Komentarze do wiadomości: Bez tej gry nie byłoby Fortnite’a. Unreal nie tylko zapoczątkował kultową serię, ale też dał życie rewolucyjnej technologii Epic Games

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
14.12.2025 11:59
pieterkov
👍
1
odpowiedz
pieterkov
163
Senator

Ciekawy artykuł, ale ten fragment: "Szczegóły na temat tej inicjatywy znajdziecie na specjalnej stronie Epic Games." proponowałbym lepiej wyróżnić, np. dać w ramkę czy coś, żeby było wiadomo gdzie kliknąć :)
Najlepiej coś takiego jak ten zielony przycisk "Kup Abonament Premium GRYOnline.pl"

post wyedytowany przez pieterkov 2025-12-14 12:00:05
14.12.2025 18:18
2
2
odpowiedz
Paranoja
56
Centurion

Unreal dostał 10/10 w CD action, marzyłam o tej grze. Tata przyniósł płytę podpisaną mazakiem Unreal, pewnie z gieldy ja była koło żelaznej bramy. Ta grafika, imersją, to był w tedy taki szok, że brakło tchu. Gra zachwycała środowiskiem, poziomami, trochę straszyła nawet momentami (może dlatego że z 10 lat wtedy miałam). Miłe wspomnienia.

14.12.2025 19:07
marduk
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
marduk
11
Centurion

Na tamte czasy Unreal miażdżył wszystkie gry raczkującego wtedy fpp w 3D: gameplay, zróżnicowanie poziomów a przede wszystkim soundtrack tworzyły klimat, który po prostu wykręcał flaki! W okolicach premiery nie miałem kompa wiec graliśmy u mojego przyjaciela i jak wracałem to bebechy mnie po prostu bolały z napięcia :)
Jego ojciec prowadził wtedy kawiarenkę internetową, wciąż nie mając kompa chodziłem tam i przechodziłem Unreala w singlu przez chyba dwa tygodnie :D

post wyedytowany przez marduk 2025-12-14 19:08:27
14.12.2025 19:57
3.1
TobiAlex
210
Legend

to były czasy, gdzie takich termniów jak fps (frame per second) jeszcze się nawet nie używało i na podrórku mówiło się "mi zacina grę". Ale graliśmy, czesto pewnie w 10 fps. :D

15.12.2025 14:10
iydem
3.2
iydem
81
Centurion

TobiAlex
U mnie mówiło się że działa "skokowo" , a w skrócie że "mam żabę" :) Nieprawdopodobne jak głupio to dzisiaj brzmi.

15.12.2025 15:10
marduk
3.3
marduk
11
Centurion

Hmm użyłem terminu, który był w użyciu później - miałem na myśli fpp (gry first person perspectiwe, czy jak mawiało się wcześniej "kłejkopodobne" :D), fps - fist person shooter :)

W latach 90 nikt nie liczył klatek na sekundę (nawet nie pamiętam czy były narzędzia do mierzenia :)). Teraz jak odświeżyłem sobie trochę pamięć to przypomniałem sobie, dlaczego w Unreala tłukłem właśnie w kafejce - na chacie miałem kompa z kartą GeForce riva tnt2, której sterowniki nie współpracowały z tą grą i po prostu na intrze wyłączał się ekran (muzyka z into była wciąż słyszalna). W kafejkach był za to voodoo rush (2?) - konstrukcja starsza i znacznie wolniejsza ale za to tam to w miarę śmigało ;)

post wyedytowany przez marduk 2025-12-15 15:11:49
14.12.2025 19:56
4
odpowiedz
TobiAlex
210
Legend

He? Tytuł powinien brzmieć "bez pbug nie byłoby fortninte" albo nawet "bez fortnite ratowanie świata nie byłoby fortnite", bo wszyscy już chyba zapomnieli czym był Fortnite na początku.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl