenę podstawki lub na przykładzie Cities Skylines gdzie II część wydana została w cenie 1-ki z pełnym DLC a jej treść była wielkosci podstawki tej 1-ki z kosmetycznymi różnicami i bugami (wygląd pojazdów i ich poruszanie się po drogach w takiej symulacji to jakiś żart jak na tak kluczowy element tego sima), a nawet mechanik z najpopularniejszych modów z 1-ki (np.Traffic Manager) nie zaimplementowali do 2 widząc że są bardzo pożądane przez graczy, to mnie wystarczająco zniechęciło i moją uwagę skierowałem na inne tytuły ze stajni Hooded Horse, 2K czy Microsoftu (AoE) i innych gier w rozsądnych cenach. Jednakże jeśli ktoś mówi o chciwości wydawcy po tym jak kupił DLC za 10 czy 20 czy więcej dolków i w chwili zakupu ta cena była dla niego wystarczająco atrakcyjna by ją kupić i nie zareklamował tej treści w ciągu 14 dni ze względu na za wysoką cenę względem zakupionej treści a teraz płacze że ta treść jest prawie darmowa to wybaczcie ale to ten gracz sam wychodzi na chciwego bo mógł zaoszczędzić gdyby poczekał a tego nie zrobił.

post wyedytowany przez amit 2026-03-20 06:17:26
20.03.2026 11:09
kondiq
2.1
kondiq
14
Legionista

amit Akurat Paradox obniżył w styczniu polskie ceny gier - teraz są podobne do tych w Euro. Mogli obniżyć więcej, ale dobre i to. Do pewnego momentu polowałem na DLC do Stellaris, kupowałem zwykle na jakichś WinGameStore, itd., ale już dałem sobie spokój, przerzuciłem się na inne gry.

20.03.2026 06:50
3
odpowiedz
szopen469
104
Konsul

Ja tam rozumiem trochę. Rocznica powinna być czymś dla starych fanów dzięki którym gra jest tym czym jest. A nie dla nowych

20.03.2026 07:00
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
BongMan
74
Pretorianin

Niech sobie w pupę wsadzą.

Podstawkę i najważniejsze dodatki mam. Species packów nie kupowałem, bo to tak naprawdę pakiety obrazków, które nic konkretnego do gry nie wnoszą. No i mody robią dużą robotę.

20.03.2026 14:02
4.1
Archael
1
Junior

BongMan właśnie od jakiegoś czasu wnoszą. Prócz portretów dają cechy gatunków i ustroje. Nie pamiętam co konkretnie daje Humanoids poza jednym ustrojem "masterful crafters", który jest na prawdę dobry.

25.03.2026 18:18
4.2
Radek100382
3
Legionista

BongMan oj dają np aquatic spieces daje historie dragon hunters gdzie zaczynasz z leviatanem, toxoids dają story gdzie masz zakon rycerski na kształt space marnies szukasz zamponianego boga, cybernetic spices pack daje story gdzie budujesz super matrix podłączasz sowoją rasę do niego robisz symulacje w symulacji, pre ftl spieces pack daje historie że walaczysz ze złowrogą korporacją upfilterów, Jest tego dużo.

20.03.2026 08:27
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Moooras
141
Generał

Naprawdę poświęcacie Paradoxowi za dużo artykułów. Tak, wiem, to co oburza generuje kliknięcia (w końcu sam tu wlazłem), ale ile można?

20.03.2026 09:17
jiker
5.1
1
jiker
168
Gladiator

GRYOnline.plNewsroom

Moooras Zbyt dobrze się klikają, by przestać. Polacy uwielbiają czytać o grach Paradoxu - bez względu na to, czy temat oburza, czy jest pozytywny.

Edit: dobry przykład to wczorajszy news o Cities Skylines 2.

post wyedytowany przez jiker 2026-03-20 09:18:12
20.03.2026 09:16
6
1
odpowiedz
Vie
49
Pretorianin

Lubię Stellaris i gram z przerwami od premiery, ale od dłuższego czasu polityka Paradoxu zakrawa o kpinę. Drogie DLC, które nie są już tak dobrze przeceniane jak kiedyś (Biogenesis i Shadow of the Shroud ledwo 20% taniej prawie rok od swoich premier). Do tego festiwal błędów i poprawek po każdej większej aktualizacji czy DLC. No nie zachęcają.

20.03.2026 14:00
7
1
odpowiedz
Archael
1
Junior

Co za grifterskie gadanie.
"Chciwość sięga zenitu" dlatego powiedzieli o tym z wyprzedzeniem, żeby ludzie mieli okazję kupić samą podstawkę za -75% a w maju dostać trzy dodatki do niej za darmo? Dlatego wrzucają trzy DLC za 10$ zamiast wciąż ciągnąć za nie dużo więcej, bo ludzie i tak to kupują?
No i gdzie są takie reakcje? Okay, nie przeglądam wszystkiego związanego ze Stellaris, ale na oficjalnym forum Stellaris pod tym postem jest ponad 130 reakcji z czego jedna to "haha" a wszystkie inne są pozytywne, ani jednej negatywnej.
Nie można pisać rzetelnie, tak żeby czytelnik sam sobie wyrobił opinię zamiast rzucać tą opinią w ludzi jak pomidorami i pomijać lub bagatelizować fakty przeczące tezie?

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl