Komentarze do wiadomości: Ceny RAM-u w Europie skoczyły o 400% od września 2025 roku, a kryzys uaktywnił scalperów

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
16.01.2026 11:19
Rumcykcyk
1
odpowiedz
Rumcykcyk
132
Głębinowiec

Żeby się nie przejechali jak z 50xx. Scalperzy rzucili się na łatwy zarobek, a karty zalegały długo na olx, a później zaczęło się sprzedawanie poniżej tego co zapłacili bo ceny w sklepach spadły.

Z ramami ma to sens jak ktoś ma stare kości kupione za grosze i sprzedaje z zyskiem ale trzeba mieć z tyłu głowy, że ceny nie spadną. Dobre dla kogoś komu komputer nie jest potrzebny.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2026-01-16 11:21:45
16.01.2026 11:34
Graczysko
1.1
Graczysko
1
Legionista

Czy ty aby nie przeczysz trochę sam sobie?

Żeby się nie przejechali jak z 50xx.
później zaczęło się sprzedawanie poniżej tego co zapłacili bo ceny w sklepach spadły.

Z ramami ma to sens jak ktoś ma stare kości kupione za grosze i sprzedaje z zyskiem ale trzeba mieć z tyłu głowy, że ceny nie spadną.

16.01.2026 12:00
Rumcykcyk
1.2
Rumcykcyk
132
Głębinowiec

Nawiązywałem do tego, że ktoś sprzeda ram np kupiony za 300 zł za 2000 zł z myślą, że kiedyś kupi ponownie za 300 zł. Dlatego napisałem, że trzeba wziąć pod uwagę, że ceny mogą nie spaść jeśli popyt na AI się utrzyma. Więc ponowne kupienie ramów może niekoniecznie być opłacalne. Teraz się można wzbogacić ale nie wiadomo co będzie później.

Dobry to będzie czas dla kogoś kto się całkowicie pozbywa PC ale może się zdziwić jak robi to teraz tylko dla zysku z myślą kupna nowego PC.

Sam mam też kilka zestawów ramów. Teraz korzystam z dwóch i na strychu mam kolejne ale żadnych nie sprzedaje.

Z kartami było tak bo widziałem zdjęcie kwoty z faktury jak ktoś kupił 5080 za 6300, wystawił za 7000, później schodził z ceny aż chciał oddać za taką samą kwotę co kupił, a później było schodzenie do 6000 i dalej nikt nie kupował bo w sklepach karty zaczęły zalegać i ceny spadały. Wiele osób tak się przejechało bo akurat olx śledziłem. Wiele osób schodziło z ceny, a karty dalej zalegały. Dlatego nawiązuje do tego, że jak ktoś dzisiaj chce kupić ram np za 2-3 tys pod zarobek to również ryzyko jest spore albo zarobi albo sporo straci.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2026-01-16 12:08:53
16.01.2026 12:13
Graczysko
1.3
Graczysko
1
Legionista

Czyli, jak rozumiem, najlepiej nie robić nic, bo ceny RAMu moga spaść, albo nie spaść. Spoko :)
PS
Ale z tego wynika, że spekulacja to wcale nie jest "łatwy zarobek" jak to napisałeś w pierwszym poście.;)

16.01.2026 13:14
ShadowHawk
2
odpowiedz
ShadowHawk
11
Chorąży

Jestem ciekawy czy i kiedy ceny spadną. Bo na to, że wrócą do poprzedniego stanu nie ma co liczyć, karty graficzne są tego idealnym przykładem.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl