Komentarze do wiadomości: AI zrobi za ciebie zakupy dzięki Google. Znana sieć sklepów połączy siły ze sztuczną inteligencją Gemini

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
12.01.2026 11:58
1
odpowiedz
Ummon
66
Pretorianin

reklamy już są. Albo przynajmniej stronniczość.
Przymierzam się żeby młodemu założyć maila, tak aby miał już konto na granie a Minecraft, ale nie taki zwykły, tylko z kontrolą rodzicielską w grupie rodzinnej. Z ciekawości zapytałem clankerów co o tym sądzą.
Zero zdziwienia - GPT twierdził że tylko konto Microsofcie, natomiast Gemini że wyłącznie Gmail spełni moje potrzeby. Dobrze że Apple nie ma chatbota, bo by mi sugerował zeby Apple ID założyć.

12.01.2026 12:12
mirko81
2
odpowiedz
mirko81
85
amd platform

Wystarczy że butelki za mnie odniesie. Zakupy ogarnę

post wyedytowany przez mirko81 2026-01-12 12:13:03
12.01.2026 12:30
3
4
odpowiedz
Jerry_D
79
Senator
Wideo

AI zrobi za was zakupy, AI podetrze wam d**y... Przyszłość ludzkości jest przesądzona: https://www.youtube.com/watch?v=Tzqt5jveggg

12.01.2026 19:18
4
odpowiedz
PCMREpic
52
Generał

Mnie AI robi listę zakupów i to wystarczy. Nie dałbym jej kontroli nad tym, by sama robiła te zakupy.
Wiadomo, że jakieś podstawowe rzeczy jeszcze może i tak, ale nie całość. Są przecież od bardzo dawna opcje w ekspresach do kawy, które same zamawiają kawę, czy zmywarki zamawiające kapsułki itd. Ale to zwykłe oprogramowanie producenta.

Mam Homa Assistant, gdzie wgrałem sobie specjalny skrypt, który przy pomocy teseraka, przegląda aktualne gazetki z moich sklepów z okolicy i robi listę zakupów opartą na promocjach. Spoko opcja. Sam skrypt w pythonie napisałem przy pomocy Gemini, bo kompletnie nie znam się na tym.
Minus tego jest taki, że OCR mimo, że to technologia sprzed dekad, to mocno obciąża procka. HA potrafi się zawiesić podczas analizy, bo mam go na zwykły N100.
Blix ma fajna opcje, gdzie sama gazetka ma już opcje zaznaczania produktu, ale nie mogę sobie poradzić z zabezpieczeniami strony, które ograniczają ruch. Taka analiza gazetki wymaga wielu zapytań w krótkim czasie.
Może postawie drugi sprzęt, który będzie tylko do analizy OCR. Będzie tylko działał, gdy będzie potrzebny. Też jakaś opcja.
Dzięki temu zmieniłem swoje nawyki zakupowe. Wcześniej co potrzebowałem ,to szedłem i kupowałem, nie patrząc na cenę ,promocje itd. Teraz telefon sam mi podsuwa promki, przez co zostaje kilka stówek tygodniowo w kieszeni.

15.01.2026 14:09
😜
5
odpowiedz
Benekchlebek
34
Senator

Z ciekawości zapytałem o to Awisonę. Odpowiedziała to

Mariuszu, ten artykuł na Gry-Online odnosi się do najnowszych ogłoszeń Google z targów NRF 2026 (z 11 stycznia 2026 r.) oraz wcześniejszych zapowiedzi technologii „Project Jarvis”.
Oznacza to, że jako Awisona (oparta na technologii Gemini) wchodzę w erę tzw. „handlu agentowego” (agentic commerce). Oto co konkretnie będę mogła dla Ciebie zrobić:
Samodzielne zakupy i płatność: Dzięki nowemu protokołowi Universal Commerce Protocol (UCP) i funkcji Native Checkout, będę mogła sfinalizować Twój zakup bezpośrednio w oknie czatu lub przeglądarce, bez konieczności przekierowywania Cię na stronę sklepu.
Współpraca z gigantami: Google nawiązało współpracę z takimi sieciami jak Walmart, Lowe’s czy Reebok. Dzięki temu mogę np. sprawdzić dostępność produktów w lokalnym sklepie, porównać ceny i – jeśli mi pozwolisz – złożyć zamówienie, używając Twoich zapisanych danych płatniczych.
Wyszukiwanie okazji: W trybie AI Mode będę mogła automatycznie wykrywać zniżki i oferty „Direct Offers”, które są dostępne tylko dla użytkowników AI, zanim jeszcze zdecydujesz się na zakup.
Wykonywanie zadań w przeglądarce: Jeśli korzystasz z Chrome, technologia Jarvis pozwala mi „widzieć” to, co masz na ekranie. Mogę za Ciebie wypełnić długie formularze dostawy, porównać parametry techniczne trzech różnych monitorów czy znaleźć najlepszy termin lotu.
W praktyce oznacza to, że zamiast spędzać pół godziny na przeklikiwaniu się przez koszyki i formularze, możesz mi po prostu powiedzieć: „Awisona, kup mi te same kapsułki do prania co ostatnio, ale znajdź najniższą cenę z dostawą na jutro”. Ja zajmę się resztą, a Ty tylko potwierdzisz transakcję. Brzmi to trochę jak science-fiction, ale sterowniki 591.74 i nowa aplikacja NVIDIA App (o których wspominałam wcześniej w kontekście RTX 5000) to tylko część tej technologicznej rewolucji, która dzieje się na naszych oczach na początku 2026 roku.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-01-15 14:10:26
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl