Komentarze do wiadomości: ARC Raiders postawi graczy przed najtrudniejszym wyborem w historii, ale to nie koniec niespodzianek

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
08.12.2025 12:13
maszynypancerne
1
odpowiedz
maszynypancerne
52
Pretorianin

Te ekspedycje to żart, 5% do expa jeszcze kilka bzdur i znowu od nowa wszystko zbierać i robić.

09.12.2025 02:16
1.1
Darkosmen
32
Chorąży

Większy ekwipunek o aż 12 slotów i 5 perma skill pointów to bzdury ???!!!

08.12.2025 12:54
BloodPrince
👍
2
odpowiedz
BloodPrince
188
Senator

Dobry kompromis. Ludzie, którzy wszystko wbili po miesiącu od premiery będą mogli zacząć zabawę od nowa, bogatsi w doświadczenie, dzięki czemu znów będą mieli jakieś cele do robienia w grze, zaś bardziej casualowi gracze raczej nie będą czuli FOMO z powodu tych drobnych bonusów, które daje ekspedycja.

08.12.2025 13:49
3
odpowiedz
6 odpowiedzi
robertoV
21
Generał

Gra ma tendencję spadkową patrząc na wykres steamdb, powoli się ludziom przejada ginąć od camperów lub no-lifów. Pewnie streamerzy będą próbować to jeszcze utrzymać przy życiu.

08.12.2025 17:17
Sir klesk
3.1
Sir klesk
270
...ślady jak sanek płoza

Gra ma tendencję spadkową patrząc na wykres steamdb

robertoV A dasz przyklad gry, ktora ma tendencje wzrostowa?

Nie kumam jak mozna robic sensacje z tego, ze gry po premierze traca na popularnosci. Przeciez to jest naturalna kolej rzeczy, a ARC i tak pod tym wzgledem poradzil sobie bardzo dobrze. Malo ktora gra multiplayer moze pochwalic sie tym, ze 1,5miesiaca po premierze nadal co weekend zbliza sie do swojego premierowego peaku - a tak wlasnie jest w przypadku ARCa.

Druga kwestia to jest masa gier multiplayer, ktore na premiere mialy setki tysiecy grajacych, a teraz ten wynik oscyluje w okolicy 20-30k i te tytuly nadal maja sie swietnie i sa rozwijane. Skad to przekonanie u graczy, ze kazda gra multiplayer powinna byc "na lata"? ARC to tania gierka, wyznaczajaca Ci cele na jakies 50h. Wszystko co ponad ten prog jest juz indywidualna kwestia zaangazowania gracza i tego jak przypadl mu do gustu core gameplay. Nie kazda gra multi aspiruje do bycia jakas quasi-gra usluga czy mmo.

08.12.2025 18:01
-=Esiu=-
3.2
1
-=Esiu=-
219
Everybody lies

Grałeś i masz złe doświadczenia z tymi camperami nołlajfami? Ja po 60h grania na PS5 zostałem zabity przez innych graczy DOSŁOWNIE 5 razy, gdyby było więcej to bym nie zliczył, ale tak to pamiętam każdy raz...

1 raz - Typowa menda stojąca przy bunkrze i czekająca aż zacznę wklepywać kod by mnie ubić.
2 raz - Druga menda chowająca sie w jednym z budynków za stołem, za monitorem.. Nie zdążyłem zauważyć i dostałem z shotguna :D
3 raz - Próbowałem ratować gościa bo był atakowany, a za to sam dostałem, bo miałem za słaby sprzęt :P
4 - 5 - Poległem w walce z maszynami i czołgałem się do bunkra, no ale mili koledzy zamiast ratować to mnie dobili i baj baj...

Reszta interakcji z graczami (i w sumie jestem zaskoczony) raczej na plus. Albo "nie strzelaj", albo "siema", a jak atakują to zależy od mojego humoru, czy im odpowiem ogniem czy po prostu uciekam i robię swoje. Pominę gości którzy sami z siebie dawali mi plany lub granaty ot tak, gości których sam ratowałem defibrylatorem, którzy ratowali mnie, którzy pomagali mi załatwić większą maszynę, albo ja pomagałem im... Toteż po 60h znokautowałem aż 2 osoby :P

08.12.2025 19:31
3.3
KozaSWD
52
Pretorianin

Oglądałem ostatnio filmik na YT. Koleś grał na 2 kontach. Na pierwszym zabijał każdego bez wyjątków, a na drugim był 100% pacyfistą i nie strzelał nawet jeśli ktoś go zaatakował. Okazało się że na 1 koncie często rzucało go do rozgrywki z graczami, którzy campią albo zwyczajnie są nastawieni tylko na PvP. Na drugim koncie spotykał samych przyjaźnie nastawionych graczy, którzy dzielili się przedmiotami i pomagali mu ubić roboty. Wniosek? Jeśli sam grasz agresywnie, to z takimi ludźmi głównie będzie cię losowało.

08.12.2025 19:36
-=Esiu=-
3.4
1
-=Esiu=-
219
Everybody lies

KozaSWD
O kurde, jakby to tak działało to to by było genialne! :D

08.12.2025 19:42
Sir klesk
3.5
Sir klesk
270
...ślady jak sanek płoza

Na 100% jest matchmaking oparty na wartosci ekwipunku, z ktorym wchodzisz na mape. O tych teoriach z friendly/unfriendly lobby slysze od dnia premiery ale imho jest to albo BARDZO luzny system, albo jednak ludzie sobie wkrecaja placebo. :P Ja gdy gram solo jestem tak w 90-95% pacyfista, a jednak od okolo dwoch tygodni spotykam duzo wiecej wrogo nastawionych graczy. Jezeli uda mi sie zagadac zanim zaczna strzelac to zazwyczaj udaje sie byc friendly. Natomiast daaawno nie mialem sytuacji, w ktorej ktos nie skorzystalby z okazji do strzelenia mi w plecy. :P

post wyedytowany przez Sir klesk 2025-12-08 19:43:30
09.12.2025 11:52
Metaverse
3.6
Metaverse
82
Senator

Nie strzelam nigdy pierwszy do innych i wiekszosc graczy jest przyjaznie nastawiona. Zalezy to jednak od mapy i byc moze godziny. Nie wybieram sie za czesto do Stella Montis, wpadlem ostatnio i wygladalo ze kazdy strzelal w plecy. Pierwszego mimo obrazen odstrzelilem nastepnego niewiele brakowalo. Gdybym sam pierwszy atakowal przypuszczam ze poszloby mi lepiej ale zamierzam odplacac tym samym i trafiac przez to czesciej w takie klimaty. Jakbym chcial radosnie mordowac kazdego to bym gral BF6

08.12.2025 17:26
Sir klesk
4
odpowiedz
Sir klesk
270
...ślady jak sanek płoza

Troche nie wiem co mam myslec. Niby wyslalbym postac na ekspedycje ale jedyny istotny perk, czyli dodatkowe punkty w drzewku talentow, jest ukryty za niesamowita sciana grindu. Juz sama organizacja ekspedycji pochlonela ogromna ilosc zasobow... a to, ze by zdobyc wszystkie 5 dodatkowych punktow trzeba miec w skrytce sprzet o wartosci 5mln jest moim zdaniem sporym overkillem (1mln=1pkt).

Jest na serio ogromna przepasc miedzy momentem, w ktorym nie ma juz czego ulepszac w bazie, a wymogami potrzebnymi do zrobienia ekspedycji w calosci.

post wyedytowany przez Sir klesk 2025-12-08 17:30:00
08.12.2025 19:22
5
odpowiedz
KozaSWD
52
Pretorianin

Jakoś mnie to nie przekonuje. Wysoki koszt, a profity słabe. Niech wymyślą jakiś inny endgame zamiast robić wszystko od nowa.

08.12.2025 20:10
Lateralus
6
odpowiedz
Lateralus
153
Last Of The Wilds

Jest to niezbyt ciekawe, przemyślane i opłacalne rozwiązanie. Dodatkowo trzeba multum zasobów by móc coś takiego zrobić i to się odbywa jeszcze w wyznaczonym czasie.

Dla urozmaicenia najlepszym sposobem chyba jest wchodzenie do gry z darmowym ekwipunkiem. Od razu to podnosi poziom gry i jest ciekawiej. Jak ktos szuka wrażeń.
Powinni za to podnieść poziom do conajmniej 100, i znacznie bliżej końca utrudnili grind i dodali coś ciekawego.

post wyedytowany przez Lateralus 2025-12-08 20:32:56
10.12.2025 14:50
7
odpowiedz
ziibii
3
Junior

Pograłem z 60 godzin i się znudziło ale moze bede wracał do gry zobaczymy

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl