Dwa czynniki : szybkość internetu i wielkość dysków.
Średni Polski kabel to 180/30 Mb/s
Tak szybko to nie padnie. Wciąż są wydawane filmy na DVD a co dopiero na bluray.... Kolekcjonerów jest coraz więcej bo ludzie mniej ufają wersjom cyfrowym.
No tylko, że format DVD jako następca VHS się przyjął ale BD jako następca DVD to tak średnio.
Gdy BD się pojawiał to pozycja DVD była bardzo silna jeszcze przez parę dobrych lat, a jak już telewizory HD były powszechne w każdym domu to wtedy pojawił się streaming więc Blu-ray jest tak naprawdę formatem dla tych którzy chcą kolekcjonować filmy w HD.
Gdyby nie gry na konsolach to format byłby bardzo niszowy.
Niedawno sobie przeglądałem stronę Empiku. Jest nawet w sprzedaży koncert (zespołu nie pamiętam) na kasecie VHS. Kasety magnetofonowe też są. kaseta Princa kosztuje ponad 280 złotych. Był moment, że kosztowała ponad 500. Kaseta Taylor Swift 176 złotych. Wcześniej kosztowała ponad 200.
A jaką masz nagrywarkę? :-) Mój model to już kawałek historii - ASUS BW-16D1HT SATA czarny BOX BW-16D1HT/BLK/G i kupiłem go w 2015 - ale wciąż działa :-D
Obsługa blu-ray to jeden z powodów posiadania konsoli, ponieważ daje mi to możliwość korzystania z mojej małej biblioteczki ulubionych filmów wtedy kiedy chcę ja, a nie kiedy pozwoli mi na to jakiś usługodawca VOD (jeżeli w ogóle ma je w swojej ofercie).
W dodatku oglądam je w takich wersjach jakie mi odpowiadają (reżyserskie, z dodatkowymi materiałami, itp.).
Mi udało się zebrać około 70-80 filmów na Blu-ray z czego większość to bajki. Teraz leżą i się kurzą bo dzieciak już podrósł :-)